Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
Рецепт яловичини, тушкованою в пиві, є у кожної нації, яка знає в ньому толк. Пива у них завжди було хоч відбавляй, а гасіння дозволяє якнайкраще розкрити потенціал недорогих висівок, в яких багато сполучної тканини.
У процесі повільного, неквапливого томління в пиві колаген, що міститься у всіх цих жилах і хрящиках, перетворюється в желатин, і на виході ми отримуємо ніжне, чудово пахне м'ясо в густому соусі. Дуже ситна, домашнє, гаряче блюдо.
Яловичина, тушкована в темному пиві
4 порції
1 кг. яловичих реберець або грудинки
1 ст. квасолі
0,5 л. темного пива
рослинна олія
2 зубчики часнику
1 велика цибулина
1 черешок селери
2 лаврових листа
борошно
1/2 ч.л. меленого коріандру
1 ч.л. солодкої паприки
чорний перець
сіль
зелень для прикраси
Сушену квасоля на ніч залийте водою, це зробить її м'якше - а якщо у вас свіжа квасоля, замочувати її не потрібно. Подрібніть часник дрібно наріжте цибулю і селеру. Немає чєрєшкового селери? Не біда, замініть його кореневим, або морквиною, або ще ніж щось - ні про яку догмі мова не йде, наше завдання ароматизувати соус коренеплодами, так що пускаємо в хід те, що є.
Яловичину наріжте досить крупно - м'ясо на ребрах, скажімо, вже порублено шматки потрібного розміру. Приправте її коріандром, паприкою, чорним перцем і сіллю, а потім обваляйте в борошні. Струсивши її надлишки, у декілька заходів обсмажте м'ясо з усіх боків на рослинній олії до утворення золотистої скориночки. Обсмажене м'ясо відкладіть в сторону.
Якщо у вас є гусятница, щоб гасити в ній яловичину, м'ясо можна (і потрібно) обсмажувати прямо в ній. Тим не менш, приготувати страву можна і в керамічному горщику - у цьому випадку для обсмажування доведеться використовувати сковороду.
При необхідності підлийте в гусятницю або на сковороду ще трохи рослинної олії, і обсмажте в ньому овочі, постійно помішуючи. Через хвилину влийте пиво, доведіть до кипіння і поскребіть дно, щоб звільнити ароматні шматочки м'яса, що пристали до нього під час смаження.
Додайте яловичину і квасоля, розрівняйте, встроміть пару лаврового листя, завантаживши їх в соус, накрийте кришкою і поставте в духовку, розігріту до 150 градусів. Забудьте про м'ясо на чотири години, потім вийміть з духовки, розкладіть по тарілках і прикрасьте дрібно нарізаною зеленою цибулею або інший зеленню.
Фото і рецепт: Олексій Онєгін