Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Ґратеном називають блюдо, запечене в духовці до рум'яної золотистої скориночки. Гратен можна подати як окрему страву або як гарнір до м'яса і птиці.
    Інгредієнти:
    цвітна капуста - 400 г;
    панірувальні сухарі - 25 г;
    пармезан або інший сир твердих сортів - 50 г;
    вершкове масло - 10 г;
    для соусу:
    борошно пшеничне - 25г;
    вершкове масло - 25 г;
    молоко - 1,5 склянки;
    сіль, мускатний горіх за смаком.
    Цвітну капусту вимити, розібрати на суцвіття. Відварити капусту в підсоленій воді до напівготовності протягом 7-8 хвилин.
    сир Натерти на дрібній терці.
    Приготувати соус. Для чого на сковороді розпустити вершкове масло, додати борошно і швидко розмішати. Вийде грудочку тесту. У сковороду влити в декілька прийомів тепле молоко, перемішуючи віночком до однорідності. В кінці додати сіль, мускатний горіх і половину натертого сиру.
    Цвітну капусту перекласти в змащену маслом форму, залити соусом, посипати панірувальними сухарями і сиром, що залишився.
    Запікати в попередньо нагрітій до 190 градусів духовці 20 хвилин.
    Аналогічним чином гратен можна приготувати з брокколі. Або взяти брокколі і цвітну капусту в рівних пропорціях.
    Фото і рецепт: Господиня