Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • З усіх шматки свинини грудинка - найбільш універсальна. Мова йде не про те, що її можна солити, коптити, варити, піч, смажити, тушкувати, причому щоразу з неодмінно відмінним результатом, а про те, що навіть в межах одного методу приготування ви можете дозволити собі безліч вольностей, які з іншим м'ясом можуть і не пройти.
    В цьому рецепті, правда, немає нічого нетрадиційного, зате скористатися ним ви можете в будь-яких умовах: дому - у духовці, на дачі - на грилі, або навіть на пікніку - почніть готувати вдома, а опинившись на природі, за 20 хвилин доведете грудинку до кондиції на мангалі. Результатом в будь-якому разі буде соковите і ніжне м'ясо, виділяла запах багаття і тонкий аромат спецій.
    Свиняча грудинка на грилі
    6 порцій
    2 кг свинячої грудинки (з ребрами або без)
    1 ч.л. коріандру
    1 ст.л. насіння фенхелю
    сіль
    чорний перець
    2 цибулини
    2 головки часнику
    200 мл білого вина (або води)
    пучок кінзи
    ще кілька зубчиків часнику
    велика морська сіль
    За добу до приготування прогрійте коріандр, насіння фенхеля і чорний перець на сухій сковороді і роздушіть в ступці або мельничке з достатньою кількістю солі. Зробіть паралельні надрізи на шкірі через кожен сантиметр і з усіх боків приправте свинину приготованим сухим маринадом, масажними рухами втираючи його в м'ясо. Приберіть грудинку в холодильник і забудьте до завтра. Це в ідеалі - але в принципі, можна готувати хоч відразу.
    Розріжте по дві цибулини і дві головки часнику і покладіть їх на дні форми для запікання так, щоб на них можна було розмістити грудинку. Стійко покладіть шар грудинки на постамент з лука з часником, додайте на дно форми келих вина або води, і накрийте форму листом фольги, підігнувши краю. Готуйте при температурі 160 градусів у духовці або при невеликому жарі гриля - якщо ви щасливий володар электрогриля Weber, виставте термостат на одне-півтора поділу.
    Через два-три години грудинка буде готова, залишилося лише довести її до досконалості на грилі або мангалі. Робіть це на великому вогні, вже без фольги, уклавши грудинку прямо на грати, поки вона не покриється апетитною золотистої скоринкою, але не пригорить. Дрібно наріжте кінзу з часником, і посипте грудинку цією сумішшю, а також великою морською сіллю, після чого подавайте, поки м'ясо не встигли охолонути.
    Фото і рецепт: Олексій Онєгін