Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
Інший раз хочеться приготувати що-небудь настільки примітивне, що поряд з цим навіть “Чорний квадрат” Малевича здасться верхи винахідливості. Втім, в кулінарії примітивне дуже часто виявляється смачним - як, наприклад, ця курка з картоплею. Блюдо, яке вміє готувати будь-який домашний повар, незалежно від віку, статі та переваг. Просто. Недорого. Смачно. Не дуже корисно, так - але що поробиш?..
Курка з картоплею
4 порції
4 курячі гомілки
1 кг картоплі
1 головку часнику
кілька гілочок розмарину
кілька лаврових листочків
кілька гілочок петрушки
оливкова олія або качиний жир
сіль
чорний перець
Приготуйте розсіл з 1 літра води і 1/4 склянки повареної солі, і замочіть в ньому курячі гомілки (цей крок можна пропустити, а навіщо це робиться, ви можете прочитати у моїй недавньої замітці Як розсіл допомагає зробити м'ясо більш соковитим?).
Після 30 хвилин вийміть гомілки з розсолу, промити під холодною водою, і обсушіть.
Поки курка проходить тортури розсолом, саме час зайнятися картоплею. Помийте картоплю, розріжте кожен бульбу на 4-8 частин, покладіть в каструлю разом із зубчиками часнику (залиште парочку для курки), розмарином і лавровим листом.
Залийте холодною водою так, щоб вона ледве покривала вміст каструлі, доведіть до кипіння і варіть на невеликому вогні протягом 10 хвилин.
Воду злийте, а картоплю з часником і травами присмачити оливковою олією (замість нього можна використовувати інше рослинне масло, або качиний жир), сіллю і перцем, і рівним шаром перекладіть у форму для запікання.
Натріть курку сіллю, перцем і, при бажанні, паприкою - гострої або солодкої, на ваш смак. Подрібніть що залишився часник і, розігрів на сковороді або рослинне масло, обсмажте курку з часником з усіх боків. Перекладіть курячі гомілки у форму поверх картоплі, і запікайте при температурі 200 градусів.
Хвилин через 20-25 можна перевернути гомілки, щоб добитися більш рівномірним скоринки, а готова курка з картоплею буде через 30-40 хвилин, після того, як всі вміст форми знайде золотисту скориночку зовні з соковитою (для курки) або розсипчатою (для картоплі) м'якоттю всередині. Подавайте цю нехитру харчі з жару, посипавши її листочками петрушки.
Фото і рецепт: Олексій Онєгін