Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Свіжі мідії, заклично поглядають з напiввiдкритих раковин, приготовлені в запашному бульйоні з шафраном і овочами, припорошені зеленню, старовинні обпалюючий, ароматний пар - так таке видовище в буквальному сенсі зведе з розуму будь-якого сибарита!
    Мідії в емальованій каструлі, з картоплею фрі як гарнір, з мінімумом сторонніх домішок, щоб не забивати смак свіжих морепродуктів, так келих хорошого пива - і ось він, готовий рецепт щастя. Готувати мідій будинку - думка у всіх відносинах здорова: ці молюски, крім того, що дуже смачні, ще й поживні і корисні.
    2 порції
    1 кг. мідій в раковинах
    3-4 зубчики часнику
    2 цибулі-шалоту або 1 звичайна цибулина
    1/2 цибулини фенхеля
    2-3 томати
    1 ч.л. солодкої паприки
    кілька гілочок петрушки
    1 щіпка шафрану
    200 мл білого вина
    оливкова олія
    чорний перець
    Щоб підготувати мідії, залийте їх прохолодною підсоленій водою, додайте кілька столових ложок борошна і, розмішавши, залиште на кілька годин. Після цього промийте мідії в проточній воді, викиньте розкрилися, а решта почистіть щіткою і обірвіть “бороди” - жорсткі пучки водоростей, якими молюски чіпляються за своє житло на морському дні.
    Розмішайте щіпку шафрану в білому вині. У великій каструлі розігрійте трохи оливкової олії, і на вогні вище середнього обсмажте до м'якої напівпрозорості дрібно нарізаний часник, цибулю і фенхель.
    Додайте помідори, очищені від шкірки і нарізані кубиком, а через пару хвилин, коли вони виділять сік і той трохи випариться, додайте паприку. Збільшіть вогонь, покладіть в каструлю мідії і, накривши її кришкою, кілька разів струсніть каструлю, щоб її вміст гарненько змішалося.
    Влийте біле вино, додати подрібнену зелень петрушки, та приправте чорним перцем (сіль, мабуть, буде зайвою, мідії і так солоні з-за морської води). Накрийте сковороду кришкою та готуйте протягом декількох хвилин, поки всі мідії не розкриються.
    Ті, що так і не розкрилися - викиньте, решта перекладіть на тарілки, і подавайте, прикрасивши зеленню фенхеля. Не забувайте про смачний бульйон на дні каструлі: у нього варто мочати свіжий хліб, а то і зовсім їсти ложкою.
    PS: Звичайні заморожені мідії для цього рецепту, на жаль, не годяться. Але мені доводилося бачити варене-морожені мідії в мушлях - ось їх цілком можна приготувати заздалегідь разморозив і звівши до мінімуму процес термообробки мідій: для цього доведіть вино до кипіння перед тим, як заливати їм мідії, а через хвилину зніміть каструлю з вогню.
    Фото і рецепт: Олексій Онєгін