Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
До святкування Нового Року залишилося трохи менше місяця. Це радує! І в зв'язку з цим ми постараємося знайомити вас з блюдами, якими можна порадувати себе і гостей у святковий вечір. Цей курча - один з варіантів. Нехай вас не лякає кількість інгредієнтів - просто дуже цікавий соус.
Інгредієнти:
* курка (у мене вагою 1,2 кг) або курячі стегна (8 шт.);
* болгарський перець - 4 шт (2 червоних і жовтих);
* червона цибуля - 1 шт;
* перець чилі - 2 шт;
* часник - 2 зубчики;
* лимон - 1 шт;
* оливкова олія - 4 ст.л.;
* білий винний оцет - 2 ст.л.;
* вустерський (ворчестерський) соус - 1 ст.л.;
* паприка - 1 ч.л.;
* зелений базилік - пучок;
* вода - 1/2 склянки;
* розмарин - 2 гілочки;
* чебрець - 3 гілочки;
* сіль;
* олія для смаження.
Моєму курку і розділяємо її на частини. Ріжемо навпіл, відокремлюємо ніжку від грудки, грудку ріжемо навпіл (одна частина виходить з крильцями), ніжку теж ріжемо за суглобу на 2 частини.
Кладемо на розігріту з рослинним маслом сковороду шкірою вниз і смажимо на впевнено-середньому вогні 5 хвилин, не перевертаючи, до утворення рум'яної скоринки. Посолимо.
У мене курча весь на сковорідку не помістився, я смажила 2-мя партіями.
Тим часом чистимо червону цибулину й ріжемо на великі шматки. Чистимо перець чилі від насіння і теж крупно нарізати.
Якщо ви побоюєтеся гострого, або будуть їсти діти, кладіть 1 перчик, або не кладіть зовсім.
Відправляємо цибулю і чилі в блендер. Поки не включаємо.
Настав як раз час перегорнути курчати. Ось такий він виходить.
Солимо другу сторону. Смажимо знову 5 хвилин.
Чистимо часник і витискаємо його в блендер.
Трьох туди ж цедру лимона (без білій плівки, тільки жовту корочку) і витискаємо сік цього ж лимона (слідкуйте, щоб в майбутній соус не потрапили кісточки).
Далі додаємо оливкову олію, оцет, вустерський соус і паприку.Когда курка підсмажиться з двох сторін, перекладывааем її в будь-яку підходить за розміром форму для запікання.
Розігріваємо духовку. Смажимо другу партію курки (якщо необхідно).У блендер відправляємо листя базиліка, без стебел. Тепер включаємо.
Перемелюють протягом 2 хвилин до однорідного стану. Розбавляємо водою і знову трохи перемішуємо. Виходить приголомшливий ароматний соус.
Виливаємо наш соус на курку, посипаємо листочками розмарину й тімьяна й відправляємо в розігріту до 190 градусів хвилин на 30-40 (до готовності).
Хвилин через 10 після постановки кури в духовку (як раз можна перемити весь посуд) чистимо болгарський перець і нарізати його квадратами.
В ту ж сковорідку, де смажилася курка додаємо трохи масла (якщо необхідно) і смажимо перці на середньому вогні 15-20 хвилин, помішуючи.
Трохи посолимо. Перчики вберуть в себе всі соки, що залишилися після курки. Це дуже популярний прийом у "шефів".
Дістаємо готового курчати з духовки і "розподіляємо" навколо нього перець, щоб він теж опинився в соусі.
Якщо у вас гарна форма, то на стіл для гостей можна подавати прямо в ній.
Я подавала на тарілці. Чоловікам добре подати з відварною картоплею або пюре. Я їла так.
Приємного апетиту!
Фото і рецепт: Ольга Злобіна