Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

    
  • Інгредієнти:
    овочевий бульйон - 1,2 л
    капуста цвітна - 1 качан
    картопля - 1 шт.
    цибуля ріпчаста - 1 шт.
    гриби (білі, лисички) - 300 гр
    вершкове масло - 2 ст. ложки
    оливкова олія - 4 ст. ложки
    молоко - 2 склянки
    вершки густі - 100 гр.
    зелений лук рубаний - 2 ст. ложки
    Гриби наріжте скибочками і обсмажте на оливковій олії. В кінці смаження посоліть, поперчіть. Капусту розберіть на суцвіття і наріжте. Картопля і ріпчасту цибулю наріжте кубиками.
    Підготовлені овочі злегка обсмажте на вершковому маслі, додайте трохи води і тушкуйте 10 хвилин під кришкою. Залийте овочі гарячим бульйоном і доведіть до кипіння.
    Додайте молоко і знову доведіть до кипіння, потім посоліть і варіть суп до готовності. Влийте в суп і збийте вершки його блендером, потім прогрійте, не доводячи до кипіння.
    При подачі в кожну тарілку з супом розкладіть гриби. Посипте суп зеленою цибулею.

  • Грибний сезон пройшов давно. Заготовлені сушені і гриби заморожені закінчилися. Зваримо грибний суп з всесезонних шампіньйонів.
    Інгредієнти:
    * печериці - 200 г;
    * морква - 50 г;
    * цибуля - 100 г;
    * картопля - 200 г;
    * локшина - 25 г;
    * рослинна олія - 1 ст.л.;
    * вода - 1,8 л;
    * сіль, перець, лавровий лист за смаком.
    Час приготування трохи менше години. Починаємо.
    Печериці замочуємо у воді на 5 хвилин, щоб відстала бруд і їх було легше мити. Моєму й ріжемо спочатку навпіл, потім тонкими пластинками. В розігріту на середньому вогні сковороду наливаємо рослинне масло і висипаємо порізані гриби. Накриваємо кришкою. Засікаємо час.
    Морква чистимо, моєму, трьом на крупній тертці. Додаємо в сковороду і перемішуємо.
    Ріпчасту цибулю чистимо, ріжемо півкільцями, додаємо в сковороду. Солимо, чайної ложки без гірки достатньо. Перемішуємо. Через 15 хвилин з початку закладки грибів заправлення приготується. Не забуваємо періодично перемішувати сковороди.
    Тим часом на сусідню конфорку ставимо каструлю з водою. Картопля чистимо і моєму. Ріжемо його прямоугольничками або пластинами, як на будь-який інший суп. Ось вода закипіла. Отже, через 20 хвилин грибний суп буде готовий.
    Засипаємо в киплячу воду нарізану картоплю. Тут і грибна суміш спассеризовалась. Її теж переміщаємо в каструлю. Підтримуємо слабке кипіння. Розмішуємо і пробуємо на солоність. Доведеться трохи досолить. Заодно додамо чорного перцю грубого помелу. Бажано перець горошком розтовкти в ступці.
    За 5 хвилин до готовності додамо 2 штуки лаврового листа. За 2 хвилини до готовності додамо локшину.
    Грибний суп готовий. Дамо йому настоятися 5 хвилин і можна розливати по тарілках. Рекомендую в тарілку додати нарізаної зеленої цибулі і столову ложку сметани.
    Печериці, порівняно з лісовими грибами, є прісними і невдалими. Пассеризуя печериці разом з цибулею та морквою ми надаємо грибів, а відповідно і грибного супу, виражений і приємний смак.

  • отже ясно.
    Смажимо цибулю з морквою хвилини три-чотири, а можете п'ять. Головне - овочі повинні зарум'яниться, а не згоріти. Тепер додаємо до них квашену капусту (надлишки розсолу зливаємо, капусту якщо дуже кисла - промиваємо). Перемішуємо, зменшуємо вогонь до мінімуму, накриваємо кришкою й залишаємо гаситися пару годин. Час від часу відкриваємо кришку, перемішуємо, можемо і спробувати якщо захочеться. І дуже прошу - не потрібно додавати ніяких томатних паст, кетчупів та помідорів. Не потрібно, повірте на слово.
    Поки капуста наша гаситься, займемося бульоном.В холодну воду опускаємо м'ясо, цибулину, невелику очищену моркву, корінь або зелень петрушки (зелень краще зв'язати, тоді цей пучок буде легко вийняти з бульйону). Ставимо каструлю на вогонь, як закипить - знімаємо піну, зменшуємо вогонь і варити до готовності м'яса.
    Потім корінь або зелень петрушки, морква, цибуля з бульйону викидаємо, м'ясо виймаємо, ріжемо шматочками, гриби виловлюємо і теж можемо порізати, а можемо цілком залишити. Бульйон проціджуємо (я щоправда, цей пункт завжди опускаю, як і моя мама з бабусею).
    Повертаємо в бульйон м'ясо з грибами і ставимо його на вогонь. Ось до цього моменту капуста повинна бути практично готова, хвилин через 15 їй в бульйон вирушати доведеться. Якщо капуста не готова, то можете відставити бульйон в бік, на вогонь пізніше відправите.
    Отже, припустимо капуста практично готова. Бульйон закипів. Картопля (так-так.. чищений) ріжемо досить таки крупно і опускаємо в киплячий бульйон. Коли картопля буде практично готовий - додаємо капусту і лавровий лист (можна і без нього, але це єдине, що можна додати. Інші прянощі там будуть зайвими). Як закипить - зменшуємо вогонь до мінімального і варимо щі хвилин 15. Потім вимикаємо, виймаємо лавровий лист, накриваємо щі кришкою (якщо раніше не накрили) і залишаємо їх настоятися (мінімум годину).
    Подаємо зі сметаною, а якщо з мороза чи є привід і бажання, то і з чаркою горілки.
    Ну і про чорний хліб не забуваємо!

  • Страви індійської кухні. Якщо якийсь прянощі немає під рукою, не критично, все одно вийде смачно!
    Вам буде потрібно:
    200 г гороху
    1,9 л води
    1/2 ч. л. куркуми
    1 ст. л. або нерафінованої олії
    1 ч. л. насіння куміна
    1 ч. л. натертого свіжого імбиру (або 1/2 ч. л. меленого сухого імбиру)
    1 ч. л. меленого коріандру
    1/2 ч. л. асафетіди
    3 помідори середнього розміру, дрібно нарізаних
    1 цибулина, дрібно нарізана
    2 ч. л. морської солі
    1 ч. л. нарубаних свіжого листя кінзи або інший свіжої зелені
    1 лимон, нарізаний скибочками
    Промийте горох, замочити на ніч у великій кількості води. Злийте воду.
    Доведіть до кипіння воду з куркумою. Покладіть горох, накрийте кришкою і варити на середньому вогні, час від часу помішуючи. Коли горох розм'якшиться, поставте маленьку каструлю/сковорідку на вогні, дайте прогреться. покладіть імбир, коріандр мелений і асафетіду, потім - помідори, цибулю і масло. Тушкуйте 2-3 хвилини.
    Вилийте соус, що вийшов в гороховий суп і продовжуйте готувати на повільному вогні, періодично помішуючи, до повної готовності, посолити при необхідності.
    Прикрасьте кожну порцію свіжою зеленню і скибочкою лимона.