Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Для заморожування ягід зовсім необов'язково (хоча і бажано) придбавати камеру швидкої заморозки - з поставленим завданням цілком справляється морозилка побутового холодильника.
    Без сумніву, швидка заморозка набагато ефективніше - вона не тільки економить час, але і забезпечує схоронність клітинних оболонок (дрібні кристали льоду не завдають їм шкоди). Після розморожування такий продукт крім користі зберігає ще й смакові якості, властиві свіжої ягоді.
    У чому суть заморозки?
    У процесі впливу холоду у звичайній морозильній камері відбувається поступове зниження температури продукту:
    - з початковою позначки до 0º С;
    - 0º С до -5 º С;
    - з -5 º С до - 18º С.
    При швидкого заморожування всі три етапи відбуваються форсовано, завдяки активної циркуляції холодоносія і впливу «шокової» температури (в камері вона досягає -40 º З). Швидкість заморозки в цьому випадку збільшується в рази.
    Основні правила заморожування ягід
    Заморожування піддають ретельно перебрані ягоди без видимих дефектів. Більшу частину ягід попередньо миють, а потім просушують, розклавши в один шар на тканині. Однак існують і виключення - малину і полуницю, приміром, мити небажано.
    Якщо заморожування і зберігання здійснюють побутової в морозильній камері, то ягоди захищають від сусідства з рибою - вона обов'язково передасть свій характерний запах замороженому продукту. В процесі зберігання стежать за герметичністю впакування заморожених ягід - навіть найменший вада дозволяє волозі випаровуватися.
    Це не тільки «висушує» заморожений продукт, але і провокує освіта сніжної «шуби» в морозильній камері. Розморожуючи холодильник, ягоди витягують з морозилки, загортають їх мішковиною з ватної прошарком або просто в ватяну ковдру, щоб захистити від теплого повітря і запобігти процес відтавання.
    Способи заморожування ягід
    Найчастіше ягоди заморожують розсипом, розклавши на плоских піддонах або на великих тарілках. Повністю заморожені продукти перекладають у пластикові контейнери або в щільні целофанові пакети. Ще простіше заморозити ягоди, відразу склавши їх у контейнери і банки.
    Заморозку здійснюють у відкритій тарі, а зберігання - в герметично закритій. Заради економії простору повністю замерзлі брикети часто отримують з тари (для цього достатньо потримати її в гарячій воді протягом декількох секунд). Брикети потім ретельно упаковують в плівку або в пакети.
    Існує і «солодкий» спосіб передбачає використання цукру. Соковиті ягоди (полуницю, малину) заморожують, обваляти в цукровому піску або в цукровій пудрі - це дозволяє зберегти форму ягід і вдало підкреслює їх смак. Ще одним методом є перекладання цукром втратили форму стиглих ягід, а також ягід, з яких вилучені кісточки (наприклад, вишень).
    Дочекавшись появи соку, ягоди перекладають у пластикові контейнери, стежачи щоб проміжки між ними були повністю зайняті підталим цукром і соком. Заповнені контейнери поміщають в морозилку, заморожують і герметично закривають. Замість соку ягід часто використовують добре охолоджений цукровий сироп (його готують з 400-500 г цукру і 1 л води).
    Термін зберігання заморожених ягід
    Заморожування можна піддавати практично всі ягоди, виняток становлять червона і біла смородина, а також черешня і виноград, та й то через погані смакових якостей вихідного продукту. Терміни зберігання різняться залежно від виду ягід: брусниця, аронія, вишня і журавлина без втрати корисних властивостей витримують 12 місяців; чорниця, лохина, ожина, малина, полуниця - 8-9 місяців.