Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Щоб приготувати суфле сирне, потрібно небагато, а саме: 40 г вершкового масла, 40 г пшеничного борошна, 1 л молока, 4-5 яєць, 100 г швейцарського сиру грюйєр", 50 г сиру пармезан", сіль, білий перець мелений і тертий мускатний горіх. З цієї кількості продуктів вийде суфле на двох чоловік.
    Також вам буде потрібно наступна посуд: великий сотейник з досить товстим дном, віночок для збивання, тертки для сиру і для спецій і, головне, керамічні форми для суфле діаметром 20 см. Непогано також мати в господарстві міксер для збивання.
    Дуже важлива умова приготування суфле: перед тим як отримати готове суфле з духовки, необхідно ліквідувати будь-які протяги в будинку, інакше суфле опадет.Сначала приготувати соус бешамель. Для цього розігріти вершкове масло з борошном.
    Покласти і те і інше в неразогретый сотейник, поставити його на гарячу плиту. Коли масло почне танути, відразу ж почати інтенсивно перемішувати його з борошном. Це займе лічені секунди. Не можна давати суміші кипіти, тому що в цьому випадку борошно схопиться в коржик.
    Потім, постійно помішуючи суміш віночком, тонкою цівкою влити молоко. Інтенсивність молочної струменя повинна бути така, щоб молоко встигало швидко змішуватися з борошном і маслом, але не заварюється в кашу і одночасно не утворювати навколо острівця з борошна і масла молочну лужиці.
    Готовий соус бешамель треба приправити.
    класичної версії використовується всього 3 спеції: сіль, мелений чорний перець і мускатний горіх - причому мускатний горіх краще натерти безпосередньо перед приготуванням. Ми готуємо суфле сирне, тобто будемо додавати солоний сам по собі сир. Враховуйте це, коли будете солити.
    Обидва види сиру, і пармезан, і грюйєр, заздалегідь натерти на дрібній терці. Грюйєр можна замінити багатьма схожими сирами - эмменталем, едамом, костромським. Покласти сир в соус і розмішати вінчиком.
    Білки відокремити від жовтків. Для цього розбити яйце над чашкою так, щоб частина вмісту яйця, де знаходиться жовток, залишилася у своїй половинці шкаралупи.
    Переливати її над чашкою з однієї половинки шкаралупи в іншу, поки не зіллється весь білок. Тоді вилити жовток в іншу чашку. Повторити цю процедуру з іншими яйцями.
    Жовтки розмішати вінчиком або вилкою до стану однорідної маси. Влити вийшла жовткову суміш в підготовлений соус бешамель і як слід розмішати.
    Збити білки вінчиком або міксером до стану крутий піни. В ідеалі білок не повинен випливати з миски, якщо її нахилити. Але не перебейте білок! Якщо білкова піна перенасичена повітрям, суфле вийде несмачним. Так що краще вже збити недостатньо - тоді суфле вийде лише негарним, а це, погодьтеся, простіше пережити.
    Змішати збитий білок з основою суфле. Робити це слід обережно, невеликими порціями вмішуючи білкову піну. Постійно помішувати віночком.
    Трохи вершкового масла розтопити на невеликому вогні або в мікрохвильовій печи.Взять керамічну форму для суфле діаметром 20 см, з допомогою кулінарного пензлика змазати її розтопленим маслом. Духовку розігріти до 220º С. Якщо ви використовуєте піч з конвекцією, розігрійте її тільки до 200º С.
    Викласти рідке суфле у керамічні форми. Причому рівень суфле повинен бути нижче, ніж край форми, на 1 см. Суфле при випічці сильно піднімається, і, якщо ви заповните форму врівень з краями, воно може вилізти з форми, не встигнувши як слід запектися.
    Поставити форму з суфле в центр попередньо розігрітій духовки або печі. Випікати 30 хв., поки суфле добре не підніметься, а його верх не набуде гарний золотисто-коричневий колір. В процесі приготування ні в якому разі не можна відкривати духовку, так як суфле впаде. Коли суфле буде готове, вийняти з духовки і подати до столу негайно, протягом 20-30 сек.