Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
-
Я дуже люблю щі з крошева. У них абсолютно особливий і неповторний смак! Зовсім інший, ніж у звичайних кислих речей. Я думаю, багатьом з дитинства знайомий цей суп. Якщо немає - обов'язково спробуйте!
Інгредієнти:
кришиво - 500 гр;
яловичий бульйон - 2 л;
морква - 1 шт;
цибуля - 1 шт;
картопля - 3 шт;
кріп - пучок;
рослинна олія - 2 ст.л.;
лавровий лист - 2 шт;
сіль, чорний перець горошком;
сметана і зелену цибулю для подачі.
Капустяне кришиво квасять з дрібно-рубаних січкою зелених (верхніх) капустяних листів. Я купую його на ринку або в магазині.
Трьох морквину на крупній тертці.
Цибулю ріжемо чверть-кільцями. На розігрітій з рослинним маслом великий, важкої сковорідці пасеруємо моркву з цибулею три хвилини.
Потім додаємо кришиво і тушкуємо всі разом, не накриваючи кришкою, 10 хвилин.
Поки картоплю чистимо й ріжемо кубиками.
Підігріваємо бульйон. Коли він закипить, кидаємо у нього картоплю і варити 5 хвилин.
Тим часом у кропу відріжемо стеблинки та зв'яжемо їх кулінарної ниткою, щоб потім безперешкодно дістати із супу.
Кидаємо вміст сковорідки в бульйон з картоплею, додаємо лавровий лист, чорний перець і стебла кропу. Варимо на маленькому вогні годину.
Потім накриваємо кришкою й залишаємо нудитися мінімум півгодини.
На наступний день незрівнянно смачнішим!
Подаємо з порізаним кропом, зеленою цибулею і сметаною.
Приємного апетиту!
Фото і рецепт: Ольга Барановська. -
Як правильно зварити суп-харчо? Будемо готувати його по класичному грузинському рецептом. Почнемо з підбору інгредієнтів. Щоб приготувати справжній грузинський суп-харчо, вам знадобиться:
• Яловича грудинка - 1 кг
• Рис - 0,5 склянки
• Цибуля ріпчаста - 3 цибулини
• Корінь петрушки - 1 шт.
• Зелень петрушки - 2 ст. ложки
• Лавровий лист - 1 шт.
• Борошно - 1 ст. ложка.
• Чорний перець - 10 горошин
• Товчені волоські горіхи - 0,5 склянки
• Гранатовий сік без цукру - 0,5 склянки
• Базилік - 1 пучок
• Кінза - 1 пучок
• Гострий перчик -1
• Часник - 5 зубчиків
• Томатна паста - 1 ст. ложка
• Хміль-сунелі, сіль - за смаком.
Ось такий довгий список вийшов. Але варити-то ми будемо справжній грузинський суп-харчо, та ще по класичному рецептом, тому зробити все треба правильно. Дуже екзотичних продуктів у списку інгредієнтів немає. Всі господині з ними знайомі. В Італії, в Південну Америку або в ту ж Грузії за ними їхати не потрібно. Тому переносимо цей список на папір і йдемо на найближчий ринок. Раніше вони називалися колгоспними. Тепер вже не знаю, як їх назвати?
Отже, продукти в наявності. Тепер, на всяк випадок, зробимо приблизний розрахунок часу на приготування:
• Для підготовки продуктів вам знадобиться 1 годину 30 хвилин.
• Приготування цього класичного грузинського супу займе 50 хвилин.
Отже, починаємо. Щоб було зрозуміліше, розіб'ємо процес приготування супу-харчо за пунктами
1. Моєму яловичину й нарізаємо її невеликими шматками, буквально на один укус. Кладемо в каструлю, заливаємо 2 л. води і доводимо до кипіння. Не забуваємо знімати шумівкою піну. Варимо м'ясо 1,5 години. Потім перекладаємо його в окремий посуд, накриваємо кришкою, а отриманий бульйон проціджуємо в іншу каструлю.
2. Поки вариться м'ясо, можна очистити корінь петрушки і цибулю. Корінь правильно натерти на крупній тертці. Цибулю дрібно кришимо і обсмажуємо 5 хвилин в 3-х ст. ложки олії. Потім потрібно додати в сковороду з цибулею борошно, розведене в 1 ст. ложці води, і, постійно помішуючи, залишити на вогні ще пару хвилин.
3. Подрібнюємо у блендері або товчемо в ступці волоські горіхи разом з горошинами чорного перцю. Моєму кінзу і базилік, обсушуємо і подрібнюємо. Чистимо часник і дуже дрібно січемо його ножем (можна стовкти зубчики в окремому посуді). Гострий перчик нарізати тонкими кільцями. Якщо немає бажання, щоб суп-харчо був дуже гострим, попередньо ріжемо стручок вздовж і видаляємо з нього насіння.
4. Доводимо проціджений бульйон знову до кипіння. Додаємо в нього промитий в декількох водах рис і варити 10 хвилин. Повертаємо в суп-харчо приготоване м'ясо. Тут можна суп посолити.
5. Кладемо в суп-харчо корінь петрушки, обсмажений в борошні цибулю, томатну пасту і товчені з перцем волоські горіхи.
6. Через п'ять хвилин додаємо гранатовий сік і хміль-сунелі. Тримаємо на вогні ще стільки ж, потім знімаємо. Додаємо товчений часник, гострий перець і нарізану зелень. Даємо постояти 5-10 хвилин під щільно закритою кришкою.
Ваш суп-харчо, зварений з чисто грузинському класичного рецептом, готовий. Приємного апетиту!
Автор: Олександр Платов -
Інгредієнти:
м'ясо на кісточці 700 г
цибулю, моркву для бульйону
лавровий лист, перець горошком
сіль за смаком
яйця 2 шт.
гірчиця діжонська
томатні сухарики
М'ясо промити, покласти в каструлю, залити водою і поставити на плиту, дати закипіти. Зняти піну, додати овочі і спеції, зменшити температуру і варити до готовності.
Овочі і м'ясо витягнути з бульйону. Яйця відварити, охолодити і дрібно нарізати. В тарілку викласти яйця, додати гірчицю. М ’ ясо нарізати шматочками і викласти на тарілку.
Залити вміст тарілки бульйоном, посолити і поперчити за смаком. Приготувати томатні сухарики. Перед самою подачею покласти в бульйон сухарики та подати до столу.
Приємного апетиту. -
На мій погляд, немає нічого краще, ніж тарілка зігріваючого ароматного супу в дні Великого посту, коли найсміливіші з нас жорстко обмежують себе в їжі. Російська людина звикла до потужним збірним супів начебто борщу або юшки, які самі по собі часто є подією і повноцінної трапезою. Однак, легкі овочеві супи можуть бути не менше насиченими, смачними і яскравими. Вони швидше готуються і апетитно виглядають. Візьміть три нових рецепта на озброєння і тіште себе і близьких.
Ті, хто дотримується посту, звільнені від необхідності кілька годин готувати наваристий м'ясний бульйон. Але від цього не стане менше смаку. Свіжі овочі дадуть багато супу, якщо будуть правильно приготовані.
Я хочу почати з рецепту супу мінестроне. Кожен раз його можна готувати по-різному, важливо тільки пам'ятати, що повинно бути багато овочів. Італійці харчуються сезонно, але ми можемо придбати необхідні продукти практично круглий рік. Секрет цього супу в свіжості. Овочі залишаться злегка хрусткими, не перетворяться в кашу. Вони збережуть колір і вітаміни.
Мінестроне
Дрібно поріжте цибулю і часник, відправте в каструлю і обсмажуйте на оливковій олії на середньому вогні, до прозорості. Також додайте дрібно нарізані селера, морква, продовжуйте готувати, ще 3-4 хвилини. Наріжте кабачки та цукіні кубиками, всипте в каструлю, готуйте ще 3 хвилини, потім додайте столову ложку томатного пюре, перемішайте і влийте окріп. Зменшіть вогонь та готуйте ще 7-10 хвилин. Не забувайте у процесі солити та перчити.
Сміливо міняйте рецепт. Додайте баклажани, кореневої селера або вмішайте перед подачею шпинат або зелень. Традиційно, до супу подають соус песто.
Суп з кукурудзи, навпаки, як ніби огортає споживача в теплу ковдру. За допомогою блендера досягається ніжна текстура, яка разом з солодкуватим смаком і пряним ароматом приносить відчуття ситості і комфорту.
Суп з кукурудзи
Немає нічого поганого в тому, щоб використовувати кукурудзу з банки. Візьміть цибулю, часник і ваші улюблені спеції, наприклад чилі, чорний перець і коріандр. Я настійно рекомендую використовувати свіжий корінь імбиру. Чайна ложка меду підтримає солодкість кукурудзи.
Цибулю, імбир і часник разом із сіллю й спеціями обсмажуються на оливковій олії до м'якості, потім вводиться кукурудза разом з рідиною з банки. Суп заливається невеликою кількістю кип ’ ятку і готується на повільному вогні ще 5-7 хвилин. Потім, за допомогою блендера, суп стає супом-пюре і повністю відновлюється. Перед подачею можна покришити зверху зелені.
Існують і практично невагомі варіанти пісних супів. Один з найяскравіших прикладів того, що краса полягає в простоті, рецепт супу з картоплі і капусти складається всього з чотирьох інгредієнтів. Він одночасно ситний, свіжий, корисний і дуже простий у приготуванні.
Суп з картоплі і капусти
Як завжди, почніть з обсмажування цибулі на середньому вогні до м ’ якості. Потім, всипте нарізану кубиками картоплю та готуйте всі разом ще 5-7 хвилин. Залийте вміст каструлі окропом, посоліть, варіть ще стільки ж часу. За 5 хвилин до подачі додайте в суп нарізану соломкою капусту білокачанну або конусну, можна брюссельську або савойської, головне, не червону, вона змінить колір страви.
У супів може бути різний зовнішній вигляд, склад, текстура, настрій. Освоївши кілька простих методів, можна щодня дивувати себе і близьких цікавими стравами, створювати самим настрій на весь день. І залишатися здоровими і повними енергії. Пісні супи цілком можуть стати традиційними і готуватися і в інший час.
Фото і рецепт: Петро Голавский -
Немає нічого дивного в тому, що японська кухня так швидко завоювала популярність в Росії (принаймні у великих містах): вона досить незвична, щоб викликати цікавість, але не настільки екзотична, щоб відлякати.
У зв'язку з цим немає особливої потреби пояснювати, що таке місо-суп - всі і так знають, що це смачний суп з соєвої пасти місо*, без якого обходиться рідкісна японська трапеза. І не забудьте: готується він недовго, п'ять хвилин від сили, так що якщо ви маєте звичай приходити пізно або просто не любите стояти ввечері біля плити, місо-суп не раз протягне вам свою соєву руку допомоги.
2 порції
500 мл води
2 ст.л. пасти місо
опціонально - 1 ст.л. рибного соусу
кілька грибів шиїтаке
50 р. рисової локшини
50 р. тофу
зелений лук
Чим гарний місо-суп, так це своєю універсальністю: цього разу ми готуємо вегетаріанський варіант з грибами, локшиною і тофу, але окрім (або замість) цих інгредієнтів в місо-супі чудово вживаються водорості вакаме, рис, овочі, яйця, креветки, лосось або навіть курка.
Отже, доведіть воду до кипіння, зменшіть вогонь, додайте місо-пасту і розмішуйте до повного розчинення. Якщо використовуєте рибний соус - саме час його додати: взагалі справжній місо-суп готується з японським бульйоном даші (або дасі), який у нас практично не купити, так що за порадою Насті Голобородько замінюємо його рибним соусом.
Можна, втім, і зовсім без нього обійтися, смак місо-супу від цього, звичайно, стане побледнее, але не настільки, щоб зовсім від нього відмовитися.
Додайте нарізані скибками гриби і рисову вермішель і проваріть на невеликому вогні пару хвилин. Розлийте місо-суп по тарілках або пиалам, де вже лежать кубики соєвого сиру тофу, і посипте зверху косо нарізаною зеленою цибулею.
Для повного занурення такий суп можна подати з керамічними японськими ложками замість звичайних, хоча справжній японець, швидше за все, не скористається ложкою зовсім - замість цього він зловить тофу, гриби і локшину паличками, а рідина просто вип'є.
* насправді велика частина пасти місо, яку випускають в наші дні, робиться з рису, а не з сої.
Фото і рецепт: Олексій Онєгін -
Для цього супу підійдуть будь-які овочі, які вам подобаються. Я люблю поєднання селери з курячим бульйоном, тому варила суп з додаванням корінь селери, солодкого перцю, моркви і молодий капусти. Галушки з курячого фаршу готувати просто і швидко. У результаті виходить легкий і красивий суп.
Інгредієнти:
куряча грудка (на кістки) - 1 шт.;
вода - 3 л;
солодкий перець - 1 шт. (60г);
селера (корінь) - 150г;
морква - 1 шт. (150г);
капуста (молоді) - за смаком;
молодий часник (з зеленими стеблами) - за смаком;
зелена цибуля, кріп - за смаком;
сіль, мелений чорний перець - за смаком.
Приготування:
Приготувати фарш для галушок. З курячої грудки зрізати м'ясо, порубати, додати яйце, дрібно нарізану зелень кропу, приправити сіллю, меленим чорним перцем і розмішати. Кость і шкіру) від курячої грудки залити холодної води, довести до кипіння, зменшити вогонь і варити 30-40 хвилин, періодично знімаючи піну.
Всі овочі вимити, очистити. Моркву і селеру нарізати невеликими кубиками, капусту і солодкий перець - смужками.
Коли бульйон буде готовий, перекласти в нього спочатку морква, через 10хвилин - селера, потім - солодкий перець і молоду капусту. Варити все разом під кришкою на невеликому вогні.
Поки вариться овочевий бульйон, відварюю курячі галушки. Для цього в невеликій каструлі закип ’ ятити воду, посолити. Дві чайні ложечки занурити в холодну воду, потім однією ложечкою зачерпнути фарш, другий - притиснути зверху, щоб вийшла гарна гладка клецька. Дати галушки сповзти в киплячу воду, перенести ложечки в холодну воду і з їх допомогою знову почати формувати наступну галушку.
Готові галушки перекласти в каструлю з овочевим супом.Зелень кропу, цибулі та часнику дрібно посікти і додати в суп. Приправити сіллю. Дати супу ще раз закипіти і зняти з плити.
Фото і рецепт: Олена Покровська -
З приходом весни хочеться освіжаючого зеленого супу. Окрошка - смачний і корисний суп. Редис зростає швидше огірків, тому я готую з ним окрошку, поки виростуть ґрунтові огірки. Корисною окрошка буде тільки в тому випадку, коли вона приготовлена з корисних продуктів.
Інгредієнти :
* відварене м'ясо - 200гр.;
* варене яйце - 4 шт.;
* картопля відварна - 300гр.;
* редиска - 300 гр.;
* сироватка молочна або кефір - 700 мл.;
* зелена цибуля - 70гр.;
* кріп, петрушка;
* сіль,сметана.
Приготування:
Відварене м'ясо (я частіше використовую свинину), картопля і яйця нарізати кубиками.
Редис нарізати невеличкими дольками або соломкою. Все перемішати.
Частину лука розтерти з сіллю. Перемішати з іншими інгредієнтами, залити кефіром або сироваткою і залишити на 30 хвилин настоятися.
Перед подачею додати подрібнену зелень і сметану.
Приємного апетиту! -
Інгредієнти (8 порцій:
Для фрикадельок:
* яловичина - 200 гр;
* свинина - 200 гр;
* цибуля - 1 шт;
* часник - 1 шт;
* булка - 2 шматочки;
* молоко - 1/2 склянки;
* петрушка - 1/2 пучка;
* сіль, перець.
Для супу (каструля 4 л):
* цибуля - 1 шт;
* цибуля - 1 шт;
* морква - 1 велика;
* стебло селери - 1 шт;
* чебрець - 5-6 гілочок;
* лавровий лист - 2 шт;
* консервована біла квасоля - 2 банки по 400 гр;
* протерті томати - 2 пачки (банки) 400 гр;
* оливкова олія - 2 ст.л.;
* сіль.
М'ясо ріжемо кубиками. Булку замочуємо в молоці.
Проворачиваем м'ясо через м'ясорубку. Бажано двічі - фарш буде ніжніше.
В блендер відправляємо листочки петрушки і витискаємо туди ж часник. Перемелюють.
перемелений двічі фарш, також через м'ясорубку, пропускаємо цибулю і віджату після молока булку. Додаємо зелень з блендера (її молоти вже не потрібно). Ретельно перемішуємо, краще всього руками.
Солимо й перчимо. Ще раз заважаємо. На сіль потрібно спробувати - беремо в руки шматочок фаршу і додаємо до мови (є його не потрібно, це не тар-тар). Мова відчує - вистачає солі чи ні.
Ріжемо звичайний цибулю. У лука-порею нарізати кільцями всю білу частину і пару зеленого листя.
Моркву нарізати дрібним кубиком. Також рубаємо селеру.
У каструлі розігріваємо маслинове масло й кладемо туди всі порізані овочі. Готуємо на середньому вогні до м ’ якості - 2-3 хвилини. Не зажариваем!
Потім кладемо в каструлю листики шавлії і лавровий лист. Вливаємо 1,5 літра гарячої води, доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь і продовжуємо варити.
Тим часом зливаємо сік з-під квасолі. Купувати квасоля можна у власному соку, а можна і в томатному соусі - в даному випадку для нас це не має великого значення, так як наш суп все одно з томатами.
Відправляємо консервовані помідори і квасоля в суп. Поки з фаршу робимо маленькі кульки розміром з волоський горіх. Для зручності викладаємо їх на дошку.
Руки краще періодично змочувати холодною водою - так фарш не буде липнути до рук.
Як тільки суп закипить, кладемо туди всі фрикадельки. Варимо ще хвилин 5. Як тільки фрикадельки спливуть - суп готовий.
По тарілках!
Подаємо з тостами з зернового хліба.
Приємного апетиту!
Фото і рецепт: Ольга Злобіна -
Інгредієнти:
Філе лосося - 500 г
Цибуля - 1 шт.
Морква - 1 шт.
Картопля - 3 шт.
Перлова крупа - 1/2 склянки
Суміш корінь (селера, петрушка, пастернак) - 1 ч. л.
Сіль - 1 ст. л.
Лавровий лист, перець горошком - за смаком
Приготування:
Приготування звичних страв з використанням сучасної техніки - дійсно задоволення, економиться маса часу і зусиль і, до того ж, багато рецепти, втілені в життя за допомогою кавоварки електричні, пароварки або хлібопечі, здобувають нові відтінки смаку.
На цей раз я вирішила поекспериментувати з рибним супчиком - і не помилилася, оскільки суп вийшов дуже наваристим, з багатим смаком.
1. Ріжемо рибу на шматки середньої величини.
2. Натираємо на крупній терці моркву і дрібно ріжемо цибулю, закладаємо овочі в мультиварки і в режимі "випічка" (режим може відрізнятися в залежності від марки кавоварки електричні) обсмажуємо 10 хвилин.
3. Перлову крупу промити і витримуємо у воді близько півгодини.
4. Картоплю ріжемо на середні за розміром кубики.
5. Всі інгредієнти кладемо в мультиварки, додаємо сіль, суміш коріння, заливаємо водою нижче граничного рівня наповнення каструлі і ставимо в режим "гасіння" на 1,5 години.
6. Через 1 годину 20 хвилин відкриваємо кришку кавоварки електричні й додаємо в суп перець горошком, лавровий лист, закриваємо кришкою і довариваем суп решта 10 хвилин.
Приємного апетиту!
Фото і рецепт: Yani -
Інгредієнти:
сало 30 г
цибуля-порей невеликий шматочок
часник 2 зубчіка
гриби 100 г
гарбуз 300 г
кабачки 200 г
картопля 1-2 шт.
бекон 5 скибочок
овочева суміш 200 г
рослинна олія
вода 1,5-2 л
Сало нарізати невеликими шматочками і розтопити в каструлі. Додати нарізану цибулю-порей. Покласти нарізаний часник.
Гриби нарізати і викласти в каструлю. Гарбуз нарізати кубиком і додати до інших інгредієнтів. Кабачок нарізати кубиком і покласти в каструлю.
Картоплю нарізати кубиком і покласти в каструлю. Влити воду овочі і варити до м'якості, злегка посоливши і поперчивши за смаком.
Скибочки бекону викласти на суху сковороду і обсмажити з обох боків до хрусткої скоринки. Овочеву суміш покласти в сковороду і злегка обсмажити.
Суп перелити в чашу блендера і збити. В тарілку налити суп, покласти овочі і скибочки бекону, подати до столу.
Приємного апетиту!