Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Ласощі доперестроечного періоду, коли цей сир можна було тільки привезти з Москви або купити з переплатою в кооперативному магазині.
    При приготуванні такого сиру результат практично завжди різний - то сир виходить текучою, то творожистым (крупитчатым), то твердим і з дірочками. Закономірність я так і не зрозуміла, але з домашнього сиру (із сільського молока) сир виходить набагато краще, ніж з магазинного сиру.
    СКЛАД:
    1кг сиру,
    л молока,
    2 яйця,
    1 ст. ложка з гіркою солі,
    1/4 ч ложки соди,
    1/2 ч. ложки цукру,
    50г вершкового масла,
    спеції за смаком (чорний перець, кмин, коріандр, хміль-сунелі і т.п.)
    При використанні магазинного сиру:
    В алюмінієвій каструлі влити молоко і покласти сир. Добре розмішати.
    Нагрівати на середньому вогні до температури трохи вище температури тіла, тобто рідина має відчуватися трохи горячеватой.
    Не перегрівати, інакше сир перетвориться на тверді сухі комочки.При нагріванні масу постійно розмішувати плавними рухами, проводячи ложкою по дну каструлі, щоб сир не прикипав до дна.
    Отриману масу вилити в друшляк, застелений щільної тканью.Ложкой помішувати сирні згустки, поки вся сироватка не сцедится.
    Сир повинен бути як можна більш сухим, для цього його можна покласти під прес.
    При використанні домашнього або сільського сиру:
    Сир загорнути в щільну тканину, покласти в друшляк і зверху покласти вантаж. Залишити на 1~2 години.
    Підготовлений сир ретельно розмішати з яйцями, сіллю, цукром і содою.
    В алюмінієвій каструлі розтопити масло і викласти сирну смесь.Поставить на середній вогонь і при постійному помішуванні розплавити до однорідної рідкої маси. До кипіння не доводити.
    Зняти каструлю з вогню. В рідку масу додати специи.При бажанні можна покласти волоські горіхи, дрібно порізаний болгарський перець, смажені гриби, подрібнену зелень і інші смакові добавки.
    Для додання сиру червонуватого кольору можна додати мелену паприку, жовтого кольору - куркуму, для зеленого - кріп або петрушку.
    Вилити сир у форму і охолодити до кімнатної температуры.После цього прибрати в холодильник мінімум на 6 годин.