Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Цей десерт - самий відомий португальський десерт. Вершкові тістечка готують там тільки в одному місці в Лісабоні, а рецепт їх велика-велика таємниця. І скільки б ми не експериментували, у нас буде лише їх імітація. Я готувала ці тістечка за рецептом, який мені надіслала одна знайома - Ганна, що живе в Португалії.
    Ганна у рецепті пише про листковому тесті, але брала своє улюблене домашнє рублене тісто. Вірніше, ті обрізки, які у мене залишаються після приготування пирога (все стане зрозуміло, якщо Ви подивіться, як приготувати тісто рублене http://bloggourmet.r/?p=335).
    Так ось ці обрізки я скатываю в кульки і замораживаю, а коли їх накопичиться достатньо, щоб щось спекти - печу. Але якщо готувати тістечка «з нуля» то для 12-15шт знадобиться приблизно половина рецепту рубленого тесту.
    Інгредієнти (на 12-15шт):
    половина рецепту рубаного тесту
    30 гр. муки
    250мл молока
    цедра одного лимона
    половина ч.л. кориці (або 1 паличка кориці)
    250 гр цукру
    125 мл води
    4 жовтки
    Тісто скатуємо ковбасою, а потім нарізаємо на шайбочки, діаметром приблизно 3-4см і товщиною 2 см.
    Руками розминаємо в коржі, які вкладаємо в комірки форми для кексів (або форми для кошиків, або вогнетривкі керамічні чашечки-кокотницях). Розминаємо у формі, щоб отримати кошики.
    Поки прибираємо в холодильник і починаємо займатися начинкою.
    Борошно розводимо в 50 мл молока. Інше молоко півдня. Коли молоко почне «ворушитися», тобто вже збереться закипати, кладемо цедру лимона і корицю. Доводимо до кипіння, і, постійно помішуючи, тонкою цівкою вливаємо молоко з борошном. Знову доводимо до кипіння, не перестаючи заважати. У нас виходить досить густий крем.
    Трохи охолов крем проціджуємо через сито, щоб видалити цедру (і корицю, якщо використовуєте паличку).
    В іншій каструлі заливаємо цукор водою і доводимо до кипіння при частому помішуванні. Даємо покипіти близько 3 хвилин, помішуємо, щоб цукор розчинився весь. Вливаємо цукровий сироп тоненькою цівкою в крем, помішуючи. Ставимо крем.
    Коли крем охолоне, додаємо в нього жовтки і добре збиваємо.
    Далі ми повинні вже накладати крем у формочки, але у мене він був дуже рідкий, і я знову поставила його на дуже маленький вогонь.
    Помішуючи, довела до легкого кипіння і загустила таким чином.
    Тільки потім розклала у формочки.
    Ставимо форми в нагріту до 220гр духовку на 15-20 хвилин.
    Перед подачею посипаємо корицею і цукровою пудрою.
    Приємного апетиту!