Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

    
  • Чудовий рецепт, який не залишить байдужими ні прихильників здорової їжі, ні тих, хто може їсти все, що душі завгодно. Відмінне, на мій погляд, поєднання м'якості брокколі з пряністю маслин, лимонною кислотою і гостротою пармезану.
    Інгредієнти:
    брокколі - 1 качан;
    лимон - 1/2 шт;
    оливкова олія - 2 ст.л.;
    маслини (у мене Каламата) - 10 шт;
    пармезан - 50 гр;
    сіль.
    Зовсім незаслужено, я вважаю, оминають увагою ніжку брокколі! Її теж можна варити!
    Відрізаємо кінець черешки і зчищаємо з нього верхній шар. Нарізаємо кубиками.
    Суцвіття капусти теж не надто дрібно нарізаємо. Кидаємо варитися у киплячу подсоленую воду. Варимо без кришки, щоб зберегти зелений колір. Готова вона буде після закипання хвилини через 3-5 пробуйте ножиком.
    З маслин пальцями видаляємо кістки і дрібно нарізаємо. Зливаємо готову капусту через сито, даємо воді стекти, а капусті трохи охолонути.
    Кладемо капусту в салатник, збризкуємо соком лимона і оливковою олією, посипаємо маслинами. Перемішуємо.
    Зверху посипаємо пластівцями пармезану. Їх можна виготовити шляхом нарізування сиру овощечисткой або шляхом натирання на крупній тертці.
    Подаємо, як гарнір до основної страви або як самостійний теплий салат.
    Я робила до риби а-ля меньєр.
    Приємного апетиту!
    Фото і рецепт: Ольга Злобіна

  • Опис: Зелений салат зазвичай подають у сирому вигляді, але він смачний і з гриля, і припущених в маслі. У цій страві він додає хрускоту і відмінно поєднується з іншими овочами. Салат прекрасне в якості легкого вечері або гарніру.
    Інгредієнти
    * Горошок зелений (свіжий або заморожений) - 200 г
    * Цибуля зелена - 3 шт
    * Вода - 1 ст. л.
    * Салат (латук, ромен, айсберг або пекінська капуста) - 1/2 вилка
    * Масло вершкове - 1 ст. л.
    * Лимон
    Приготування:
    Зелений лук промити, нарізати тонкими кільцями. Покласти разом з горошком і водою в сотейник або каструлю і тушкувати на маленькому вогні, помішуючи, до готовності горошку. Займає це буквально кілька хвилин.
    Салат помити, висушити і не занадто тоненько нашинкувати. Додати в сотейник і, помішуючи, припустити півхвилини-хвилину. Салат повинен частково зм ’ якнути, а частково залишитися хрустким.
    Якщо використовуєте пекінську капусту, то починайте її готувати одночасно з горошком.
    Зняти з вогню, додати вершкове масло і вмішати його в сік від овочів, таким чином вийде легкий соус-емульсія.
    Страва посолити, поперчити, збризнути свіжим лимонним соком і відразу подавати до столу.
    Приємного апетиту!
    Автор: olena luchtenberg

  • Нам знадобиться:
    картопля 1 кг;
    цибуля ріпчаста 1 шт (я замінила цибулею-пореєм);
    гірчиця французька 3 ст.л.;
    рослинна олія 5 ст.л.;
    сіль; перець чорний мелений.
    Приготування:
    Бульби картоплі ретельно промити. Картоплю викласти «в мундирах» в киплячу воду і відварити до готовності.
    Ще теплим картоплю очистити і нарізати. Ріпчасту цибулю обчистити, нарізати тонкими кільцями.
    З'єднати картоплю і кільця цибулі. Заправити салат соусом: гірчицю з'єднати з рослинним маслом, посолити, поперчити за смаком.
    Фото і рецепт: horo6aya

  • Приготувати таку страву на природі вийде навіть швидше, ніж удома. Нічого, крім свіжих сезонних продуктів і простий заправки. Як «полотна» можна використовувати як тарілку, так і великий скибочка підсмаженого хліба.
    Інгредієнти:
    1 баклажан
    2 солодких перці (візьміть різнокольорові)
    1 гострий перець
    1 зубчік часнику
    2 пір'я зеленої цибулі
    4 редиски
    невелика жменя петрушки
    великий шмат хліба (розріжте батон уздовж)
    1 ст. л. лимонного соку
    оливкова олія
    Сіль і мелений чорний перець
    Наріжте баклажани кружками товщиною 1 см. Посоліть, залиште на 5 хвилин, потім промокніть серветкою. Баклажани та перці змастіть олією.
    Якщо ви на природі, то обуглите перці на решітці з усіх боків, а баклажани посмажте до м'якості.
    Якщо ви готуєте будинку, то складіть баклажани та перці на решітку і поставте під розігрітий до максимуму гриль в духовці, на 15-20 хвилин.
    Коли перці охолонуть, чорна шкіра повинна легко відійти від м'якоті. Головне, не мити перці, інакше вони втратять смак.
    Очистіть перці від шкірки і наріжте ніжну солодку м'якоть смужками. Баклажани можна розрізати навпіл, при бажанні.
    Змішайте печені овочі в мисці з дрібно порізаним редискою, петрушкою і зеленою цибулею. Поперчіть, посоліть, заправте салат лимонним соком і оливковою олією в пропорції 1:3.
    Крім баклажанів і перців ви можете використовувати інші овочі, фенхель або кабачки, наприклад. Мені подобається ідея подавати цей салат на підсмаженому скибочками хліба, начебто італійської брускетты.
    Посмажте хліб, потім злегка змастіть розрізаний навпіл зубчиком часнику. При бажанні, можна намазати хліб м'яким сиром, начебто сиру фета. Покладіть зверху салат.
    Фото і рецепт: Петро Голавский

  • Якщо в будь-якому населеному пункті Грузії запитати десять чоловік, який салат вони люблять найбільше, дев'ять з них напевно скажуть, що це салат з огірків і помідорів, це-самий традиційний з грузинських салатів.
    Готується він гранично просто, обов'язковими компонентами є огірки, помідори і винний оцет, решта - на розсуд приготування їжі. Я пропоную варіант з традиційною горіховою заправкою.
    Інгредієнти:
    Огірок (середнього розміру) - 3 шт
    Помідор (невеликі) - 3 шт
    Цибуля ріпчаста - 1 шт
    Горіхи волоські - 30-40 г
    Часник - 2-3 зуб.
    Перець чилі (гострий, сухий або стручок - кількість за бажанням)
    Зелень (будь-яка, за бажанням)
    Оцет (винний) - 1-2 ст. л.
    Сіль (неповна) - 1 ч. л.
    Вода
    Приготування:
    Для свого салату я взяла червоний базилік (він дуже поширена в грузинській кухні, на відміну від європейської, де застосовується базилік запашний з зеленими листками) і м'яту. Ви можете взяти будь-яку зелень, яка популярна у Вашій родині.
    Огірки можна чистити, можна залишити неочищеними, я очистила смужками. Колір лука теж значення не має, можна замінити голівку кількома пір'я зеленої цибулі.
    Ріжемо огірки і кружальцями цибулю, помідори - часточками, зелень нарвем або наріжемо крупно, укладемо все це в салатницю.
    Горіхи, сіль часник і перець (я взяла на кінчику ножа крупномолотый гострий червоний перець) перемелюють у блендері, викладаємо в миску, додаємо 1 або 2 столові ложки винного оцту (кому як подобається) та розводимо водою до густоти сметани так, щоб можна було полити салат, але не надто рідко, пробуємо на сіль.
    Поливаємо горіховою заправкою приготовлені овочі, перемішуємо й подаємо.
    От і все! Простий, свіжий, легкий в приготуванні і дуже смачний салат готовий!
    Фото і рецепт: ЭнВэ

  • Інгредієнти:
    гречана крупа - 1 склянка (в сухому вигляді);
    цукіні - 1 шт;
    болгарський перець - 2 шт (різнокольоровий);
    цибуля - 1 шт;
    кінза - пучок;
    бальзамічний оцет - 1 ст.л.;
    соєвий соус - 2 ст.л.;
    прованські трави, сіль.
    Моєму перці, ставимо їх в деко і відправляємо в розігріту до 200 градусів духовку хвилин на 10 до почорніння шкірки, періодично перевертаємо.
    Цукіні моєму й ріжемо по діагоналі на тонкі скибочки.
    Кладемо кабачок в миску, збризкуємо бальзамічним оцтом і посипаємо прованськими травами, трохи солимо.
    Цибулину чистимо, ріжемо на сегменти й відправляємо до цукіні, перемішуємо руками. Залишаємо маринуватися на 10-15 хвилин.
    Поки зваримо гречку до готовності, в процесі варіння посолимо. (Можете використовувати залишки вчорашньої, тільки погрійте).
    Перці виймаємо з духовки. Ось такими вони повинні бути.
    Ставимо їх у герметичний пакет хвилин на 10 (для того, щоб вони пропарились і легше можна було зняти шкіру).
    Порада: використовуйте харчової пакет і використовуйте акуратно. Я одного разу хвацько кинула гарячий перець в пакет, який тримала в руках і у мене тут же распаялось дно і мій чудовий перець (весь!) опинився на підлозі. Було дуже приємно! Так що кладемо акуратно і на столі. Можна, звичайно, класти перець в каструлю з кришкою, але в пакеті він краще пропарюють.
    А поки на розігріту пательню гриль ставимо наші цукіні і цибулю.
    Смажимо з двох сторін до смужок на середньому вогні. Готові порції складаємо в салатник і накриваємо кришкою, щоб не охолонули.
    Якщо ви є щасливим власником духовки з грилем, вам неймовірно пощастило, відправте овочі туди. (Але перець краще все одно запекти окремо, щоб зняти з них шкірку).
    Коли перець "дійде", очистити його від шкірки і насіння і нарізати смужками. Ось той чудовий сік, який видно на фотографії (всередині перчика) я теж вилила в салатник до овочів.
    Нарізані перці відправляємо в салатник. Перемішаємо.
    дрібно Наріжемо кінзу без стеблин.
    Відправляємо в салатник гречку і кінзу. Заправляємо соєвим соусом.
    Перемішуємо і відразу на стіл!
    На наступний день я підігрівала, теж нормально.
    Приємного апетиту!
    NB! - Пам'ятаємо про те, що якщо ми правильно гостимось, цей салат їмо, як самостійне блюдо ввечері, а вдень можна використовувати, як гарнір до курочці або м'яса.
    Фото і рецепт: Ольга Злобіна

  • Цей чудовий салат знаком абсолютно всім. Але ми вже звикли до того, що до складу його інгредієнтів входять помідори черрі, куряче філе, креветки. Але це вже сучасні інтерпретації класичного рецепта 1924 року, який народився експромтом у італійського шефа Цезаря Кардіні в США. Йому довелося з товаришів продуктів терміново винайти закуску - так і вийшов цей прекрасний рецепт, настільки популярний досі.
    Інгредієнти:
    * салат ромен - качан;
    * чіабата - 1/2 шт;
    * часник - 1 зубчик;
    * оливкова олія - 6 ст.л.;
    * яйце - 1 шт;
    лимонний сік - 1 ст.л.;
    * вустерський соус - 1 ч.л.;
    * пармезан - 50 гр;
    * сіль, перець.
    Розтерти часник з дрібкою солі в пюре. Я тисну пресом для часнику і потім перемішую з сіллю. Можна зробити теж саме в ступці або плоскою стороною ножа.
    Змішати з 4 ст.л. маслинові масла і дати постояти 30 хвилин.
    Чіабату ріжемо кубиками.
    На застелений пергаментом деко викладаємо порізаний хліб і відправляємо в розігріту до 170 градусів духовку хвилин на 7. Стежимо, щоб не пригоріли.
    Готові сухарики дістаємо, перекладаємо в миску й поливаємо маслом з часником, руками перемішуємо.
    Робимо заправку: опускаємо яйце в киплячу воду і варимо 30-50 секунд. Потім розбити його в миску, додаємо залишилися 2 ст.л. маслинові масла, лимонний сік, вустерський соус, солимо, перчимо і перемішуємо вилкою.
    Салатне листя моєму, сухий і рвемо руками досить крупно у велику миску. Поливаємо соусом і добре перемішуємо знизу вгору руками або двома ложками.
    Перекладаємо листя на велике блюдо. Зверху викладаємо сухарики та посипаємо тертим на дрібній тертці пармезаном.
    Приємного апетиту!
    NB! Всі інші добавки - куряче філе, креветки, помідори - це вже варіації, які ви можете додавати по своєму смаку. Спочатку італійський шеф-кухар Цезар Кардіні винайшов цей салат саме в такому варіанті.
    Ольга Злобіна.

  • Інгредієнти:
    моцарелла (маленькі кульки) - 200г;
    огірок – 1-2 шт.;
    часник - 2-3 зубчики;
    рослинна олія - 50 мл;
    рукола - 1 пучок;
    петрушка - 3-4 гілочки;
    базилік - 3-4 гілочки;
    волоські горіхи - 50 г;
    ріпчасту цибулю (краще кримський) - 1/2 шт. (маленька цибулина);
    сіль - 1/2 ч.л.
    Приготування:
    Моцареллу для цього салату краще підготувати за 1 день. Злити з сиру сироватку, скласти в банку з кришкою, додати подрібнений часник.
    Закрити банку кришкою і гарненько потрясти, щоб кожен сирний кулька був перемазаний часником.
    Прибрати банку з сиром в холодильник на ніч. Зелень вимити, розкласти на рушник, щоб вбрався зайва волога.
    Волоські горіхи злегка обсмажити. Кілька горіхових половинок відкласти, вони підуть на прикраса салату.
    Обсмажені горіхи подрібнити в блендері в крихту. Додати сіль, олія і ще раз запустити блендер, щоб вийшов горіховий соус.
    Цибулю нарізати тонкими кільцями, промити під холодною водою і відкинути на друшляк. Огірки вимити, якщо треба, то зрізати шкірку (іноді вона буває товстої і несмачною).
    В салатник покласти рукколу, листочки петрушки і базиліка (без стебел), нарізаний товстими колечками огірок, цибуля. Акуратно руками перемішати і розкласти по тарілках.
    Зверху полити горіховим соусом.
    Примітка: краще не заливати салат соусом в салатнику. На смак це не вплине, але салат програє у зовнішньому вигляді. Краще нехай кожен сам додасть соус у свою тарілку і там сам перемішати.
    Фото і рецепт: Олена Покровська

  • Це до непристойності простий салат. Але для мене він такою ж мірою смачний. Сподіваюся, сподобається і вам. Їм його частенько на вечерю або замість вечері. Тим хто на дієті можна виключити оливкова олія з рецепту і теж насолоджуватися.
    Інгредієнти:
    мікс салатних листя - упаковка (у мене рукола і корн);
    лимон - 1/2 шт;
    оливкова олія - 2 ст.л.;
    пармезан - 100 гр.
    Моєму салатне листя. (Я завжди їх мою, навіть тоді, коли на пачці є напис, що салат митий).
    Потім висушуємо доступним для вас способом. У мене є спеціальна миска для сушіння зелені (у Ікее можна придбати). Якщо у вас немає, то сушіть між двома паперовими рушниками. Тільки не пошкодьте листя.
    В миску витискаємо лимонний сік і наливаємо оливкова олія, злегка перемішуємо.
    Висипаємо туди листя і перемішуємо руками в кілька рухів, піднімаючи з дна масло з соком. Ось вона хитрість.
    Трьох зверху пармезан так, як вам подобається. Я строгаю лопаткою для нарізки сиру або овощечисткой. Можна на тертці, збоку бувають ножі для нарізки слайсами. Ну або просто натріть на крупній тертці.
    Приємного апетиту!
    NB! Ви можете додавати в цей базовий рецепт помідори черрі або любий інші овочі, але іноді я віддаю перевагу ось такі прості комбінації, так звані "чисті смаки". Пам'ятайте - чим менше ми продуктів змішуємо, тим легше нашому організму.
    Фото і рецепт: Ольга Злобіна.

  • Інгредієнти:
    * салат - 1 качан;
    * яйця - 4 шт;
    * білий хліб (пшеничний або чіабата) - 1/2 батона;
    * бекон - 1 упаковка (150 гр);
    * лимон - 1/2 шт;
    * оливкова олія - 2 ст.л.
    Варимо яйця 4-5 хвилин після закипання, щоб жовток був не в круту.
    Моєму та висушуємо листя салату (я використовую спеціальну миску для сушіння зелені, але можна просто викласти на паперові рушники і почекати).
    Ріжемо білий хліб на кубики і кладемо на застелений папером деко.
    Ріжемо пачку бекону ножицями на три частини.
    Розкладаємо шматочки бекону поверх булки на деко і ставимо в розігріту до 180-190° духовку на 10-15 хв. Дивимося за станом бекону - він повинен стати золотистим.
    Поки рвемо руками салат на шматочки (в салатник або відразу в тарілки). Збризкуємо соком лимона (тиснемо лимон через долоню, щоб потім не виколупувати кістки з салату). Поливаємо трохи оливковою олією.
    Чистимо яйця й ріжемо на 4 частини, розкладаємо по тарілках (ну або кладемо в салатник).
    Дістаємо сухарики з беконом і зверху викладаємо на салат.
    Одразу подаємо на стіл.
    Приємного апетиту!
    Фото і рецепт: Ольга Злобіна.