Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
Це блюдо знайоме нам ще з дитинства (юності/молодості) з радянських часів. Але я готую його в адаптованому під сучасну кухню варіанті - додаю всякі дрібнички, наприклад розмарин. Кролик виходить ніжний і смачний... Він не залишить вас байдужими. А який соус! Коли він залишається, я неодмінно його доїдають хоча б з рисом або гречей. До речі! М'ясо кролика - одне з найбільш дієтичних.
Інгредієнти (на 4 великі порції):
кролик - 1 шт або 4 кроличьих ніжки;
цибуля - 2 великих;
морква - 3 шт;
розмарин - 2 гілочки;
рожевий перець - 10 горошин;
сметана самої високої жирності, краще ринкову (у мене 42%) - 200 гр;
часник - 4 зубчики;
курячий бульйон - приблизно 0,5 л;
оливкова олія - 3 ст.л.;
сіль.
Ріжемо кролика на порційні шматки. У мене були ніжки - навпіл. Кость перерізати досить важко... Я спочатку пиляла, а потім сильно натиснувши на ніж ламала кістку.
У великій каструлі (латці) з важким дном розігріваємо маслинове масло й обсмажуємо шматки кролика до золотистої корочки.Если у вас латка з вузьким дном (буває, що вони звужуються донизу), то посмажте на важкій сковороді, а потім перекладіть у латку.
Цибулю ріжемо чверть-кільцями. Кидаємо до кролика, перемішуємо і смажимо хвилин 5.
За цей час трьом морквину на крупній тертці і відправляємо її до кролику.Следом за нею відправляємо рожевий перець (ідею додавати саме рожевий перець підгледіла у Нікі Білоцерківської) і розмарин (листочки без гілочок).
Далі викладаємо сметану і зубчики часнику, очищені і роздавлені тильною стороною ножа.
Перемішуємо, доливаємо гарячий бульйон (якщо немає, можна гарячу воду, але ви самі розумієте..) так, щоб кролик "виднівся" з рідини. Ну ось, як на фото. Солимо.
Так! Коли заважаємо - обов'язково не забуваємо "отскрести" лопаткою карамельки з дна, які залишилися після обсмажування кролика з цибулею.
Накриваємо кришкою й залишаємо на 30 хвилин гаситися на маленькому вогні.
Потім відкриємо, перемішаємо, якщо треба - додамо бульйону. Знову закриємо і залишимо ще на 20 хвилин. Після пробуємо, якщо готовий (м'ясо повинно бути ніжне), вимикаємо. Якщо немає - тушкуємо ще хвилин 15.
Подаємо, полити соусом. Гарнір будь-який, який ви любите. Наша сім'я тепер правильна, ми увечері їли з огірковим салатом. А так, чудово з рисом або навіть з картоплею, якщо ви не диетируете.
Приємного апетиту!
NB! Поясню, чому я, як прихильник здорового харчування додаю сметану аж 42% жирності - вона швидше за все не згорнеться при гасінні. Якщо ви вирішите, що це жах-жахливий - замініть сметану протертими помідорами.
Фото і рецепт: Ольга Злобіна