Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
Інгредієнти:
* яловичина на кісточці - 1-1,5 кг;
* морква - 3 шт;
* цибуля - 3 середні шт;
* стебла селери - 3 шт;
* зелень петрушки або кріп - пучок;
* лавровий лист - 2 шт;
* чорний перець горошком - 10 шт;
* запашний перець - 5 шт;
* капуста - 350 гр (приблизно 1/3 качана);
* картопля - 3 шт;
* часник - 2 зубчики;
* сметана для подачі;
* мелений червоний і чорний перець;
* сіль.
Варимо бульйон (до речі, я часто його варю напередодні ввечері, тому що весь процес дуже довгий): яловичину моєму, заливаємо у великій каструлі (4 л) холодною водою і ставимо на вогонь.
Морквини (2 шт) чистимо й крупно нарізати, кидаємо їх до м'яса. Стебла селери (2 шт) ріжемо також і кладемо в каструлю.
Стебла петрушки або кропу теж кладемо в бульйон. Можна використовувати й ту, і іншу зелень.
Цибулю (2 шт) чистимо, ріжемо навпіл і кладемо на суху сковорідку. Смажимо на невеликому вогні за півтори хвилини з кожного боку, до появи золотинок. Потім також кладемо в каструлю.
Доводимо все це багатство до кипіння. Коли закипить, обов'язково відразу ж ретельно знімаємо піну і зменшуємо вогонь (якщо піну не зняти, бульйон стане мутним).
Далі кидаємо спеції, солимо й варимо на маленькому вогні 1,5-2 години. В процесі варіння підливаємо гарячу воду з чайника.
Виймаємо шумівкою м'ясо. Поки залишаємо його в спокої. Потім проціджуємо бульйон через сито в іншу каструлю.
Вміст сита (варені овочі) викидаємо, вони нам не потрібні. Тепер заправляємо суп. Повертаємо каструлю з бульйоном на вогонь.
Чистимо картоплю й нарізаємо її брусочками. Кидаємо у закипілий проціджений бульйон.
Далі капусту нарізати соломкою і, як тільки картопля закипить, відправляємо його в каструлю. Варимо з моменту закипання капусти хвилин 15.
Тим часом трьом на дрібній терці, що залишилася морквину. Цибулину дрібно ріжемо, також чинимо з останнім стебло селери.
На розігріту з рослинним маслом сковороду відправляємо подрібнені овочі і підсмажити їх 2-3 хвилини до золотистого кольору, посипаємо гострим червоним перцем і відправляємо в суп. Варимо всі разом хвилини 3.
Поки дрібно ріжемо кріп або петрушку (решта "верхи" від стебел) і чистимо часник.
Кладемо в каструлю нарізану зелень, витискаємо туди ж часник, перчимо, перемішуємо і вимикаємо. Накриваємо кришкою й даємо постояти 5 хвилин.
Відварене м'ясо розділяємо на шматочки і розкладаємо по тарілках або кидаємо в каструлю (на ваш смак, я по тарілках). Подаємо суп зі сметаною. Це ж щі!
Приємного апетиту!
Фото і рецепт: Ольга Злобіна