Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • До святкування Нового Року залишилося трохи менше місяця. Це радує! І в зв'язку з цим ми постараємося знайомити вас з блюдами, якими можна порадувати себе і гостей у святковий вечір. Цей курча - один з варіантів. Нехай вас не лякає кількість інгредієнтів - просто дуже цікавий соус.
    Інгредієнти:
    * курка (у мене вагою 1,2 кг) або курячі стегна (8 шт.);
    * болгарський перець - 4 шт (2 червоних і жовтих);
    * червона цибуля - 1 шт;
    * перець чилі - 2 шт;
    * часник - 2 зубчики;
    * лимон - 1 шт;
    * оливкова олія - 4 ст.л.;
    * білий винний оцет - 2 ст.л.;
    * вустерський (ворчестерський) соус - 1 ст.л.;
    * паприка - 1 ч.л.;
    * зелений базилік - пучок;
    * вода - 1/2 склянки;
    * розмарин - 2 гілочки;
    * чебрець - 3 гілочки;
    * сіль;
    * олія для смаження.
    Моєму курку і розділяємо її на частини. Ріжемо навпіл, відокремлюємо ніжку від грудки, грудку ріжемо навпіл (одна частина виходить з крильцями), ніжку теж ріжемо за суглобу на 2 частини.
    Кладемо на розігріту з рослинним маслом сковороду шкірою вниз і смажимо на впевнено-середньому вогні 5 хвилин, не перевертаючи, до утворення рум'яної скоринки. Посолимо.
    У мене курча весь на сковорідку не помістився, я смажила 2-мя партіями.
    Тим часом чистимо червону цибулину й ріжемо на великі шматки. Чистимо перець чилі від насіння і теж крупно нарізати.
    Якщо ви побоюєтеся гострого, або будуть їсти діти, кладіть 1 перчик, або не кладіть зовсім.
    Відправляємо цибулю і чилі в блендер. Поки не включаємо.
    Настав як раз час перегорнути курчати. Ось такий він виходить.
    Солимо другу сторону. Смажимо знову 5 хвилин.
    Чистимо часник і витискаємо його в блендер.
    Трьох туди ж цедру лимона (без білій плівки, тільки жовту корочку) і витискаємо сік цього ж лимона (слідкуйте, щоб в майбутній соус не потрапили кісточки).
    Далі додаємо оливкову олію, оцет, вустерський соус і паприку.Когда курка підсмажиться з двох сторін, перекладывааем її в будь-яку підходить за розміром форму для запікання.
    Розігріваємо духовку. Смажимо другу партію курки (якщо необхідно).У блендер відправляємо листя базиліка, без стебел. Тепер включаємо.
    Перемелюють протягом 2 хвилин до однорідного стану. Розбавляємо водою і знову трохи перемішуємо. Виходить приголомшливий ароматний соус.
    Виливаємо наш соус на курку, посипаємо листочками розмарину й тімьяна й відправляємо в розігріту до 190 градусів хвилин на 30-40 (до готовності).
    Хвилин через 10 після постановки кури в духовку (як раз можна перемити весь посуд) чистимо болгарський перець і нарізати його квадратами.
    В ту ж сковорідку, де смажилася курка додаємо трохи масла (якщо необхідно) і смажимо перці на середньому вогні 15-20 хвилин, помішуючи.
    Трохи посолимо. Перчики вберуть в себе всі соки, що залишилися після курки. Це дуже популярний прийом у "шефів".
    Дістаємо готового курчати з духовки і "розподіляємо" навколо нього перець, щоб він теж опинився в соусі.
    Якщо у вас гарна форма, то на стіл для гостей можна подавати прямо в ній.
    Я подавала на тарілці. Чоловікам добре подати з відварною картоплею або пюре. Я їла так.
    Приємного апетиту!
    Фото і рецепт: Ольга Злобіна