Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
Картопля дофинуа - це по суті запечена в духовці картопля у вершках. Називається він так за назвою місцевості, природно у Франції. Це блюдо ще іноді називають картопляний гратен, за способу приготування (запікання до рум'яної скоринки). Я люблю цей рецепт обов'язково додати сир. За класикою можна без нього.
Інгредієнти:
картопля - 1 кг;
вершки 35 % - 250 мл;
молоко - 250 мл;
часник - 3 зубчіка;
лавровий лист - 2 шт;
мускатний горіх - щіпка;
вершкове масло - 3 ст.л.;
сир - 175 г;
сіль, чорний перець.
Сир краще всього вибирати з яскравим смаком і добре танучим, в ідеалі - чеддер або грюйєр. У мене на цей раз був эмменталер. Також ви можете разом з лавровим листом і часником додати ваших улюблених трав. Наприклад, хороший буде чебрець, киньте кілька гілочок в сковорідку.
Картоплю чистимо, моєму й нарізаємо на тонкі однакові (по товщині) кружечки. Я це роблю на спеціальній тертці, можна ножем, але ступінь акуратності знижується, тоді як час нарізування дико збільшується.
Часник очищаємо, один зубчик поки відкладаємо в бік. У двох останніх видалимо серцевину (якщо тільки це не зовсім молодий часник), щоб він не гірчив й нарізаємо зубчики соломкою.
В глибокій сковороді або у сотейнику розтоплюємо дві столові ложки вершкового масла і відправляємо в нього часник і лавровий лист. Обсмажуємо буквально хвилину. Вогонь середній.
Потім вливаємо молоко і вершки і додамо натерти на дрібній терці мускатний горіх (або мелений).
Коли соус закипить, відправляємо в нього картоплю і гріємо всі разом 5 хвилин. Солимо. Картопляні скибочки повинні бути напівсирими - вже трохи м'якими, але не вареними.
Поки форму для запікання (краще всього керамічну або скляну) натремо залишилися зубчиком часнику, а через 3 хвилини що залишилася ложкою вершкового масла.
Перекладаємо картоплю у форму. Я жодним чином не намагаюся викладати його, дотримуючись якусь хронологію або створюючи візерунок. Під сиром все одно не видно. Просто акуратно розподіляємо його, намагаючись не ламати платівки картоплі. І заливаємо залишилися соусом (лаврові листки выкидываем). Поперчимо.
Посипаємо тертим на крупній тертці сиром і відправляємо в розігріту до 170 градусів духовку на 30 хвилин.
До золотистої скориночки. Неймовірно смачно!
Приємного апетиту!
Фото і рецепт: Ольга Барановська