Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

    
  • Інгредієнти:
    * помідори - 5-6 шт;
    * болгарський перець - 4 шт;
    * червоний лук - 2 шт;
    * часник - 3 зубчіка;
    * чебрець - 3 гілочки;
    * оливкова олія - 4 ст.л.;
    Для овочевого бульйону:
    * морква - 2 шт;
    * стебло селери - 2 шт;
    * цибуля - 1 шт;
    * часник - 2 шт;
    * чорний перець горошком;
    * лавровий лист - 1 шт;
    * кріп і петрушка (за бажанням).
    Всі овочі помити. Помідори порізати на четвертинки. Перець і цибулю порізати скибочками. Скласти все в деко для запікання.
    Налити в склянку оливкова олія, видавити туди часник, всипати листики шавлії, посолити і поперчити.
    Полити цієї заправкою овочі і поставити в розігріту духовку (180-190 градусів). Запікати 40-50 хвилин до м'якості.
    Поки овочі запікаються, я варю овочевий бульйон. У каструлю з водою покласти моркву і селеру, порізані на великі шматки, велику цибулину (можна порізати на великі шматки, а можна залишити цілком), часник, перець горошком, лавровий листок.
    Можна додати петрушку або кріп (різати не треба). Після закипання посолити і варити на середньому вогні до м ’ якості морквини (20-30 хвилин).
    Дати томатно-перцевої суміші трохи охолонути. Перекласти в каструлю і додати 150 мл (пару половников) бульйону, 1 ст.л. цукру.
    Зробити однорідне пюре блендером. (Або перекладіть в кухонний комбайн і измельчайте там, а потім в каструлю).
    Додати ще бульйону (скільки вважаєте за потрібне, не менше 0,5 л), приправити сіллю й чорним перцем за смаком. Прогріти.
    Розлити по тарілках, прикрасити свіжим базиліком і присипати тертим пармезаном.
    Приємного апетиту!
    NB! Я для гостроти додаю крапельку-іншу Tabasco в останній стадії, коли солимо й перчимо.
    Фото і рецепт: Ольга Злобіна.

  • Інгредієнти:
    * вершкове масло 50 г
    * оливкова олія 50 мл
    * часник молодий 2 зубчіка
    * молоді кабачки 2 шт.
    * зелень кропу 50 г
    * вода 1-1,5 л
    * креветки по 5 шт. на порцію
    * соус песто
    * пармезан
    В сотейник покласти вершкове і оливкову олію розігріти. Часник обчистити, нарізати кубиками і покласти в сковороду, злегка обсмажити. З кабачків зняти шкірку, нарізати кубиком і покласти в сковороду, обсмажувати 5 хвилин, періодично помішуючи.
    Зелень нарізати і додати до кабачків. Влити воду і варити кабачки до готовності, 15 хвилин. Перелити суп в блендер і подрібнити пюреобразного стану. Перелити суп назад в каструлю, довести до кипіння.
    Покласти креветки, проварити 2-3 хвилини. Розлити суп по тарілках, додати в кожну по 1 ст. л. песто. Посипати суп тертим сиром і подати до столу.
    Приємного апетиту!

  • В осінній похмурий день немає нічого краще, ніж гарячий ароматний суп. Тому сьогодні будемо готувати суп пюре з печериць з вершками. Швидко, просто, дешево.
    Нам знадобляться:
    400 г печериць,
    1/2 цибулини,
    1 столова ложка вершкового масла,
    сік 1 лимона,
    ½ склянки курячого або овочевого бульйону,
    ½ склянки вершків,
    1 столова ложка свіжого тімьяна,
    1 гілочка свіжого розмарину,
    1 зубчік часнику,
    щіпка орегано,
    1 чайна ложка кукурудзяного борошна (крохмалю), сіль і перець за смаком.
    Вимийте добре гриби, обріжте ніжку. Поріжте на шматочки і подрібніть в кухонному комбайні разом з лимонним соком, чебрецем і орегано.
    Окремо помийте і подрібніть цибулю, обсмажте його на сковорідці з маслом. Коли цибуля стане прозорим, додати товчений часник і гриби, і нехай варяться, поки гриби віддадуть всю рідину, і рідина випариться. Всього близько 10 хвилин.
    Потім додати бульйон і вершки і, коли справа дійде до кипіння, зменшіть вогонь і варіть приблизно 15 хвилин.
    Нарешті, додати 1 чайну ложку кукурудзяного крохмалю, розчиненого в столовій ложці води, щоб вийшов густий суп.
    Подавати відразу ж.
    Гриби - відмінне джерело антиоксидантів, за эрготионеина, речовини, вплив якого особливо цінується для печінки, зору і червоних кров'яних клітин. Таким чином, гриби обов'язково потрібно вживати людям, які мають проблеми з печінкою, катарактою і анемією.
    З цієї ж причини, гриби захищають нас від інфекцій і пухлин, а також зміцнюють імунну систему.
    Гриби не містять жир, низькокалорійні, і тим не менш служать джерелом клітковини, який допомагає регулювати діяльність кишечника.

  • Інгредієнти
    * баранина лопатка - 1,5 кг;
    * горох нут - 1,5 склянки;
    * морква - 3 штуки;
    * цибуля ріпка - 4 штуки;
    * цибуля - 1 стебло;
    * корінь селери - 100 г;
    * стебло селери - 1 шт;
    * помідори - 2 штуки;
    * часник - 2 головки;
    * гострий перець - 1 стручок;
    * рослинна олія - 6 столових ложок;
    * зіра, коріандр по 1 чайній ложці;
    * сіль за смаком.
    Овочі для супу
    Горох нут промити і замочити у воді за добу до приготування супу.
    Всі овочі очистити і дрібно нарізати.
    Лопатку баранини я попросила м'ясника на ринку порубати порційно. Будинку залишилося тільки вимити і обсушити паперовими рушниками.
    В каструлі з товстим дном прогріти масло. Викласти баранину і обсмажити на сильному вогні до утворення скориночки, посолити, приправити подрібненими в ступці зірою і коріандром. Додати моркву, перемішати з бараниною і смажити на середньому вогні 3-4 хвилини.
    Потім додати порізану цибулю і обсмажити 3-4 хвилини. Додати корінь селери, порізаний часник і помідори, тушкувати 10 хвилин. Залити гарячою кип'яченою водою, щоб вона покривала всі м'ясо з овочами, покласти стручок гострого перцю. Тушкувати на маленькому вогні протягом 60 хвилин (час залежить від віку барана, я готувала лопатку молодого баранчика). Акуратно дістати з бульйону стручок гострого перцю, більше він нам не потрібен.
    Горох нут промити і додати до м'яса з овочами. Тушкувати до готовності нуту, приблизно 30 хвилин. За 15 хвилин до закінчення гасіння додати нарізану кільцями цибулю порей та стебло селери. Виправити бульйон на сіль.
    Готовий суп розлити по тарілках, посипати крупно нарізаною зеленню, ідеально кінзою.

  • Інгредієнти:
    * яловичина на кісточці - 1-1,5 кг;
    * морква - 3 шт;
    * цибуля - 3 середні шт;
    * стебла селери - 3 шт;
    * зелень петрушки або кріп - пучок;
    * лавровий лист - 2 шт;
    * чорний перець горошком - 10 шт;
    * запашний перець - 5 шт;
    * капуста - 350 гр (приблизно 1/3 качана);
    * картопля - 3 шт;
    * часник - 2 зубчики;
    * сметана для подачі;
    * мелений червоний і чорний перець;
    * сіль.
    Варимо бульйон (до речі, я часто його варю напередодні ввечері, тому що весь процес дуже довгий): яловичину моєму, заливаємо у великій каструлі (4 л) холодною водою і ставимо на вогонь.
    Морквини (2 шт) чистимо й крупно нарізати, кидаємо їх до м'яса. Стебла селери (2 шт) ріжемо також і кладемо в каструлю.
    Стебла петрушки або кропу теж кладемо в бульйон. Можна використовувати й ту, і іншу зелень.
    Цибулю (2 шт) чистимо, ріжемо навпіл і кладемо на суху сковорідку. Смажимо на невеликому вогні за півтори хвилини з кожного боку, до появи золотинок. Потім також кладемо в каструлю.
    Доводимо все це багатство до кипіння. Коли закипить, обов'язково відразу ж ретельно знімаємо піну і зменшуємо вогонь (якщо піну не зняти, бульйон стане мутним).
    Далі кидаємо спеції, солимо й варимо на маленькому вогні 1,5-2 години. В процесі варіння підливаємо гарячу воду з чайника.
    Виймаємо шумівкою м'ясо. Поки залишаємо його в спокої. Потім проціджуємо бульйон через сито в іншу каструлю.
    Вміст сита (варені овочі) викидаємо, вони нам не потрібні. Тепер заправляємо суп. Повертаємо каструлю з бульйоном на вогонь.
    Чистимо картоплю й нарізаємо її брусочками. Кидаємо у закипілий проціджений бульйон.
    Далі капусту нарізати соломкою і, як тільки картопля закипить, відправляємо його в каструлю. Варимо з моменту закипання капусти хвилин 15.
    Тим часом трьом на дрібній терці, що залишилася морквину. Цибулину дрібно ріжемо, також чинимо з останнім стебло селери.
    На розігріту з рослинним маслом сковороду відправляємо подрібнені овочі і підсмажити їх 2-3 хвилини до золотистого кольору, посипаємо гострим червоним перцем і відправляємо в суп. Варимо всі разом хвилини 3.
    Поки дрібно ріжемо кріп або петрушку (решта "верхи" від стебел) і чистимо часник.
    Кладемо в каструлю нарізану зелень, витискаємо туди ж часник, перчимо, перемішуємо і вимикаємо. Накриваємо кришкою й даємо постояти 5 хвилин.
    Відварене м'ясо розділяємо на шматочки і розкладаємо по тарілках або кидаємо в каструлю (на ваш смак, я по тарілках). Подаємо суп зі сметаною. Це ж щі!
    Приємного апетиту!
    Фото і рецепт: Ольга Злобіна

  • Як відомо, мінестроне - це італійський домашній суп. Рецептів його неймовірну кількість! У кожному регіоні, та що там... в кожній родині його роблять по-своєму і вважають свій варіант єдино правильним. Насправді, це просто овочевий суп з будь-яких сезонних овочів, часто з додаванням макаронів. Я вам предалагаю мій варіант. Макарони я не ставлю. В даному випадку квасоля робить цей суп дуже ситним.
    Інгредієнти:
    квасоля - 100 гр;
    кабачок - 1/2 середнього або 1 маленький;
    морква - 1 шт;
    цибуля - 1 шт;
    часник - 3 зубчіка;
    стебла селери - 1-2 шт;
    томати у власному соку - 1 банка 450 мл;
    сушений базилік - 1 ч.л.;
    оливкова олія - 2 ст.л.;
    пармезан - 50 гр;
    сіль.
    Замочуємо квасоля в холодній воді. Найкраще на ніч. На крайній випадок - мінімум на 4-5 годин. Потім зливаємо воду, промиваємо квасолю. Заливаємо чистою холодною водою і варити до готовності близько години.
    Морквину ріжемо тонкими чверть-кільцями.
    Кабачок ріжемо також. У мого була товста шкірка, тому я її зрізала. Але це не обов'язково.
    Цибулю ріжемо тонкими смужками. Часник дрібно.
    Розігріваємо в каструлі оливкова олія. Кладемо туди цибулю і часник, смажимо на середньому вогні пару хвилин, помішуючи.
    Поки ріжемо селера кубиками.
    До цибулі з часником відправляємо морквину. Теж пару хвилин смажимо.
    Потім селеру. 2 хвилини.
    Потім кабачок. Ще 2 хвилини.
    Нарізаємо помідори (якщо вони, як у мене, в банку цілі).
    Відправляємо їх разом з соком в каструлю до овочів.
    Додаємо базилік. Тушкуємо пару хвилин до появи булек.
    Потім кладемо в каструлю до овочів сварившуюся квасолю разом з бульйоном, в якому вона варилася.
    Якщо рідини мало, на ваш погляд, додаємо гарячої води з чайника. Варимо хвилин 15. За 5 хвилин до готовності солимо.
    Подаємо, присипавши тертим пармезаном.
    Приємного апетиту!
    Фото і рецепт: Ольга

  • Цей суп безумовно хороший з молодими овочами! Неодмінно спробуйте!
    Інгредієнти:
    морква - 1 велика або 2 середніх;
    картопля - 3 шт;
    цибуля - 1 шт;
    капуста - 1/2 невеликого вилка;
    болгарський перець - 1шт;
    селера - 1 стебло;
    сіль, перець;
    сметана.
    Моєму та чистимо всі овочі. Морква ріжемо брусочками.
    Картоплю ріжемо також, як морква. Капусту шаткуємо.
    Ріжемо цибулю. У що закипіла воду кидаємо спочатку моркву і цибулю, коли вони закиплять - капусту.
    Селеру і болгарський перець ріжемо на скибочки (намагайтеся, щоб всі продукти були порізані приблизно однаково, тоді вони проварятся рівномірно і смак буде збалансованим). Кидаємо у закипілий суп.
    Посолимо. Варимо на середньому вогні до готовності овочів. Перед тим, як вимкнути - посипаємо свіжомеленим чорним перцем.
    Подаємо зі сметаною.
    Приємного апетиту!
    NB! - Якщо у вас раптом опинився в морозилці овочевий бульйон (а в мене часто так буває), то суп можна готувати на ньому. Якщо його виявилося недостатньо, розбавляйте водою.
    - Можна в тарілки насипати будь-який порізаної зелені на ваш смак.
    Фото і рецепт: Ольга Злобіна.

  • Інгредієнти:
    гриби сушені - 100 гр.
    вода - 1,5 л
    солоні огірки - 2-3 шт.
    цибуля ріпчаста - 2 головки
    масло вершкове - 3 ст. ложки
    картопля - 4 шт.
    корінь петрушки - 2 шт.
    огірковий розсіл
    чорний перець горошком - 3-4 шт.
    сіль
    Приготування:
    Сушені гриби замочити в холодній воді, а потім ще раз промийте. Воду, в якій замочувалися гриби, процідіть, доведіть до кипіння, опустіть в неї гриби і варіть до їх розм'якшення без додавання солі.
    Готові гриби нарізати соломкою. Відвар процідіть. Цибулю наріжте і злегка обсмажте на олії. Огірки наріжте скибочками і відваріть в невеликій кількості відвару.
    Картоплю наріжте смужками, опустіть в киплячу грибний відвар і варіть до напівготовності. Потім покладіть цибулю, корінь петрушки, нарізаний скибочками, солоні огірки, перець горошком, посоліть і доведіть овочі до готовності.
    В кінці приготування покладіть гриби і влийте прокип ’ ячений огірковий розсіл. Подавайте розсольник зі сметаною, посипавши рубаною зеленню петрушки або кропу.

  • Інгредієнти:
    * яловича кісточка з м'ясом для бульйону 500-600 г
    * м'якоть 500 г баранини
    * лавровий лист 2 шт.
    * перець горошком
    * рис 3/4 склянки
    * 2+1 цибулі ріпчастої цибулі
    * 3-4 зубчики часнику
    * 1 ч. л. хміль-сунелі з верхом
    * 1 ч. л. сушеного граната
    * ткемалевый соус близько 50-100 мл
    * 1 неповна ст. ложка томат-пюре
    * волоські горіхи 50 г
    * подрібнена зелень кінзи
    Приготування:
    Варимо бульйон. М'ясо з кісточкою і м'якоть баранини промити, нарізати на невеликі шматки, покласти в каструлю, залити холодною водою.
    Поставити на вогонь, довести до кипіння, зняти піну. В бульйон покласти цибулю, перець горошком, лаврушку, трохи посолити і варити бульйон близько 1,5 годин - поки м'ясо не стане м'яким. Потім цибулину і м'ясо викласти з бульйону.
    Ріпчасту цибулю нарізати і викласти в суп, даємо поспілкуватись. Потім викладаємо рис - даємо поспілкуватись. Закладаємо в суп за 5-10 хвилин до готовності - подрібнений часник. Зелень кінзи. Хміль-сунелі. Волоські горіхи. Сливовий соус. Подрібнений сушений гранат. Томатну пасту.
    Викладаємо м'ясо, порізане шматочками... Солимо за смаком, заправляємо сушеним гранатом. Доводимо до кипіння! А тепер головна фішка - закриваємо кришкою, знімаємо з вогню і накривши полотенчиком - залишаємо хвилин на 30-40, щоб супчик настоялася.
    Та ось тільки тепер можна насолоджуватися гармонією смаку і неповторним ароматом. Порівняно з тим, що готувала раніше - коли в суп йшли по 2 банки томатів - небо і земля.
    Тепер буду готувати тільки так. Може це і не правильний рецепт, але зате дуже вкусный.Приятного апетиту!

  • Інгредієнти:
    * судак 1 шт.
    * короп 1 шт.
    * шматки осетрини 4-6 шт.
    * голова сьомги 1 шт.
    * хвости, плавники від риб
    * креветки 300 г
    * цибуля, морква, порей 1 шт.
    * 4-5 невеликих солених огірки з розсолом
    * каперси 1-2 ст. л.
    * 2 ст. ложки томатної пасти
    * 1-2 цибулини
    * 1 морква
    * 0,3 лимона
    * 2 ст. ложки рослинної олії
    * 1 лавровий лист
    * чорний перець горошком
    * сіль за смаком
    * маслини, ікра для прикраси
    Спосіб приготування:
    Підготуємо всі продукти, коропа і судака очистити, видалити нутрощі, нарізати на шматки. У велику каструлю викласти голову сьомги, коропа, судака, хвости і плавники.
    Залити все водою і поставити на плиту. Довести до кипіння. Цибулю, моркву очистити. Поставити сковороду на плиту, викласти цибулю, моркву і цибуля порей і підсушити без масла. Зняти піну, зменшити температуру.
    Викласти овочі, лавровий лист, перець горошком і варити бульйон близько 30-40 хвилин. Потім витягти все в миску. Шматки риби відкласти в сторону, з голови сьомги вийняти м'якоть.
    Ріпчасту цибулю, моркву очистити, нарізати соломкою та обсмажити на сковороді в олії. Огірки нарізати соломкою і викласти до овочів. Додати томатну пасту.
    Каперси дрібно нарізати і викласти на сковороду. Вміст сковороди викласти в бульйон, довести до кипіння. Викласти шматки осетрини.
    Хвилин через 15 викласти креветки, влити огірковий розсіл. Через 5 хвилин викласти м'якоть сьомги. Зняти суп з плити і дати постояти хвилин 15. Потім розлити солянку по тарілках, викласти маслини. Подавати з лимоном і сметаною.
    Приємного апетиту!