Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Інгредієнти:
    * яйця - 4 шт;
    * темний шоколад (з вмістом какао не менше 60%) - 150 гр;
    * апельсин - 1 шт;
    * цукор - 1 ст.л.;
    * коньяк або куантро - 2 ст.л. (опціонально);
    * малина, шоколад і м'ята для прикраси (опціонально).
    На водяній бані розтоплюємо шоколад.
    Відокремлюємо білки від жовтків у всіх 4 яєць.
    Рекомендую кожне яйце відокремлювати над окремої мисочкой - якщо раптом потрапить частинка жовтка, то вона потрапить у білок одного яйця, а не всіх.
    А білки повинні бути ідеальними, інакше вони не взобьются.Также нагадую, що яйця повинні бути з холодильника.
    білки Збиваємо з дрібкою солі до крутий піни. Я збиваю блендером з насадкою віночок на швидкості turbo.
    жовтки додаємо цукор і теж збиваємо. Я в інгредієнтах дала 1 ст.л. цукру, ви можете додавати кількість цукру по своєму смаку.
    Я перший раз поклала 2 ст. ложки - мені було солодко. Жовтки повинні посветлеть і збільшитися в обсязі.
    Шоколад знімаємо з лазні і прямо в теплий трьох цедру апельсина на дрібній терці (у мене спеціальна для цитрусових). Пам'ятаємо, що терти можна тільки помаранчеву частина скоринки!
    Щоб біла не потрапляла - інакше буде гірчити. Перемішуємо. Гарячий шоколад максимально мати всі аромати з цедри.
    Змішуємо з шоколадом збиті жовтки. Також туди витискаємо сік апельсина і додаємо коньяк. Знову перемішуємо.
    А білки повинні бути взбиты до такого стану, що навіть якщо їх перевернути, вони не випадають. Знамениті шеф-кухаря люблять показувати цей трюк у себе над головою.
    Додаємо половину білків в шоколад, заважаємо. Потім другу половину і знову заважаємо. Можете вмішати всі білки відразу, мені зручніше партіями.
    Перемішуємо акуратно, круговими рухами, щоб повітря, що потрапив в білки при збиванні не пропала даремно.
    Розкладаємо вийшов мус по келихах або формах, накриваємо плівкою і прибираємо в холодильник мінімум на три години.
    У мене вийшли два винних келиха і піала середнього розміру.
    Коли прийде час подавати, розкладаємо ягоди для прикраси і робимо шоколадну стружку.
    Притримуючи плитку шоколаду (я упираю її, вибачте, собі до живота), ставимо лезо ножа перпендикулярно плитці і рухами до себе знімаємо стружку.
    Посипаємо десерт шоколадом.
    Можна подавати.
    Приємного апетиту!
    NB! - Якщо будуть їсти діти, не додавайте алкоголь!- Прикрасити ви можете будь-якими ягодами, або горішками, або цукровою пудрою і шоколадом або часточками апельсина - нехай ваша фантазія розгуляється.
    Фото і рецепт: Ольга Злобіна