Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
Інгредієнти (на 2 порції, або 4 маленьких - як закуска):
цибуля - 600 гр (у мене було 7 невеликих луковок);
вершкове масло - 100 гр;
яловичий бульйон - 1,5 л;
чебрець - 2 гілочки;
лавровий лист - 2 шт;
багет - 4 скибочки;
сиру Грюйєр або Чеддер - 150 гр;
сіль, мелений чорний перець.
Цибулю ріжемо тонкими чверть-кільцями.
В каструлі з товстим дном розігріваємо вершкове масло, як тільки воно розтанула, кидаємо цибулю. Важливо не пропустити момент, інакше масло згорить.
Перемішаємо, додамо лавровий лист і чебрець. Тушкуємо на малому вогні 20 хвилин, періодично помішуючи.
Цибулю повинен стати ось таким ось чудово коричневим. А на дні утворюються карамельки.
Заливаємо цибулю гарячим бульйоном. Лопаткою соскребаем карамельки із дна й залишаємо на маленькому вогні варитися годину без кришки.
Я віддаю перевагу в цьому рецепті саме яловичий бульйон, у мене завжди є запас в морозилці. Курячий тут менш вдалий, але можна використовувати і його.
На худий кінець можна варити на воді, але аромат буде вже звичайно не той. Якщо є час, зваріть свіжий бульйон.
Суп увариться до темно-коричневого кольору. Поперчимо й посолимо.
Хліб необхідно підсмажити. Мені ліньки класти 4 шматочки в духовку, тому я використовувала тостер.
до Речі, у мене сільський багет, він наполовину з пшеничного, наполовину з житнього борошна, тому сіруватого кольору.
Суп розливаємо за жароміцним горщиках або формах. (Я робила 2 порції). Сир трьом на дрібній терці і ділимо навпіл. Поділяємо порівну між глечиками половину сиру, засипаємо його всередину.
Зверху кладемо підсушені шматочки хліба.
Засипаємо другою половиною сиру (знову ж таки, поділивши між глечиками).
Ставимо в розігрітій до 180 градусів духовку хвилин на 10. Якщо у вас є гриль, то ставте під гриль на 8-10 хвилин.
Виймаємо, дати трохи охолонути (він дуууже гарячий) і подаємо.
Приємного апетиту!
Фото і рецепт: Ольга Злобіна