Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
Толма (долма) - голубці у виноградних листах, зустрічається в багатьох кухнях. Як в Україні, у кожної господині свій рецепт борщу,так і у Вірменії, кожна господиня готує толму за своїм рецептом. Толму по цьому рецепту, я спробувала в одній вірменської сім'ї, мені дуже сподобалося, тепер готую таку толму для своєї сім'ї.
Інгредієнти:
* Фарш (свинячо-яловичий або з баранини) - 600 г;
* Лист виноградний (з) - 65 шт;
* Цибуля ріпчаста - 3 шт;
* Рис - 100 г;
* Сіль за смаком) ;
* Часник (за смаком) - 2-7 зуб.;
* Мацоні (або натуральний йогурт, 10% сметана) - 350 г;
* Помідор (великий) - 3-4 шт;
* Болгарський перець (великий) - 1 шт;
* Свинячі або баранячі реберця - 200 г;
* М'ята (листя) - 2-3 шт;
* Зелень (кінза,базилік) - за смаком ;
* чорний Перець (мелений, за смаком) ;
* Олія рослинна - 2-3 ст.л.;
Рис відварити до напівготовності, дати охолонути.
Лук і зелень дрібно порезать.Добавить фарш, рис, чорний перец.Перемешать.
Виноградне листя опустити на 2-3 хвилини в окріп, але не кип'ятити!
виноградний лист покласти чайну ложку фаршу, згорнути конвертиком або ковбаскою ( подоткнув краю).
Свині або баранячі реберця нарізати невеликими шматочками.
У казан налити рослинна олія, застелити дно виноградними листям, покласти посічені ребра, на них, рядами, викладати толму, між рядами класти порізані болгарський перець, помідори і м'яту.
Додаємо воду, має бути на 1 палець вище толми, подсаливаем.Кладем зверху тарілку, придавлюємо, накриваємо кришкою й тушкуємо на повільному вогні близько години.
Готуємо соус:
Часник подрібнити, додати мацоні( йогурт або сметану, сіль, перемішати.
Толму викласти на тарілку, соус подати окремо.
Приємного апетиту!
Фото і рецепт: Олена М