Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
Що, на вашу думку, можна назвати справжнім чоловічим стравою? Карпаччо, стейк із кров'ю, тартар?.. Залиште їх дівчаткам, сьогодні мова про інше. Кістковий мозок - ось по-справжньому первісна їжа для справжніх чоловіків, без компромісів! Це ласощі любив наш далекий предок, людина ще не розумний, але вже вмілий, так і зараз любителів кісткового мозку вистачає.
Наприклад, Ентоні Бурден, нью-йоркський шеф-кухар, телеведучий і автор кулінарних бестселерів: він назвав запечений кістковий мозок з салатом з петрушки блюдом, що хотів би з'їсти за останнім вечерею у своєму житті.
Запечений кістковий мозок з салатом з петрушки
4 порції
1 кг. яловичих або телячих мозкових кісток
кілька скибочок хліба
пучок петрушки
1 цибуля-шалот
1 ст.л. каперсів
1/2 ч.л. гірчиці
1 ст.л. лимонного соку
2 ст.л. маслинові масла
велика морська сіль
чорний перець
Мозкові кістки (вони продаються вже розпиляними, а якщо ні - попросіть це зробити) покладіть на деко, застелене фольгою, широкою стороною донизу і запікайте 15-20 хвилин при температурі 220 градусів: кістковий мозок повинен зм ’ якнути, але не розплавитися.
Поки мозок готується, зробіть салат - всього-то й потрібно, що дрібно нарізати зелень петрушки, цибулю і каперси, а для заправки збити вилкою до емульсії гірчицю з соком лимона, потроху додаючи масло.
Як слід перемішайте салат і зробіть грінки - багет або житній хліб підійдуть однаково добре.
Подавайте кістковий мозок гарячим, але далі не поспішайте. Витягнувши кістковий мозок ложечкою, викладіть його на грінки, приправте великою морською сіллю, приправте зверху ложкою салату з петрушки - і їжте.
У плані напоїв кістковий мозок досить універсальний - він однаково добре поєднується з білим вином, і з легким червоним, і зі світлим пивом.
Фото і рецепт: Олексій Онєгін