Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Чудовий святковий варіант для любителів курочки. Експериментувати з малому для начинки ви можете за своїм смаком, тут представлений класичний варіант. Курка виходить дуже ароматний і ніжна! А крім картоплі на гарнір робимо гриби, щоб свято "легше" пройшов.
    Інгредієнти:
    курка вагою близько 2-х кг - 1 шт;
    вершкове масло - 200 гр;
    печериці - 600 гр;
    копчений бекон - 4 скибочки;
    цибулина (шалот або звичайний) - 1 маленька;
    тимьян пучок;
    естрагон - 5 гілочок;
    петрушка - 5 гілочок;
    часник - 2 головки;
    лимон - 1/2 шт;
    картопля - 5 шт;
    оливкова олія;
    сіль, мелений чорний перець.
    Курочку вибирайте вгодовану (у мене 1,8 кг тут), з цілої шкірою, без розривів. Бекон намагайтеся вибрати з мінімальною кількістю жиру. Гриби підійдуть всяке-різні, не тільки печериці - гливи, білі, підосиновики... головне - свіжі, не морожені!
    Вершкове мало необхідно дістати дуже заздалегідь з холодильника і перекласти в миску, щоб воно стало абсолютно м'яким. Беремо 4-5 шампіньйонів і дуже дрібно нарізаємо. Зверніть, будь ласка, цього процесу особливу увагу! Не лінуйтеся, чим дрібніше наріжемо, тим успішніше результат! Блендер не рекомендую - буде каша, а в дрібній нарізці чарівні маленькі шматочки - те, що потрібно для ідеального смаку.
    Також дрібно нарізаємо бекон. Відправляємо гриби і бекон в миску до маслу.
    Туди ж обриваємо листики шавлії з 8-10 гілочок, "палиці" викидаємо.
    У естрагону теж обриваємо листочки і дрібно їх нарізаємо.
    Також чинимо з петрушкою. Уся зелень в масло.
    Також дуже дрібно нарізаємо цибульку і в масло її!
    Туди ж витискаємо 2 зубчики часнику. Добре перемішуємо, солимо й перчимо. Солимо добре, тому що це єдина сіль для курки, окремо ми її солити не будемо.
    Вимиту тушку курки обсушим паперовим рушником і дбайливо складуємо на дошку. Акуратно (я руками) відокремлюємо шкіру від м'яса там, де це можливо (груди і ноги), і фаршируємо начинкою з масла. Також обмажемо трохи маслом всередині курки.
    Масла повинна залишитися 1-2 ст.л., воно нам знадобитися в гриби.
    Половинку лимона ріжемо на 4 частини і відправляємо kure в пузо. Туди ж ставимо пару-трійку очищених зубчиків часнику. Я рекомендую ноги курки зв'язати кулінарної ниткою, я в цей раз цього не зробила і пошкодувала про це. А крила закласти за спину. Кладемо курку в деко з краями, збризкуємо оливковою олією і відправляємо в розігрітій до 180 градусів духовку. Засічіть час.
    Поки займемося гарніром. Тонкошкурную картоплю просто моєму, якщо шкіра товста, то ще й чистимо. Ріжемо на великі шматки.
    Відправляємо повариться хвилин 10.
    Поки вариться картопля, очистимо, що залишився, часник і поріжемо печериці на 4 частини.
    Картоплю зливаємо і розкладаємо навколо кури, там же розподіляємо часник і залишився чебрець, знову збризкаємо маслиновим маслом і в духовку. В цілому кура повинна спікатися приблизно годину, залежить від розміру птиці і духовки. Дивіться самі.
    А тепер можемо зайнятися грибами. Відправляємо їх у велику розігріту з оливковою олією сковорідку.
    Гриби дадуть рідина. Смажимо їх, помішуючи, до повного її випаровування.
    Потім додамо наше ароматне масло, прогреем разом пару хвилин і готово.
    Готову курку дістаємо з духовки, даємо постояти хвилин 5-10 і можна обробляти.
    Подаємо з картоплею, часником і грибами. Помідори черрі сюди дуже гарні!
    Приємного апетиту!
    Фото і рецепт: Ольга