Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • З цього питання в Інтернеті дуже багато суперечок. Справжній форшмак мене навчила робити моя «єврейська» бабуся. Так я називаю свою рідну бабусю. Вона виїхала з дідусем-ізраїльтянином до нього на Батьківщину і там навчилася готувати форшмак. Вчителем була бабушкіна свекруха. Тобто я пропоную вам форшмак, так би мовити, з перших вуст.
    Для приготування нам знадобиться:
    - оселедець пожирніше - 1 шт. або 300 г філе;
    - яблуко (кисле) - 1 шт.;
    - білі булочки - 2 шт.;
    - цибуля - 1шт.;
    - яйце - 2 шт.;
    - вершкове масло - 100 г;
    - молоко - 1.5 склянки;
    - перець чорний мелений.
    Відваріть 2 яйця, остудіть їх. Булочки замочіть в молоці. Дочекайтесь повного розм'якшення.
    пропустіть Через м ’ ясорубку філе оселедця, очищене яблуко, ріпчасту цибулю, зварені круто яйця. Злегка натисніть від молока булочки і додайте у фарш. На закінчення введіть у форшмак розм'якшене масло. Масло зробить його більш соковитим і ніжним. Якщо ви любите гострі закуски, додайте в форшмак мелений чорний перець.
    Форшмак відмінно поєднується з вареною картоплею. Подавати форшмак можна як самостійну закуску, так і виклавши на шматочки білого хліба. Так люблять багато. А мені чомусь подобається є форшмак з чорним хлібом. Для бутербродів можна використовувати підсмажені тости. Зверніть увагу, що бутерброди повинні бути маленькими, щоб цілком можна було взяти в рот. А втім, готуйте, як вам подобається.
    Чому сьогодні форшмак користується таким загальним інтересом? Тому що готується він швидко і з найбільш дешевих продуктів. У старі часи форшмак вважався стравою бідняків. Саме тому, що таке форшмак, знала майже кожна господиня.
    Мені подобається варіація форшмаку без використання булочки. А фарш я ретельно збиваю, до отримання пишної маси. Зберігати форшмак треба в холодильнику. Перед намазуванням на хліб потримайте форшмак при кімнатній температурі кілька хвилин.
    В останні роки з'явилося безліч варіацій форшмаку. Господині що-то прибирають з рецепту, додають свої інгредієнти. Я скажу, що від цього форшмак не стає краще або гірше, він просто інший.
    Наприклад, в Одесі готують форшмак з додаванням відварної картоплі, їм замінюють булочки. І більшість господинь не визнають використання вершкового масла у форшмаке.
    Одеський рецепт складається з: оселедця, молока, яєць, кислих яблук, ріпчастої цибулі, картоплі (попередньо відвареної в мундирі), соку лимона, соняшникової олії. Ну і, звичайно, змішані продукти сдабриваются спеціями. Тут в кожному будинку свої переваги. Але перець і сіль додають все.
    Якщо вам скажуть, що форшмак - це блюдо з рубаного м'яса, повірте, це теж правда. Форшмак у перекладі з німецької означає «закуска». А яка закуска - не уточнюється.
    Так що таке форшмак? Це закуска, яка подається в гарячому або холодному вигляді, в основному, з додаванням оселедця. Варіацій багато. Крім оселедця можна додати будь-яку м'ясо, гриби, капусту, буряк, макаронні вироби, сир, майонез, томатну пасту і багато іншого. У словнику згадується і про форшмаке без оселедця, але це вже інша історія і інший рецепт.
    Приготуйте форшмак, ви здивуєтеся, як це смачно!
    Аліса Гришко