Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Тому, хто хоча б раз запрошував гостей і влаштовував для них звана вечеря, відомо, що такий захід пов'язано з деяким ступенем напруги. Проте, знаючи кілька швидких, простих, але ефектних рецептів можна звести все до мінімуму стрес. Рецепт нижче -- один з таких.
    Зараз не сезон ягід і я картаю себе за те, що не розмістив такий рецепт раніше, але для особливого випадку можна обдурити разок природу і витратити на ягоди трохи більше. Цей чізкейк не виглядає так, як ми звикли бачити його у себе на тарілці в кав'ярнях або ресторанах. Але комбінація ніжного вершкового сиру і свіжої солодощі ягід, не без допомоги легкого хрускоту від розкришені печива, дарують ті ж самі відчуття. А приготування займає не більше 20 хвилин.
    На 8 порцій:
    300 г ягід (малина, лохина, чорниця, ваш вибір)
    8 шт. розсипчастого печива
    400 г вершкового сиру (я взяв маскарпоне)
    400 мл вершків 20%
    стручок ванілі (або використовуйте 4 ст. л. ванільного цукру замість цукрової пудри)
    4 ст. л. цукрової пудри
    сік половини лимона
    2 ст. л. цукру
    50 мл ягідного лікеру (необов'язково)
    Загорніть печиво в кухонне рушник, покладіть на стіл і добре відбийте качалкою або ніж що-небудь ще важким. Звичайно, з отриманих крихт роблять основу для чізкейку, змішуючи з цукром і вершковим маслом. Ми з ними нічого не будемо робити, для простоти.
    У великій мисці змішайте маскарпоне (або будь-який інший вершковий сир, головне, не солоний з кропом і інші модифікації), цукрову пудру і сік лимона. Розріжте стручок ванілі уздовж навпіл і выскребите сеена. Додайте до вершкового сиру. Перемішайте суміш до однорідності.
    В іншій мисці збийте вершки до густоти, але не занадто сильно, до тих пір, поки вони тільки почнуть зберігати форму.
    Змішайте вершки з сумішшю вершкового сиру. Поставте в холодильник.
    У сковороду насипте 2 столові ложки цукру і увімкніть сильний вогонь. Поки карамель плавиться, у жодному разі не чіпайте її нічим. Як тільки цукор розплавиться, всипте ягоди і дуже швидко струсніть сковороду кілька разів, щоб покрити ягоди карамеллю. Потім влийте 50 мл алкоголю на ваш вибір. Якщо у вас є якої небудь ягідний лікер, наприклад сгиме de cassis, дуже рекомендую спробувати, якщо ж ні, то необов'язково купувати дорогу пляшку заради десерту. У такому випадку, використовуйте звичайну воду, можна навіть 50 мл горілки. Можна також освіжити ягоди парою крапель лимонного соку. Як тільки алкоголь випариться, а ягоди будуть покриті апетитним шаром карамельного соусу, зніміть сковороду з вогню. Ягоди мають лише прогрітися, не приготуватися повністю зсередини. Весь процес займе не більше 5 хвилин і аналогічно описаний раніше у рецепті тарта татена.
    Для подачі десерту можна використовувати все, що завгодно, але найефектніше послужить скляний посуд, особливо якщо мова йде про званій вечері. Візьміть склянку рокс або коктейльної рюмки, можна навіть келих шампанського. Насипте на дно трохи крихт. Потім викладіть пару чайних ложок ягід. Потім, ложкою, або за допомогою кондитерського мішка, введіть у келих суміш з вершкового сиру та вершків. Повторіть процес, поки келих не наповниться доверху. Завершіть невеликою кількістю покришеного печива і парою свіжих ягід. Можна прикрасити листочком м'яти.