Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Інгредієнти:
    * темний шоколад (з вмістом какао не менше 60 %) - 400 гр;
    * вершки 35% - 200 мл;
    * коньяк - 4 ст.л.;
    * ванільний екстракт - 2 ч.л.;
    * лимон - 1/2 шт;
    * кайєнський перець (або чилі) мелений - 1/4 ч.л;
    * сіль - щіпка;
    * какао - 4 ст.л.
    Дрібно ріжемо шоколад. Його багато і мені ліньки, тому я рубля в блендері. Різниці немає.
    Шоколад висипаємо в миску. Вершки вливаємо в ківш, туди ж коньяк і гріємо на плиті. Як тільки почне закипати, знімаємо і вливаємо в шоколад. Перемішуємо до розчинення шоколаду.
    Додаємо ванільний екстракт, перець. Цедру половини лимона натерти на дрібній терці (у мене для цитрусових) і витискаємо сік з цієї ж половинки. Також додаємо щіпку солі - вона розкриє колір і смак шоколаду - зробить їх більш насиченими.
    Добре перемішуємо. Повинна вийде однорідна гладка масса.Накрываем плівкою і прибираємо в холодильник для застигання маси до консистенції пластиліну - хвилин на сорок.
    Дістаємо, чекаємо 5 хвилин і починаємо формувати цукерки. Дуже захоплюючий процес, я завжди з ніг до голови в шоколаді.
    Чайною ложкою відокремлюємо шматочок маси і між долонь скатуємо з неї кульку.
    В тарілку насипаємо какао і кидаємо туди кульки. Обвалюємо їх з усіх боків.
    Я кручу 5-7 кульок, кидаю в какао, потім їх там обкачую, перекладаю у миску і знову катаю нові трюфелі.
    У мене виходить 50 цукерок. Складаємо трюфелі в зручну миску і зберігаємо їх у холодильнику. Від рідних закриваємо на ланцюг, а то не знайдете їх по ранку.
    Як варіант подачі - кладемо на блюдо, через ситечко посипаємо цукровою пудрою, змішаною з какао в рівних пропорціях і прикрасити листочками м ’ яти і ягоди малини.
    Приємного апетиту!
    NB! Якщо будуть їсти діти, не додаємо коньяк і перець
    Фото і рецепт: Ольга Злобіна