Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
Батьківщиною більшості сучасних сортів дині є Індія і Африка. Стародавні єгиптяни ще три тисячі років тому приносили диню в жертву богам. Пізніше вона поширилася на території Середньої і Малої Азії, а в Середньовіччі потрапила і в Європу. У Росію диню завезли в 16-16 ст. із Середньої Азії.
Чим корисні дині?
Диня стимулює процес кровотворення, страждаючим анемією в осінній період рекомендується з'їдати не менше 300 р. дині щодня. Її корисні властивості застосовуються для заспокоєння нервової системи. Вона містить речовини, які допомагають виробленню «гормону щастя» - серотоніну. Дині, у тому числі мускусна (канталупа), корисні для профілактики серцево-судинних захворювань, вугрів, хвороб дихальних шляхів.
Диня також містить:
- бета-каротин, корисний для шкіри і профілактики вугрів.
- Вітамін С, який зміцнює імунну систему і захищає від респіраторних інфекцій.
- Зеаксантин, корисна для зору. Перебуваючи в сітківці, він поглинає шкідливий ультрафіолет.
- Калій, який грає важливу роль у профілактиці ішемічної хвороби серця, гіпертонії та інсульту. Особливо багато калію міститься в мускусних і мускатних динях.
- Пектин, що знижує рівень холестерину. Клітковина благотворно впливає на кишкову мікрофлору, покращує процес травлення.
Диня містить чималу кількість цукрів, при діабеті або проблеми з печінкою не варто їй занадто захоплюватися.
Диня широко використовується в народній медицині:
- скоринки з кірки використовуються як болезаспокійливий засіб при забиттях, ангіні, сильному кашлі. До хворого місця прикладається компрес з кірки. При ангіні і бронхіті роблять компрес на груди і горло. Вважається також, що, часто прикладаючи дынную шкірку до лоба, можна позбавитися від застуди протягом двох-трьох днів.
- При носових кровотечах використовують сік з дынной шкірки (2-3 краплі).
- Динна ванна допомагає зняти симптоми алергії. Додайте у воду (температура 36-37DGС) склянку динного соку, або нарізані шматочки і скоринки з кірки. Один курс - сім ванн.
Крім лікувальних властивостей, стигла диня - смачний, ароматний десерт. У середній смузі Росії продаються, в основному, два-три сорти, найбільш придатні до транспортування і тривалого зберігання. Це, насамперед, вирощувані в Середній Азії і Поволжя "торпеда" і колгоспниця".
Як вибрати стиглу диню?
- Аромат. Якщо ви відчуває сильний аромат -- диня стигла. Якщо запаху немає взагалі чи є тільки запах зелені -- диня незріла і несмачна.
- Чистий поверхню. Зверніть увагу, на дині не повинно бути тріщин і чорних плям. У пошкоджених плодах можуть розвиватися збудники сальмонельозу і ботулізму, тому поверхня дині повинна бути ідеальною -- без гнилі, тріщин і плям.
- Звук і шкірка. Якщо постукати по стиглої дині, звук буде глухий. Кірка дозрілої дині злегка піддається при натисканні, а при зіскоблюванні без зусиль з'являється зелена шкірка.
- "Хвостик" дині. Слід від стебла дині повинен бути сухим. Сам стебло у стиглої дині товстий в діаметрі. Слід від квітки має злегка піддаватися при натисканні. Якщо він занадто м'який -- диня вже перезріла і буде мати переброджений смак, якщо твердий -- диня ще зелена.
Не забувайте про те, що диня - продукт досить важкий, не варто змішувати її з чим ще. Вона містить велику кількість клітковини, що викликає послаблення кишечнику, і поєднання з іншими продуктами може викликати найбільш несподіваний ефект. Оптимально є диню за дві години до або після основного прийому їжі.