Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Інгредієнти (на 2 порції, або 4 маленьких - як закуска):
    цибуля - 600 гр (у мене було 7 невеликих луковок);
    вершкове масло - 100 гр;
    яловичий бульйон - 1,5 л;
    чебрець - 2 гілочки;
    лавровий лист - 2 шт;
    багет - 4 скибочки;
    сиру Грюйєр або Чеддер - 150 гр;
    сіль, мелений чорний перець.
    Цибулю ріжемо тонкими чверть-кільцями.
    В каструлі з товстим дном розігріваємо вершкове масло, як тільки воно розтанула, кидаємо цибулю. Важливо не пропустити момент, інакше масло згорить.
    Перемішаємо, додамо лавровий лист і чебрець. Тушкуємо на малому вогні 20 хвилин, періодично помішуючи.
    Цибулю повинен стати ось таким ось чудово коричневим. А на дні утворюються карамельки.
    Заливаємо цибулю гарячим бульйоном. Лопаткою соскребаем карамельки із дна й залишаємо на маленькому вогні варитися годину без кришки.
    Я віддаю перевагу в цьому рецепті саме яловичий бульйон, у мене завжди є запас в морозилці. Курячий тут менш вдалий, але можна використовувати і його.
    На худий кінець можна варити на воді, але аромат буде вже звичайно не той. Якщо є час, зваріть свіжий бульйон.
    Суп увариться до темно-коричневого кольору. Поперчимо й посолимо.
    Хліб необхідно підсмажити. Мені ліньки класти 4 шматочки в духовку, тому я використовувала тостер.
    до Речі, у мене сільський багет, він наполовину з пшеничного, наполовину з житнього борошна, тому сіруватого кольору.
    Суп розливаємо за жароміцним горщиках або формах. (Я робила 2 порції). Сир трьом на дрібній терці і ділимо навпіл. Поділяємо порівну між глечиками половину сиру, засипаємо його всередину.
    Зверху кладемо підсушені шматочки хліба.
    Засипаємо другою половиною сиру (знову ж таки, поділивши між глечиками).
    Ставимо в розігрітій до 180 градусів духовку хвилин на 10. Якщо у вас є гриль, то ставте під гриль на 8-10 хвилин.
    Виймаємо, дати трохи охолонути (він дуууже гарячий) і подаємо.
    Приємного апетиту!
    Фото і рецепт: Ольга Злобіна