Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Сьогодні на прилавках магазинів з ’ являється все більше екзотичних фруктів, в назвах яких ми вже просто заплуталися. Останнім часом популярністю у споживачів користується такою фрукт як помело.
    Помело зовні дуже нагадує грейпфрут, а за смаковими якостями більше схожий на апельсин. За своїми розмірами помело, звичайно, перевершує грейпфрут в кілька разів і може досягати в діаметрі до 30см з вагою до 10 кг. Крім того, на відміну від грейпфрута, в ньому не відчувається гіркоти, м'якоть помело більш ніжна і ароматна. Цей фрукт може бути за кольором як зеленим, жовтим, так і рожево-червоним. Дещо відрізняється він і по своїм смаковим якостям, так жовтий помело більше схожий на апельсин, червоний – на грейпфрут, а зелений і зовсім віддає кілька хвойним ароматом.
    Вибирати цей фрукт необхідно по аромату (чим ароматнішою, тим краще виявиться на смак, тим він буде соковитіше і свіже!). Час дозрівання помело – лютий місяць.
    Батьківщиною помело вважається Китай. В Китаї і донині цей фрукт вважається символом благополуччя і процвітання, його китайці активно дарують один одному на Новий рік. В Європу цей фрукт потрапив в 14 столітті завдяки португальцям, а в Центральну Америку (Вест-Індію) насіння цього фрукта потрапили завдяки англійської капітанові Шеддоку, який доставив їх у 18 столітті з Малайзії. Саме завдяки капітану Шеддоку у деяких країнах помело більше відомий швидше під назвою «шеддок».
    нині помело вирощується в Ізраїлі, в Китаї, Таїланді, на Кубі, на Ямайці, в Мексиці і Колумбії, а також по всьому півдню Сполучених Штатів Америки.
    У чому користь помело?
    Помело – це багате джерело аскорбінової кислоти, вітамін А, ефірних масел, антиоксидантів, мікроелементів. Вважається, що завдяки вмісту вітаміну С і ефірних масел, помело сприяє боротьбі з вірусними захворюваннями. Завдяки липолитическому ферменту, що сприяє прискоренню розщеплення білків, помело використовується в різних дієт. Крім того, сік помело чудово вгамовує спрагу та також використовується при лікуванні гіпертонії (сік нормалізує тиск). Корисний помело і в профілактиці атеросклерозу. Антиоксиданти, що містяться в даному фрукті, перешкоджають появі різних ракових захворювань.
    З ніж їдять помело?
    Почнемо з того, що цей екзотичний фрукт можна просто як фрукт. Далі, помело дуже часто додають в різні фруктові салати, він використовується в якості начинки для випічки, при приготуванні мармеладу. Крім того, завдяки своїм унікальним смаковим якостям його ще можна додавати в різні соуси до м'яса, птиці та риби.
    Олена Бик (efamily.ru).