Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

    
  • Інгредієнти:
    картопля - 3 невеликих
    печериці - 3 середніх
    помідори - 1 невелика
    перець - 1/2 червоного середнього
    ріпчаста цибуля - 1/2 середнього
    селера - листочки з чєрєшкового
    кріп - кілька гілочок зелені
    закип'ятити Воду (у чайнику або в каструлі).
    У цей час нарізати невеликими кубиками картоплю, перець. Цибулю дрібно нашаткувати. Шапминьоны нарізати невеликими скибочками; врахуйте, що при варінні вони рази в 2 зменшуються в размере.С помідори зняти шкірку і нарізати невеликими скибочками.
    З листочків чєрєшкового селери вибрати найбільш мініатюрні - їх використовувати для прикраси.
    Решта листя селери, як і зелень кропу, дрібно порізати.
    В горщики покласти картоплю і печериці, розділивши все на 2 горщика. Залити окропом на 2/3 горщика. Прибрати в заздалегідь нагріту духовку і готувати на 190°. Готувати 15-20 хвилин.
    Потім по горщиках розділити цибуля, перець, помідори і селеру. Варити до готовності (визначається за картоплі).
    Потім викласти кріп, перемішати. Вимкнути нагрівання духовки і потримати в ній 20-30 хвилин.
    Вміст горщика перекласти в глибоку тарілку. Прикрасити мініатюрними листочками селери.
    Приємного апетиту!

  • Інгредієнти:
    * 3/4 л курячого або овочевого бульйону
    * 3 великих картоплини
    * 1 невелика голівка брокколі
    * 1 середня біла цибулина
    * 200 г твердого сиру
    * 200 мл вершків жирністю 10-20%
    * 1 ст. л. олії
    * 1 ч. л. насіння кмину або коріандру
    * сіль
    «горщиків» з хліба:
    * 6 маленьких буханців будь-якого щільного хліба з товстої скоринкою
    * 2 яйця
    * топлене масло
    6 порцій
    Підготовка: 1 год 20 хв.
    Приготування: 20 хв.
    Приготування:
    1. Заздалегідь, за 1 год., підготуйте «горщики». Зріжте з кожної буханця верхню третину - «кришку». Акуратно вийміть з середини буханця м'якоть так, щоб залишилися краю товщиною 2-2,5 см. Збийте яйця вилкою, візьміть кулінарну пензлик і промажте яйцем внутрішню поверхню «горщиків». Зовні кожну буханець змастіть топленим маслом. Залиште підсихати.
    2. Дня супу картоплю і цибулю наріжте кубиками. У брокколі видаліть жорстку частину стебла. 3-4 суцвіття відкладіть. Решту брокколі дрібно наріжте.
    3. У великій каструлі з товстим дном розігрійте олію, покласти цибулю.
    4. На середньому вогні обсмажуйте до м'якості, помішуючи, 5 хв. Додайте картошку. обсмажуйте ще 5 хв. Покладіть брокколі, влийте тепле бульйон, доведіть до кипіння, варити 20 хв. Зніміть з вогню.
    5. Перелийте суп в блендер. збийте до однорідності. Влийте вершки, збийте ще раз. Сир натріть на дрібній тертці, додайте в суп, знову збийте. Поверніть суп в каструлю, посоліть. На невеликому вогні, постійно помішуючи, прогрійте його. не даючи кипіти. Відкладені суцвіть брокколі посипте насінням кмину або коріандру, порубайте в дуже дрібну крихту.
    6. Поставте «горщики» на деко в розігрітій до 180 З духовкуна 7-10 хв. Зсередини вони повинні покритися скоринкою, а зовні - не перетворитися в камінь. Одночасно підсмажте змащені маслом «кришки» -і подайте їх до супу як шматки хліба. Розлийте по «горщиках» суп, поставте в духовку на 5 хв. Подавайте негайно, посипавши крихтою з брокколі.
    Головна складність цього супі - вибрати правильний хліб. Не купуйте занадто пористий, інакше він вбере в себе суп в кілька хвилин - і перетвориться в кашу. Краще всього підходять невеликі буханця житнього або ржано-пшеничного хліба з блискучою скоринкою. Якщо ви не впевнені в поведінці вашої хліба, щільно оберніть його подвійним шаром фольги.
    Bon Appetit!
    Вдалих кулінарних відкриттів!
    Поліна Соболєва

  • Вам знадобиться: горох (лущений, колота, зелений) - 400-450 г; реберця (свинячі) - 5 шт.; вода - 3.5 л; цибуля ріпчаста - 1 шт.; рослинна олія - 2 ст.л.; зіра (мелена) - 1 ч.л.; сіль - за смаком
    Реберця вимити під проточною водою, розрізати на частини (по одній кісточки на один шматочок), залити холодною водою і поставити на вогонь. Як тільки вода закипить, зменшити вогонь і варити до готовності м'яса, не забуваючи знімати піну. Коли м'ясо буде готове, виловити його з каструлі і перекласти на тарілку. Тепер можна додати промитий горох. Вариться горох швидко. У мене на його виготовлення пішло не більше 30 хвилин.
    Цибулю дрібно посікти. У сковороді розігріти олію, додати цибулю і обсмажити до прозорості.
    Додати за смаком меленої зіри. Я взяла 1 ч.л., але при бажанні можна взяти і побільше. Розмішати зіру з цибулею, готувати всі разом близько 1 хвилини. Додати в каструлю з вареним горохом. Дати супу закипіти, зняти з плити і почекати трохи, щоб суп охолов.
    Остиглий суп по частинах пюрировать в блендері. Перелити назад в каструлю, додати шматочки м'яса. Поправити суп на сіль і дати ще раз закипіти. Суп готовий. Розлити його по тарілках і за бажанням посипати житніми сухариками.

  • Інгредієнти:
    вода - 2 л
    курка - 1 шт. (1,5 кг)
    морква дрібна - 1 кг
    лаврове листя - 3 шт.
    цибуля ріпчаста - 2 головки
    селера - 2 кореня
    зелена цибуля - 2 пучки
    рис круглозерний - 100 гр.
    Для заправки:
    яйця - 2 шт.
    сік 2 лимонів
    вершкове масло - 6 ст. ложок
    перець чорний мелений
    сіль
    Приготування:
    Курку покладіть у велику каструлю, залийте холодною водою, на сильному вогні доведіть воду до кипіння, зніміть піну, посоліть. Зменшіть вогонь до слабкого, варіть курку 1-1,5 години. Вийміть курку з бульйону, дайте їй трохи охолонути, потім відокремте м'якоть від кісток.
    Наріжте м ’ якуш невеликими шматочками. В сито покладіть полотняну серветку, встановіть сито над великою каструлею і перелийте бульйон. На сильному вогні доведіть проціджений бульйон до кипіння. Моркву наріжте кружечками, ріпчасту цибулю наріжте кільцями. Селеру і зелену цибулю дрібно порубайте. Трохи лука відкладіть, якщо хочете посипати їм готовий суп.
    В бульйон покладіть рис. Як тільки бульйон закипить знову, зменшіть вогонь до слабкого і варіть рис 12 хвилин, періодично помішуючи. Збільшіть вогонь, додайте овочі. Після закипання бульйону зменшіть вогонь до слабкого, варіть овочі, поки вони не стануть м'якими. Суп посоліть і поперчіть на смак. Покладіть в суп нарізану курячу м'якоть.
    Для заправки з гострого і тупого кінця кожного яйця зробіть по одному невеликому отвору. Яєчні жовтки і білки випустіть в різні чашки. До білків додайте столову ложку бульйону, суміш злегка збийте вилкою. Жовтки збивайте віночком, додаючи по краплі лимонний сік, поки не вийде однорідна маса. Змішайте жовтки зі збитими білками.
    Суп зніміть з вогню. Постійно помішуючи, покладіть в суп яєчну суміш, знову поставте каструлю на вогонь і прогрійте суп, не доводячи до кипіння. Гарячий суп розлийте по тарілках, в кожну покладіть по столовій ложці вершкового масла. За бажанням посипте суп зеленою цибулею.

  • Суп з махаємо в Узбекистані називають машхурдой. Готують його в казані, попередньо обсмаживши дрібно нарізане м'ясо баранини і овочі. Потім заливають водою, додають в рівних пропорціях маш і рис, доводять до готовності.
    Я дозволила собі вільності і обійшлася без традиційної засмажки. Просто варила суп, додаючи послідовно інгредієнти, один за іншим. Суп вийшов смачним і наваристим. Те, що потрібно холодною зимою.
    Інгредієнти
    * м'ясо баранини на кістці - 1 кг;
    * рис - 50 г;
    * маш - 50 г;
    * морква - 2 штуки;
    * цибуля ріпчаста - 1 шт;
    * картопля - 2 штуки;
    * сіль, чорний перець за смаком;
    * гострий перчик;
    * коріандр і зіра - по щіпці;
    * вода.
    Баранину на кістки помістити в каструлю, залити водою, поставити на вогонь, довести до кипіння і трохи посолити. Зменшити вогонь, зняти піну, варити під кришкою на повільному вогні 1,5 години.
    Маш перебрати і замочити в блюдце так, щоб вода покривала маленькі зелені боби наполовину.
    Через 1,5 години зняти бульйон з вогню. Викласти м'ясо і кістки в окрему тарілку. Бульйон процідити, знову повернути на вогонь, довести до кипіння і додати ріпчасту цибулю та моркву, нарізані кубиками.
    Трохи охолоджене м'ясо відокремити від кісток, порізати кубиками завбільшки 1-2 см і повернути в бульйон. Бульйон повинен злегка варити на повільному вогні.
    Дійшло час до спецій. Солимо, додаємо трохи меленого чорного перцю, мелені насіння коріандру, зіру і пекучий перець. При бажанні можна додати в бульйон столову ложку томатної пасти.
    Далі чистимо картопля, ріжемо на середнього розміру часточки й додаємо в суп. Як тільки бульйон закипить знову, додаємо маш.
    Ще через 7-10 хвилин додаємо промитий в декількох водах рис. І варимо близько 10-15 хвилин до готовності всіх інгредієнтів.
    Даємо супу настоятися під кришкою кілька хвилин і розливаємо по тарілках. Подаємо дрібно нарізану зелень і часник. За бажанням можна заправити суп сметаною або катыком.
    Влітку ми готуємо машхурду на природі, наближену до класичним варіантом.

  • Інгредієнти: куряча грудка (з шкірою і кістками) - 1 шт.; кабачок - 1 шт. (маленький); селера (стебло) - 1 шт.; ріпчаста цибуля - 1/2 шт.; морква - 1/2 шт.; сіль, чорний перець - за смаком; вершкове масло - 20г; для галушок: яйце - 1 шт.; зелень (свіжий кріп, базилік) - за смаком
    З курячої грудки зняти шкіру, зрізати м'ясо. М'ясо дрібно посікти або пропустити через м'ясорубку, додати яйце, подрібнену зелень, посолити і вимісити фарш.
    Прибрати посуд з фаршем в холодильник. У каструлю з водою покласти курячі кістки, трохи м'яса і шкіру. Поставити варити бульйон. Цибулю дрібно нарізати. Інші овочі нарізати дрібними кубиками.
    У каструлі розтопити шматочок вершкового масла. Додати цибулю, тушкувати кілька хвилин, потім засипати інші овочі (крім кабачка) і тушкувати всі разом на маленькому вогні приблизно 10 хвилин. Приправити перцем, лимонним соком, додати кінзу.
    Влити бульйон, довести до кипіння.
    Додати кабачок. Довести до кипіння, зменшити вогонь, приправити сіллю і варити суп до готовності кабачка.
    Дві чайні ложечки занурити в холодну воду, потім однією ложечкою зачерпнути фарш, другий - притиснути фарш зверху, щоб вийшла гарна гладка клецька.
    Опустити галушки в суп і варити до готовності. Готові галушки спливуть. Суп готовий.
    Автор: Олена Покровська

  • Игредиенты
    * 1 л рибного бульйону 300 г філе тріски
    * 12 середніх морських гребінців без раковини
    * 400 г свіжих або заморожених кукурудзяних зерен
    * 200 мл кокосового молока
    * 6 середніх цибулин шалоту
    * 2 зубчики часнику
    * 2 см свіжого кореня імбиру
    * маленький пучок кінзи
    * нерафінована арахісове масло
    * щіпка меленого гострого червоного перцю
    * сіль, мелений чорний перець
    4-6 порцій
    Підготовка: 20 хв.(без розморожування)
    Приготування: 10 хв.
    Приготування:
    1. У кінзи відокремте стебла від листя. Листя відкладіть до подачі, стебла дрібно наріжте. Шалот, часник і імбир подрібніть. У великій каструлі з товстим дном розігрійте 2 ст. л. арахісового масла, покладіть овочі, готуйте на середньому вогні, помішуючи, до м'якості. 5-7 хв.
    2. Додайте в каструлю кукурудзу і трохи теплий бульйон, доведіть до кипіння, варити на середньому вогні 3 хв. Влийте кокосове молоко, ретельно розмішайте, щоб не було грудок, знову доведіть до кипіння і варіть ще 3 хв. Зніміть з вогню, додайте подрібнені стебла кінзи, сіль і чорний перець, збийте суп блендером до однорідності. Поверніть суп в каструлю, закрийте кришкою і зберігайте теплим.
    3. Якщо риба і гребінці заморожені, розморозьте їх заздалегідь на верхній полиці холодильника в ситі, встановленому в мисці. Наріжте рибу великими рівними шматками. У великій сковороді розігрійте трохи масла, приправте масло сіллю і гострим перцем. Коли масло почне трохи диміти, покладіть рибу і гребінці (краще робити це порціями, підливаючи за необхідності масло і додаючи сіль і перець). Обсмажуйте до рум'яної скоринки з обох сторін, приблизно по 1.5 хв. з кожної сторони.
    4. Розлийте суп в підігріті грілки, розкладіть рибу і гребінці, посипте листям кінзи і негайно подавайте.
    Якщо ви любите гостре, додайте в суп разом з імбиром, шалотом і часником стручок свіжого червоного чилі, попередньо подрібнивши його. Кілька колечок чилі збережіть для подачі.
    Поліна Соболєва

  • Інгредієнти: філе куряче - 500 гр., гриби - 150 гр., цибуля ріпчаста - 2 шт., кукурудзяні зерна - 2\\3 склянки, вода - 2 склянки, вершки нежирні - 1,5 склянки, вершкове масло - 8 ст. ложок, часник - 2 зубчики, приправа гарам масала - 2 ч. ложки, перець чорний горошок - 1 ч. ложка, сіль - 2 ч. ложки, тертий мускатний горіх - 1\\2 ч. ложки, кінза рубана - 3 ст. ложки, пекучий перець мелений.
    Розтопіть масло на сковороді, покладіть товчений часник, приправу, трохи зменшити нагрівання. Додайте трохи растолченный перець горошком, мускатний горіх, посоліть.
    Куряче філе наріжте дрібними шматочками, з'єднайте з нарізаним кільцями цибулею, нарізаними скибочками грибами, кукурудзою, прогретыми з маслом прянощами. Готуйте 5-7 хвилин, постійно помішуючи, потім зніміть з вогню і злегка охолодіть. 3\\4 суміші перекладіть в кухонний комбайн, влийте воду і збивайте 1 хвилину.
    Отримане пюре доведіть до кипіння і влийте вершки. При подачі посипте суп пекучим перцем і оформіть кінзою.

  • Російський квас - один з кращих безалкогольних напоїв. За смаковими і харчовим якостям він не має собі рівних. Винайдений більше тисячі років назад, квас користується заслуженою популярністю і в даний час.
    На Русі перша письмова згадка про квасі відноситься до 989 році, коли київський князь Володимир звернув своїх підданих у християнство. У літописі з цього приводу було написано - 'Роздати народу їжу, мед і квас'.
    На Русі квас бал завжди у великій пошані. Його варили в монастирях і солдатських казармах, в госпіталях і лікарнях, в поміщицьких садибах і селянських хатах. Способи приготування квасу, так само як і способи хлібопечення, знали в кожному будинку. Багатовіковий досвід показав, що квас сприяє збереження здоров'я і підвищує працездатність.
    При виконанні важких робіт - косовиця, оранка, заготівля дров - російський селянин брав з собою як пиття не молоко і не фруктові напої, а квас, вважаючи, що він знімає втому і відновлює сили. Це властивість квасу підтвердили вчені.
    Інгредієнти:
    житні сухарі 800 г
    окріп 4 л
    дріжджі 25 г
    цукор 150-150 р
    родзинки
    Спосіб приготування:
    Хліб нарізати шматочками, постапвить в духовку - зробити сухарі.
    Випікати при 200 градусах, поки хліб не стане темним і не затвердіє.
    Викласти сухарі в каструлю, залити 1 л кип'яченої води і залишити на добу в теплому місці. Потім процідити квас через сито або марлю.
    Перелити квас в емальовану каструлю.
    Взяти квасу, нагріти і дріжджі розвести в ньому, потім перелити цю суміш в решті квас, покласти цукор і дати постояти 5-6 годин в теплому місці.
    Перелити квас в пляшки або банку, покласти кілька ягід родзинок, закрити кришкою і поставити на холод.
    Через два дні квас готовий.

  • Інгредієнти:
    * курячий бульйон 2 л
    * печериці 200 г
    * цибуля-шалот 2 шт.
    * солодкий перець 1 шт.
    * томати 1-2 шт.
    * сіль, перець за смаком
    * рослинна олія
    * яйце 1 шт.
    * зелений лук
    Спосіб приготування:
    Зварити легкий курячий бульйон, процідити.
    На розігрітій олії обсмажити нарізані печериці.
    Цибуля-шалот нарізати кільцями і обсмажувати разом з грибами.
    Солодкий перець та помідори нарізати кубиками і викласти в сковороду до інших інгредієнтів, обсмажувати все до готовності.
    Заправити суп овочами та грибами, посолити і поперчити за смаком, варити близько 10-15 хвилин.
    Розлити суп по тарілках, в кожну покласти по половинці звареного яйця і прикрасити подрібненим зеленою цибулею. Приємного апетиту.