Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
Апу - це споконвічно татарська страва: обсмажені шматочки м'яса, тушковані з помідорами, цибулею, картоплею і солоними огірками. А раз воно татарське, то ніякої свинини в рецептурі бути не повинно. Яловичина, баранина, конина - будь ласка, але не свинина!
Походження слова «азу» пояснюється по-різному. У перекладі з перської «азу» - дрібні шматочки м'яса в гострому соусі. В Татарії вважається, що назва страви походить від слова «аздык» - їжа, їжа. А деякі дослідники вважають, що слово «азу» звуконаслідувальне, що символізує свист гострого рубає знаряддя в момент відрубування шматка м'яса. Як би то не було, апу - це смачно, і в цій статті ми розповімо про те, як готується даний татарське азу, а також про азу з найнесподіваніших інгредієнтів.
Інгредієнти:
700 г яловичини або баранини,
3 великих помідори,
1 велика цибулина,
3 середніх огірка,
1 ст.л. томатної пасти,
5-6 картоплин,
100-150 г бульйону або води,
сіль, перець, петрушка, лавровий лист, часник.
Приготування:
М'ясо нарізати брусками 2×4 см, намагаючись різати поперек волокон. Помідори нарізати хрест-навхрест, опустити на 1 хвилину в окріп, потім облити холодною водою і зняти шкірку й також нарізати кубиками. Огірки нарізати кубиками, цибулю півкільцями. Швидко обсмажити м'ясо на сильно розігрітій сковороді до рум'яної скоринки, викладаючи його частинами, щоб воно не встиг дати сік. Викласти м'ясо в чавунну каструлю, трохи посолити і поперчити. Також обсмажити цибулю і додати до м'яса. Залити водою або бульйоном так, щоб тільки прикрити м'ясо, викласти зверху помідори і поставити тушкувати при закритій кришці на 30 хвилин. Потім додати лавровий лист, солоні огірки, томатну пасту, перемішати і тушкувати ще хвилин 15. Спробуйте на смак, іноді потрібно додати трохи цукру, щоб знизити кислоту томатів. Картоплю почистити і обсмажити до готовності. Змішати посіченої петрушки і часник. Викласти на тарілку картопля, зверху - тушковане м'ясо. Посипати петрушкою з часником.
Азу з маринованими огірками
Інгредієнти:
500 г м'яса
2-3 цибулини,
2-3 моркви,
3-4 мариновані огірки,
500 г картоплі,
сіль, мелений чорний перець, лавровий лист і перець - за смаком.
Приготування:
Цибулю і моркву порубайте і обсмажте в невеликій кількості рослинного масла, додайте нарізані дрібними шматочками м ’ ясо і тушкуйте близько 15 хвилин. Потім налийте трохи води, додайте всі спеції і тушкуйте до готовності м'яса. Картоплю очистити, нарізати кубиками, додати до м'яса і залийте водою так, щоб вона лише покривала картоплю. Тушкуйте на середньому вогні до повної готовності, після чого додайте нарізні кубиками або натерті на крупній тертці огірки і лавровий лист. Перемішайте, залиште на вогні 5 хвилин.