Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
-
Може бути варто назвати цей суп овочевим, дивлячись на те, скільки овочів крім картоплі я використовувала. Але оскільки спочатку замислювався суп з картоплі, назва збережемо. Цей суп можна включити в пісне меню, якщо замість м'ясного або курячого бульйону використовувати воду.
Інгредієнти:
* картопля - 300 г;
* цибуля порей - 200 г;
* цибуля ріпчаста - 2 штуки;
* морква - 2 штуки;
* селера черешкову - 2 стебла;
* часник - 2 зубчики;
* оливкова олія - 2 столові ложки;
* зелений лук і кріп кілька гілочок;
* сіль, перець за смаком;
* бульйон або воду - 1,5 л.
ріпчасту Цибулю та моркву обчистити, потім крупно нарізати. Цибуля порей ретельно промити, зрізати кінчики листя, нарізати кільцями. Селера нарізати довільно. Часник обчистити і дрібно нарізати.
В каструлю з товстим дном налити оливкова олія, нагрівати на сильному вогні. Додати моркву і обсмажувати її протягом 2 хвилин. Потім зменшити вогонь, додати нарізані овочі (крім картоплі). Тушкувати 10 хвилин під кришкою.
Тим часом картоплю очистити і нарізати кубиком розміром 1 см. До тушених овочів додати картоплю, залити 1,5 л гарячої кип'яченої води або бульйону. Перемішати овочі, довести до кипіння, зменшити вогонь і варити 12 хвилин, накривши кришкою до готовності картоплі.
Готовий картопляний суп зняти з вогню, трохи охолодити і збити до однорідного стану в комбайні. Суп – пюре знову нагріти і розлити по тарілках. Посипати дрібно нарізаною зеленню. Подавати картопляний суп – пюре з гренкой (скибочкою підсмаженого білого хліба).
Фото і рецепт: Господиня -
Інгредієнти: гарбуз (очищена, сорт баттернат) - 1 кг; вершкове масло - 15г; ріпчаста цибуля - 1 шт. (велика); імбир (свіжий) - близько 2 см; кумін (мелений) - 1 ч.л.; сіль - 2 ч.л.; вода - близько 1.5 л; вершки (15% жирність) - 200 мл
У гарбуза зрізати шкірку і видалити м'яку неапетитну серцевину. Решту гарбузову м'якоть нарізати кубиками 2х2 см.
Кореневище імбиру довжиною 2 см очистити від тонкої шкірки і подрібнити на дрібній тертці.
Цибулю дрібно посікти.
У каструлі розтопити вершкове масло, покласти цибулю. Тушкувати, помішуючи, доки цибуля не стане м'яким. Додати імбир, готувати всі разом, не забуваючи помішувати, близько 7 секунд. Посипати цибулю з імбиром меленим кумином, розмішати.
Тепер настав час покласти в каструлю нарізану кубиками гарбуз і залити її водою. Рівень води має бути приблизно на 1-2 см вище рівня гарбуза. Посолити. Довести воду до кипенья, зменшити вогонь і варити суп під кришкою при слабкому кипінні 30 хвилин або поки гарбуз не стане м'якою.
Дати супу охолонути і пюрировать в блендері. Перелити гарбузове пюре назад в каструлю, влити вершки і прогріти гарбузовий суп, не даючи закипіти. Гарбузовий суп готовий
Автор: Олена Покровська -
Інгредієнти:
куряча грудка - 1 або 2 шт;
цибуля - 1 шт;
стебло селери - 1 шт;
часник - 2 зубчики;
щавель - 2 пучки;
помідори - 3 шт;
яйця - 3 шт;
сіль, чорний перець горошком, духмяний перець.
Заливаємо курячі грудки водою і ставимо на вогонь. Я взяла дві, тому що на друге у мене варена курка.
Так. Очищену цілу цибулину кладемо в каструлю до курки. Стебло селери ріжемо крупно і кладемо туди ж. Коли бульйон закипить, знімаємо піну і додаємо очищені зубчики часнику, запашний і чорний перець горошком.
Зменшуємо вогонь і варити 20 хвилин до готовності кури, не пересушуючи її.
Поки вариться бульйон, ми підготуємо інші інгредієнти. Збиваємо в мисці яйця вилкою, солимо. Я ще додаю малюсіньку щіпка кайєнского перцю (чилі) і чорний мелений перець.
Помідорки кладемо в каструлю або глибоку миску і заливаємо окропом з чайника. Чекаємо 2 хвилини, потім обдаємо їх холодною водою і знімаємо шкірку. Нарізати дольками.
Щавель дуже добре промиваємо, щоб у супі земелька не скрипіла між зубами. Нарізати смужками товщиною в сантиметр.
Коли бульйон буде готовий, виймаємо курку (у цій страві вона нам не знадобиться), і проціджуємо рідина через друшляк в іншу каструлю.
У проціджений киплячий бульйон вилкою порціями відправляємо збиті яйця. Від киплячої води вони почнуть згортатися. Головне не виливати все відразу - отримаєте яєчний грудку.
Слідом кидаємо помідори, варимо пару хвилин і кидаємо щавель. Щойно закипить, пробуємо на сіль і готово!
Кому можна, подаємо зі сметаною.
Приємного апетиту!
Фото і рецепт: Ольга Злобіна -
Цей рецепт я подглядела у іспанських кухарів. Абсолютно несподівано для мене виявився дуже смачним! Я якось не підозрювала, що з часнику можна зробити такий суп. Дуже рекомендую спробувати!
Інгредієнти (на 4 порції):
* хамон - 110 гр;
* білий хліб - 1/2 батона;
* часник - 12 зубчиків;
* курячий бульйон - 1 л;
* вустерський соус - 1-2 ч.л.;
* соусу табаско - 1 ч.л.;
* яйця - 4 шт;
* оливкова олія;
* сіль, мелений чорний перець.
Хамон - це іспанська сиро в ’ ялена шинка, окіст. В Італії вона ж - Пармська шинка. Я купувала упаковочку нарізки. Якщо не знайдете, візьміть копчений бекон.
як білого хліба я брала чіабату, але підійде будь-який пшеничний. Не раджу брати булку, вона сладковата. Табаско можна замінити перцем чилі, вустер ( він же ворчестер) не замінити нічим.
Курячий бульйон, як бачите, у мене заморожений. Якщо я не встигаю дістати його заздалегідь, то я його трохи размораживаю, потім прямо шматком відправляю в каструлю, і під кришкою на повільному вогні він тане і заодно розігрівається.
Підготуємося. Хамон нарізати скибочками. Білий хліб нарізаємо дрібними кубиками.
Часник чистимо, ріжемо кожен зубчик уздовж навпіл, видалимо серцевину (вона гірчить). Якщо будете готувати з молодого часнику, цю операцію опускаємо.
Ріжемо весь часник пластинками. Хамон обсмажуємо в каструлі на розігрітій оливковій олії хвилину-дві, помішуючи.
Додаємо до хамону часник і хліб. Смажимо всі разом ще пару хвилин, заважаємо.
Заливаємо гарячим курячим бульйоном (я додала ще гарячої води приблизно пів-літри). Доводимо до кипіння, додаємо вустерський соус, зменшуємо вогонь і варити 15 хвилин. Потім додамо табаско.
На сковорідці з рослинним маслом смажимо у формах яйця. (Ви ж розумієте, що яйця посмажити можна чудово і без форм, але, як відомо, краса вимагає жертв).
У принципі можна розлити суп з жароміцним мисочкам і сирі яйця акуратно вбивати в кожну, а потім відправити в розігріту до 200 градусів духовку хвилин на 8-9. Мені більш симпатичний перший варіант.
Розливаємо суп по тарілках. Зверху кладемо смажене яйце і терміново подаємо.
Приємного апетиту!
Фото і рецепт: Ольга Злобіна -
Інгредієнти:
3-5 шт. білих грибів,
30 г перлової крупи,
2 шт. картоплі,
150 г білокачанної капусти,
1 пучок кропу (зелень),
2 ст. л. рослинного масла,
1 цибулина,
3 л води,
2 лаврових листа,
сіль за смаком,
перець за смаком.
Приготування:
Цибулину обчистити, гриби вимити.
Дрібно нашаткувати цибулю, гриби порізати скибочками. Обсмажити цибулю з грибами на рослинній олії 3-5 хвилин.
Перлову крупу окремо відварити до готовності. Добре промити.
скласти В каструлю крупу і порізаний кубиками картоплю. Залити водою і варити 5-7 хвилин.
Додати дрібно нашинковану капусту і кріп. Додати лавровий лист і гриби з цибулею. Потримати на повільному вогні під кришкою 3 хвилини. Видалити лавровий лист. Посолити і поперчити.
Розлити по тарілках і подавати до столу.
Приємного апетиту! -
Ароматний, остренький і смачний супчик. Не всі ж щі-борщі варити! Пропонуємо вам здивувати себе і рідних ніж-то цікавим - в даному випадку супом в азіатському стилі. Куряче м'ясо, багато овочів - він ще і корисний. Пробуйте!
Інгредієнти:
* куряче філе - 1 шт (половинка курячої грудки);
* цвітна капуста - 1 невеликий вилок;
* цибуля - 1 шт;
* стебло селери - 1 шт;
* часник - 1 голівка;
* перець чилі - 1 шт;
* морква - 1 шт;
* рисовий оцет - 2 ст.л.;
* соєвий соус - 2 ст.л.;
* паростки бамбука мариновані по-корейски - 150 гр;
* кінза - 1 пучок;
* цибуля зелена - 5 пір'я;
* гвоздика - 3 шт;
* сіль.
Почистити 1 цибулину, часник і моркву. Нарізати почищені овочі (крім часнику) і селеру великими шматками. Кінзу помити і відрізати стебла від листочків.
Зварити овочевий бульйон з моркви, селери, цибулини, половини головки часнику і стебел кінзи (вариться він приблизно 20 хвилин, дивимося по готовності моркви).
Цвітну капусту помити, розділити на суцвіття і досить дрібно порізати їх.
Філе вимити, розрізати вздовж на тонкі шматочки і кожен скиба порізати на тонкі смужки.
Перець чилі поділити навпіл і одну з половинок кинути в сварившийся бульйон (я кидаю з насінням, якщо боїтеся гострого - видалити насіння і перегородки).
Порізати другу цибулину півкільцями, що залишився часник пластинами і теж відправити в бульйон. Також додати в каструлю рисовий оцет і гвоздику.
Довести до кипіння, варити 2 хвилини і процідити через сито в іншу каструлю. Відразу кинути куряче філе і цвітну капусту, варити до готовності цвітної капусти (10-15 хвилин), потім додати соєвий соус і паростки бамбука.
Після цього поробуйте на сіль, якщо мало - посолите.У нас вийде чистий ароматний бульйон з насиченим смаком з куркою, цвітною капустою та зеленню.
Дрібно порізати листя кінзи, що залишилася половинку чилі - колечками і зелений лук крупно навскоси. Кинути всю цю красу в суп. Поварити хвилину і вимикати.
Подавати з тостами з цікавого хліба (у мене з гарбузовим насінням), спрыснутыми оливковою олією.
Приємного апетиту!
Фото і рецепт: Ольга Злобіна -
Напевно, томатний суп все-таки осіннє блюдо - але мерзлими зимовими вечорами його зігріваючі властивості теж були б як не можна до речі. Як бути? На щастя, консервовані томати у власному соку продаються круглий рік, і коштують прийнятно, так що ніщо не завадить вам порадувати своє сімейство ароматним і густим томатним супчиком. Вибирайте самі кращі помідори, які зможете знайти - і тоді томатний суп вийде не гірше, ніж восени, коли прилавки ломляться від яскраво-червоних стиглих і пузатих красенів.
4 порції
3-4 зубчики часнику
1 цибулина
кілька гілочок базиліка
2 банки (850 р.) консервованих томатів у власному соку
2-3 скибочки сухого хліба
сіль
перець
оливкова олія
В каструлі з товстим дном нагрійте пару ложок оливкової олії і на мінімальному вогні обсмажте дрібно нарізані цибулю і пагони базиліка. Коли закінчите - додати подрібнений часник, а ще через хвилину влийте в каструлю томати у власному соку (якщо вони очищені - в іншому випадку спершу позбавтеся від шкірки).
Без фанатизму приправте чорним перцем, розмішайте і варіть без кришки, періодично помішуючи, протягом 30-40 хвилин.
За кілька хвилин до закінчення варіння додати подрібнену зелень базиліка, сухий хліб і злегка посоліть. Зніміть каструлю з вогню і “пробийте” вміст блендером - томатний суп повинен бути густим, проте по консистенції він все-таки повинен бути супом, а не кашею або овочевим рагу.
Подавайте, вже в тарілці поперчивши і злегка сбризнув оливковою олією. -
Кожна жінка по дорозі додому мріє про те, що в холодильнику вже стоїть каструля наваристого борщу з м'ясом, погашено курочка, нашинкован салатик...
Але найчастіше ці мрії не збуваються. Будинку жінка бачить порожній холодильник і питальні погляди домашніх. Вони хочуть їсти! От саме для такого випадку знадобиться рецепт сирного супу: простого, смачного, недорогого. Зварити такий суп можна за 30 хвилин.
А якщо сирний суп вам сподобається, і ви вирішите порадувати їм гостей, то вам ніяк не обійтися без моїх рецептів. Готуємо сирний суп, йдемо від простого до складного.
Рецепт 1
найпростіший і недорогий. Вам буде потрібно на 1 літр води: 3 середніх картопля, морква, цибуля, 1 плавлений сир, зелень. У киплячу воду забрасываете картоплю, нарізану кубиками.
Коли картопля наполовину звариться, запускаємо у воду натертий на тертці сир. Після закидаємо моркву та цибулю, попередньо обсмаживши їх. Даємо супу покипіти ще хвилин 20. Заправляємо готовий суп зеленню.
Якщо заглянути в історію, ми побачимо, що плавлений сир прийшов до нас зі Швейцарії. Там було вироблено так багато сиру, що виробники не знали, куди його діти.
Почалася Перша світова війна, попит на сир був низьким, тому виробники вирішили розплавити його. Згодом процес виробництва плавленого сиру вдосконалився, і він став улюбленими ласощами багатьох людей.
Рецепт 2
основи Для супу вам будуть потрібні ті ж інгредієнти, що і в першому рецепті. Крім цього, в суп додаються шампіньйони і локшина. Нарізані гриби, обсмажуємо їх і додаємо в суп разом з картоплею. В кінці варіння засипаємо в суп локшину, 50 грамів на літр води. Даємо супу покипіти ще 5-7 хвилин. В приготований суп додаємо зелень.
Плавлений сир дуже корисний. Він добре засвоюється організмом. У ньому міститься велика кількість необхідних організму амінокислот, білків і жирів, кальцію, фосфору.
На відміну від твердих сортів сиру, плавлений сир містить менше холестерину. Це дуже поживний продукт, що містить вітаміни А, D, Е. Ці сири мають великий термін зберігання (6 місяців), у них немає специфічного запаху і присмаку, на відміну від твердих сирів.
Рецепт 3
Основа для супу не змінюється. Вам також буде потрібно: 150-200 г курячого філе, грінки з пшеничного хліба, базилік і орегано. Філе курки дрібно нарізати, обсмажити в олії. Додати в суп разом з сиром і овочами. Коли суп буде готовий, заправляєте його спеціями і грінками.
Плавлений сир має як переваги, так і недоліки. Лікарі не радять вживати плавлений сир у великих кількостях. Він не рекомендується людям з серцево-судинних захворювань.
Рецепт 4
Обсмажуємо цибулю до золотистого кольору. Додаємо в цибуля, часник і біле вино. Цибуля і часник тушкуємо в провині, поки воно не википить повністю. Окремо обсмажуємо печериці. Потім всі разом змішуємо з курячим бульйоном, додати тертий плавлений сирок, заправляємо чебрецем.
Виробники плавлених сирів часто недобросовісно відносяться до виробництва сиру. Додають у нього різні хімічні добавки. Плавлений сир може проводитися з неякісної сировини. Для більшої економії при виробництві сиру використовується не вершкове, а пальмова олія.
Звичайно, знайти в наш час якісний натуральний продукт дуже складно. Але це не означає, що ми повинні відмовлятися від вживання плавленого сиру.
Ми можемо бути уважнішими при купівлі сиру, дивитися термін придатності і уважно вивчати складу.
Автор статті: Ліна Рік -
У моїй скарбничці смачних рецептів цей, щів з кислою капустою, займає не останнє місце. З дитинства люблю все перчене, з кислинкою, пряна. Щів за роки заміжжя перетравила стільки, що людина на триста вистачить, і не раз, але прийшла все одно до одного рецептом - самому вдалому.
Для початку необхідно отримати квашену капусту. Сьогодні це зробити простіше легкого: зайшов у магазин, купив пластиковий бочонок, приніс додому. Але цей алгоритм не для мене. Капусту я квашу тільки сама, а на щі - за особливим рецептом.
Беру невеликий кочанчик білій капусти, до кілограма. Є такий сорт, трохи приплюснутий зверху. Капустяний лист в ньому весь зморщений, але хрусткий і цукровий. Тільки очищення його від верхніх листків, не моє. І шинкую довгою стружкою, але широконькой.
Морквина теж потрібна особлива, з круглим носиком, «каротелечка», з килограммчик. Тру її на крупній тертці і до капусти додаю. Потім столову ложку цукру, кілька столових ложок солі і три листочки лаврового листа. Всю цю масу як слід вимішую на кухонному столі, мну руками до м'якості.
Капуста відразу сік дає, морква йому колір дарує. Поки не весь сік витік, складаю капусту з морквою в широку поместительную каструлю, плотненько так, зверху водружаю велику тарілку і трилітрову банку з водою, ставлю всю конструкцію на кухні до плити ближче.
Як тільки сік виділятися почне, періодично капустяну масу протикати доведеться. У мене для цих цілей тонка бамбукова паличка служить, але і ніж впорається із завданням не гірше. Через три дні капуста вже кислинку придбає, але для суцільної ще пару діб почекати потрібно, щоб до кислинки ще остринка додалася.
Такі щі пісними не звариш. Я люблю жирненькую яловичу грудинку або добрий шмат свинячий шийки. М'ясо краще молоде брати, воно ніжніше і вариться години за півтора-два. Поки воно у нас в каструлі нудиться, вирує потихеньку, соками з бульйоном ділиться, займемося засмажкою.
Дві великі цибулини шаткуємо кубиком - і на сковорідку в гаряче масло. А зверху дві-три повні жмені капусти. Хай як слід смажаться-паряться. За три хвилини щедро посипаю суміш насінням кмином і коріандром для прянощі.
Сюди ж можна за настроєм томат-пасту покласти, або тертий помідор, болгарський перчик, наструганный соломкою. Скільки господинь - стільки і смаків. Але я консерватор, намагаюся без добавок обійтися. Тільки капуста, цибуля, коріандр і кмин. Якщо капусту в магазині купили, сюди ще одна терта морква знадобиться.
Поки овочі притушиваются, м'ясо вариться, чистимо картоплю. Чотири середні картоплини якраз буде. На щі я картоплю тонкими кругляшками ріжу, якщо велика, то бульбу спочатку навпіл ріжу, а вже потім на скибочки разделываю. Для краси ще одну морквину нетолстую можна так само, коліщатками, порізати.
Закладаємо їх у каструлю за півгодини до готовності, хвилин через десять капусту додаємо і полстаканчика розсолу. Шаткуємо на досочке два пучка петрушки, краще кореневої. А якщо на ринку вдасться корінь петрушки купити, взагалі добре. Пучок білих корінь - петрушкових, сельдереевых, - щів особливий смак і аромат дарує. Можна ще кілька горошин білого перцю покласти, гірше не буде.
Відчуваєте, який аромат по кухні розпливається? Розливаємо по тарілочках, приправляємо сметанкою за бажанням. Я люблю кисляк з житнім духмяным хлібом. А ви?
Ганна Мартинова -
Інгредієнти:
* яловичина на кістці - 500 г;
* щавель та кропива - по 2 жмені;
* картопля - 3 штуки;
* морква - 1 шт;
* цибуля ріпчаста - 1 шт;
* сіль - за смаком;
* вода - 2-4 л.
Навесні серед голих грядок і садових дерев з набухаючими нирками в городі виділяється лише молодий щавель, посаджений ще в минулому році.
Уздовж забору дещо де лізе молода кропива. Шкідливий пекучий бур'ян, від якого ніяк не позбутися. Але молодий кропиві все ради - вона згодиться для супу.
Зростає ще зелений лук: шнітт, батун і дикий цибулю лизун. Вже давно сидять ці культури на одній грядці. Тільки прореживай, пропалывай і поливай.
Об'єднаємо-ка перші весняні дари природи і приготуємо зелені щі.
У казан наллємо води і покладемо яловичу кісточку з м'ясом.
Води я налив 4 літри, а супу вистачило якраз на 4 великі порції, навіть добавки нікому не дісталося. Треба розуміти, що готував я на вогні на відкритому просторі. Тільки півтори години варилося м'ясо. І різкий по-весняного холодний вітер в оманливе теплих сонячних променях також сприяв выкипанию води.
Як тільки вода закипить, робимо вогонь поменше. Додаємо половину столової ложки солі. Шумівкою знімаємо утворену піну. Опускаємо в казан очищену головку цибулі - цілком або розрізані навпіл. І варимо яловичий бульйон півтори години, підтримуючи легке кипіння регулюванням полум'я, відкривання і закривання кришки.
Поки готується бульйон, вирушаємо в город і збираємо 2 жмені молодого щавлю. Тепер одягаємо господарські рукавички і зриваємо верхівки та молоді листки кропиви. Зовсім молода кропива практично не кусається. Але все таки обов'язково попадеться екземпляр, який попече навіть через рукавицю. Нехай щавлю і кропиви буде порівну.
Щавель слід вимити і крупно порізати перед закладанням в суп. Хтось любить тільки листочки, інші додають і стебла. Саме стебла додадуть супу виразну кислинки. А не люблять їх у супі з-за жорстких волокон, якими грішить літній і осінній щавель. У нас же на дворі весна, тому сміливо додаємо стебла.
До кропиві особливий підхід. Щоб не обпектися, обдайте кропиву окропом. Потім наріжте.
Окремо варимо курячі яйця в круту. Чистимо, моєму й нарізаємо моркву і картоплю.
готовий бульйон першої відправляється морква. Через 10 хвилин - картопля.
Через 15 хвилин - щавель та кропива. При необхідності бульйон досаливается. Казан із зеленими щами знімається з вогню і накривається кришкою. Що характерно, щавель при тепловій обробці змінює колір на болотний. А кропива залишається зеленої, ніби і не варилася зовсім.
Ще хвилин через 10 настоявшиеся зелені щі з щавлем і кропивою можна розливати по тарілках, додати нарізані варені яйця і зелену цибулю. Не завадять чорний хліб із часточкою часнику. І сметану не забудьте.
Приємного апетиту і весняного всім настрою!