Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • У тажині можна приготувати не тільки м'ясо шматочками. На цей раз я обсмажила у тажині фрикадельки, змішала їх з нутом в томатному соусі. Вийшло готове друге блюдо - смачне і корисне.
    для фрикадельок:
    м'ясний фарш (яловичий або змішаний) - 300г;
    сіль, петрушка - за смаком;
    манка - за смаком;
    нут (нахут, турецький горошок) - 300г;
    для соусу: помідор - 2-3 шт.;
    ріпчаста цибуля - 1 шт.;
    кумін (мелений) - 1 ч.л.;
    паприка (гостра) - 1 ч.л.;
    кориця (мелена) - 1 ч.л.;
    імбир (свіжий, кореневище) - 1-2 см;
    куркума - 1 ч.л.;
    чорний перець (мелений) - 1/2 ч.л.;
    сіль - 1.5-2 ч.л.;
    олія для смаження.
    Нут замочити в холодній воді на добу. Потім промити, залити водою, довести до кипіння, зняти шумівкою пінку, після зменшити вогонь і варити під кришкою до готовності. На це піде не менше години.
    У фарш для фрикадельок додати дрібно нарізану петрушку, манку і трохи води. Добре вимісити і сформувати кульки розміром з волоський горіх.
    У сковороді (нижньої частини) тажіна розігріти олію і вроздріб обсмажити фрикадельки. Перекласти їх на окрему тарілку і накрити кришкою, щоб не охолонули.
    На маслі, на якому смажили фрикадельки, додати нарізану кільцями цибулю і обсмажити до рум ’ яного кольору. Посипати спеціями і перемішати.
    Додати нут і перемішати.
    Поки смажена цибуля, помідори ошпарити, зняти з них шкірку, розрізати на кілька частин і пюрировать в блендері.
    Додати помідори в сковороду з цибулею, розмішати, зменшити вогонь і варити під кришкою кілька хвилин, час від часу помішуючи. Приправити за смаком сіллю.
    Перекласти в соус фрикадельки, акуратно перемішати і залишити нудитися в соусі пару хвилин. Фрикадельки з нутом готові.
    Автор: Олена Покровська