Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Крім традиційного уявлення про зливі, як фрукті, з якого готують різноманітні десерти, солодощі та консервацію, хочу порекомендувати приготувати зі сливи долму з м'ясом. Фарширована м'ясом зливу - це щось незвичайне, гарячий та дуже смачне.
    Головну роль у страві грає не м'ясо, а зливу. Саме вона робить його таким соковитим, оригінальним і корисним.
    Знадобиться на 5-6 порцій: великі міцні плоди сливи 10-12 шт.,м'ясо - баранина або телятина (м'якоть) 500-600гр.,цибуля ріпчасту 300гр.,зелень кінзи і кропу за 50гр.,цибуля порей одне стебло,zire 5гр.,коріандр 10грн.,чорний перець 3-4г.,сіль за смаком.
    Приготування:
    М'ясо нарізати дрібними кубиками 05х05см, цибуля ріпчаста ріжемо також кубиками, тільки ще дрібніше. Зелень дрібно подрібнюємо, спеції змішуємо в ступці. З'єднуємо всі інгредієнти, акуратно перемішуємо.
    Сливу дуже акуратно ріжемо за борозенці з одного боку і видаляємо кісточку. Начиняємо сливу фаршем і обв'язуємо її стрічками з лука порею: хрест - навхрест, як подарунок.
    Укладаємо її в казан в один шар, наливаємо 100гр води або бульйону, накриваємо кришкою й тушкуємо на повільному вогні 30 хвилин.
    Подаємо:
    Готову сливу акуратно викладаємо на тарілку по 2-3 штуки на порцію, поливаємо соусом, що утворився при тушкуванні, і подаємо до столу.
    Нюанси. Для скріплення сливи, щоб вона не розвалилася при гасінні, необхідно зробити перев'язувальний матеріал з їстівного продукту. Для цього цибуля-порей розрізаємо на дві частини по вертикалі, розділяємо на пір'я і бланшіруєм в киплячій воді 10-15 секунд. Бланшований цибуля - порей нарізаємо по всій довжині стрічки шириною 1 см.
    Фото і рецепт: Хакім Ганієв