Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
Оригінальний варіант подання м'яса на святковий стіл. Впевнена, що ні ви, ні ваші гості не будуть розчаровані! Ніжне м'ясо з пікантним смаком яблук та яблучного сидру - дуже вигідне поєднання. Тим більше приємно, коли ви можете сидіти за столом, а м'ясо тим часом сама готується в духовці. Гарнір підійде навіть найпростіший, тому що смак і так багатий.
Інгредієнти:
свиняче філе (у мене карбонад) - 1,5 кг;
вершкове масло - 3 ст.л.;
цибуля - 2 шт;
яблука гренні-сміт - 2 великих шт;
сидр - 1 пляшка 0,5 л;
сіль, перець.
Якщо шматок м'яса не схожий на рівну з усіх боків полешко, а який-то край тонше, то перев'язуємо філе кулінарної ниткою, щоб вирівняти шматок.
Солимо й перчимо м'ясо з усіх боків. Розігріваємо в латці вершкове масло й кладемо обсмажуватися філе.
Поки моєму яблука і обрізаємо їм бока навколо серцевини.
Серцевину выкидываем, а боки нарізаємо не дрібними кубиками.
Тим часом перевернемо свинину. Не забуваємо бока посмажити теж.
Цибулю ріжемо півкільцями.
Викладаємо філе полежати на дошку.
А в латку з м'ясними соками кидаємо цибулю та яблука. Приправимо сіллю й перцем.
Смажимо 2-3 хвилини помішуючи до появи золотинок. Виливаємо туди пляшку сидру, кладемо зверху м'ясо, накриваємо латку кришкою і відправляємо в розігрітій до 180 градусів духовку приблизно на годину (духовки у всіх різні, починайте дивитися через 40 хвилин, якщо проткнути м'ясо ножем, натиснути і з розрізу потече прозорий сік - м'ясо готове, при цьому і ніж повинен втикаться легко).
Ось така краса у мене вийшла через годину.
Викладаємо м'ясо на блюдо "відпочивати". Справа в тому, що відразу після запікання різати м'ясо не можна! Отримаєте той же ефект, що і з банкою кока-коли (якщо її гарненько потрясти перед тим, як відкрити) - у м'яса витечуть всі смачні соки і воно стане сухим. Воно повинно полежати хвилин 10-15 і розподілити всередині себе сік.
Якщо сумніваєтеся, що воно охолоне, накрийте зверху шматочком фольги, загортати не треба.
Тим часом перекладаємо в блендер все інше вміст латки (яблука з цибулею в сидре) і перемелюють. Вийде дуже смачний соус. Спробуйте на сіль, можна також приперчить.
Зрізуємо мотузку з м'яса. Викладаємо навколо гарнір (у мене була тушкована кисла капуста, я приготувала її заздалегідь і просто розігріла; можна відварена картопля, будь-які запечені або варені овочі) і поливаємо соусом. Соус, що залишився можна подати у соуснику на стіл.
Безпосередньо на столі, перед гостями, нарізаємо м'ясо на порційні шматки.
Всі хвалили! Навряд чи брешуть.
Приємного апетиту!
Фото і рецепт: Ольга Злобіна