Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
Спрінг-ролами з легкої руки рестораторів англомовної закордону називають рулетики з рисового паперу, в яку загорнута начинка. У нас це блюдо з в'єтнамськими корінням іноді також звуть млинцями, з чим я не можу змиритися: різниця тут навіть не на понятійному рівні, а на інтуїтивному.
Так або інакше, спрінг-роли дійсно схожі на невеликі млинці, ось тільки тісто, і начинки значно відрізняють їх від того, що звикли називати млинцями ми. Стандартні начинки - це овочі, паростки бобів, гриби, локшина, свинина, курка або морепродукти, присмачені азіатськими соусами, травками і спеціями.
Соєвий соус і рисовий папір можна купити у великих супермаркетах або на будь-якому ринку, де є корейці, решта легко готується в домашніх умовах.
Спрінг-роли з куркою та овочами
2 порції
1 упаковка рисового паперу для спрінг-ролів
1 куряча грудка
1 зубчік часнику
1 шматочок кореня імбиру або галангала
1 морквина
1/2 головки китайської капусти
1 ст.л. устричного або рибного соусу
1 ст.л. соєвого соусу
невеликий пучок кінзи, базиліка і зеленого лука
0,5 л. рослинного масла для фритюру
Наріжте курячу грудинку невеликими шматочками розміром з горошину або близько того, тонко наріжте білу частину зеленого лука, подрібніть або натріть на дрібній тертці часник і імбир, а також наріжте моркву і капусту (якщо немає китайської, беріть звичайну) тонкою соломкою.
У вокє або важкої сковороді, яка добре тримає тепло, раскалите трохи рослинної олії, додайте часник, імбир і цибулю, перемішайте і тут же додайте курячі грудки.
Обсмажуйте, безперервно помішуючи, 1-2 хвилини, поки курка не приготується повністю, потім влийте устричний соус, знову перемішайте і через хвилину зніміть вок з вогню.
Перекладіть курку в окрему ємність, знову раскалите масло, додайте овочі, швидко обсмажте, додайте соєвий соус, перемішайте і зніміть з вогню.
Як і взагалі всі маніпуляції з воком, це потрібно робити на максимальному вогні, щоб м'ясо швидко обжарилось, а овочі зберегли хрусткості. З'єднайте овочі і курку, додати подрібнену кінзу і базилік, і як слід перемішайте.
Рисовий папір по одному лісточку опускайте в теплу воду на 15-20 секунд, щоб вона стала м'якою, укладайте на рівну поверхню, викладайте на кожен лист з однієї столової ложки начинки, і загортайте в рулетик.
Важливо, щоб папір не була розірвана, і рол був герметично запакований, інакше розпечене масло потрапить всередину, і пар підірве спрінг-рол зсередини. Для цього начинку компактно викладають на ближню до себе частину “млинці”, відступаючи 3-4 см від краю, загортають знизу, потім накривають середину боковими частинами, і туго скручують у рол.
Коли ви зробите це з кожним рулетиком, раскалите масло у вокє і обсмажте спрінг-роли у фритюрі протягом кількох хвилин. Подавайте спрінг-роли, посипавши їх тонко нарізаною зеленою цибулею, з кисло-солодким соусом або солодким соусом чилі.
Фото і рецепт: Олексій Онєгін