Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • У перекладі з чеської слово “утопенцы” означає “потопельники”. Начебто не саме апетитне назва - але тільки не в тому випадку, якщо ви, стомившись від праць праведних, перекинули кухоль-іншу світлого пива: на зміну утоленной спразі приходить пекельний голод, і тут вже стає не до назв.
    Власне, утопенцы були придумані саме для таких випадків і надзвичайно популярні в Чехії саме як закуска до пива. Під цією назвою ховаються мариновані шпикачки: готуються вони досить просто, але після цього вам буде потрібно запастися терпінням хоча б на тиждень, щоб смак утопенцев встиг як слід розкритися.
    4 порції
    1 кг. шпикачек
    3-4 середніх цибулини
    1-2 гострих зелених перчика
    700 мл води
    300 мл. винного оцту
    1 ст.л. солі
    1 ч.л. цукру
    1 ч.л. запашного перцю
    кілька лаврового листя
    Шпикачки, якщо хто не в курсі - сардельки з характерними вкрапленнями сала; для Чехії продукт цілком буденне, але якщо ви не змогли знайти їх у магазині (або ті, що знайдені, вселяють підозри), краще піти наперекір рецептом і купити якісних сардельок. Визначившись з вихідним продуктом, очистіть шпикачки і зробіть на кожній по глибокому поздовжньому надрізу. Наріжте цибулю кільцями, а гострий перчик - тонкими скибочками.
    Доведіть воду з оцтом до кипіння, додати сіль, цукор, запашний перець, лавровий лист, через пару хвилин зніміть з вогню. Покладіть в банку або місткість підходящого розміру трохи лука, зверху щільно помістіть шпикачки разом з гострим перцем, і чергуйте цибулю з шпикачками, поки не скінчаться: зверху знову повинен виявитися цибулю.
    Залийте вміст банки маринадом, щільно закрийте і поставте у холодильник маринуватися. Для того, щоб дійти до готовності, утопенцам знадобиться не менше тижня, довше - ще краще: я витримував шпикачки в маринаді три тижні, і вийшли вони що треба. Подавайте утопенцы, як і велить чеська традиція, зі світлим лежаком, смак якого вони так чудово відтіняють.
    Фото і рецепт: Олексій Онєгін