Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Варити суп із сочевиці - суцільне задоволення: замочувати її не потрібно, розварюється жваво, чудовий смак. Не випадково біблійний Ісав продав своє перворідство брата Якова саме за тарілку чечевиці юшки.
    відтоді сочевиця здорово впала в ціні, але своїх корисних властивостей не розгубила, крім того, вміст білка в ній - ні багато ні мало 26%. Це, на хвилиночку, третій показник серед рослинних продуктів, після соєвих бобів і конопель. Інші цікаві факти про сочевиці ви можете прочитати тут, ну а якщо вам вже не терпиться приготувати суп із сочевиці - прошу.
    4 порції
    1,5 ст. сочевиці
    5 ст. бульйону або води
    400 р. помідорів у власному соку
    2 зубчики часнику
    2 невеликих цибулини
    1 черешкову селеру
    пучок петрушки
    рослинна олія
    вершкове масло
    сіль
    чорний перець
    1/2 ст.л. гострої паприки (при бажанні)
    Подрібніть часник, дрібно наріжте цибулю, селеру (замість нього можете подрібнити стебла петрушки, залишивши зелень для прикраси), і розігрійте в товстостінної каструлі столову ложку рослинної олії. Швидко обсмажте часник і майже відразу ж додайте туди трохи вершкового масла, а коли воно розтане - додайте овочі (якщо використовуєте паприку то її теж), розмішайте і зменшіть вогонь до мінімуму.
    Протушкуйте їх до прозорості, потім збільшіть вогонь, додайте сочевицю і швидко її обсмажте. Залийте бульйоном (бульйон може бути будь-яким - овочевим, курячим і так далі, я, наприклад, був приємно здивований тим, наскільки гармонійно в суп із сочевиці вписався качиний) або навіть просто водою, доведіть до кипіння і, зменшивши вогонь, залиште булька на плиті.
    Хвилин через десять сочевицю варто спробувати, і якщо вона вже зм ’ як - додати дрібно нарізані помідори разом з соком (якщо зробити це раніше - є ризик того, що сочевиця залишиться твердої). Варіть ще 10-15 хвилин або до тих пір, поки сочевиця не розвариться ще не однорідну, але вже масу. При бажанні пробийте блендером, але без фанатизму, щоб зберегти текстуру. Розлив суп із сочевиці по тарілках, його можна прикрасити подрібненою зеленню, краплями оливкової олії, пластівцями сушеного чилі, і подавати на стіл.
    PS: Для приготування супу можна використовувати будь-яку сочевицю, але краще брати червону. По-перше, Ісав продав своє перворідство за тарілку саме червонуватою їжі, а не будь-який інший. По-друге, це просто красиво.
    Автор: Олексій Онєгін