Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
Все почалося з того, що мені терміново захотілося тушкованих баклажанів - але не якихось там класичних тушкованих баклажанів, а навіжених, незвичайних баклажанів з напівпрозорим цибулею та прянощами, які будуть нагадувати одночасно про кухні Магрібу і південно-східної Азії, з її круговертю смаків і ароматів.
У процесі імпровізації рецепт піддався доопрацювання, зокрема, томати у будь-якому вигляді спочатку не планувалися, але і з ними вийшло непогано. Те, що треба, якщо ви хочете отримати ще трохи літа.
Тушковані баклажани з прянощами
4 порції
1 баклажан
1 цибулина
2 зубчики часнику
шматочок кореня імбиру довжиною 2 см.
2 зірочки анісу
3 плоду кардамону
1 паличка кориці
1 ч.л. цукру
сік 1/2 лимона
100 мл. протертих помідорів
оливкова олія
сіль
Очистіть баклажан від шкірки, наріжте кубиками, присипте сіллю і залиште в ситі хвилин на 20. Після закінчення цього часу промийте баклажани під проточною водою і обсушіть. Наріжте цибулю тонкими півкільцями, часник подрібніть, а імбир натріть на дрібній тертці.
Говорять, нинішні баклажани гірчать набагато менше, ніж попередні, але трюк з сіллю залишається корисним і понині - після нього баклажани вбирають набагато менше масла.
Розігрійте пару ложок оливкової олії на середньому вогні, додайте в сковороду часник і імбир і обсмажте протягом кількох хвилин. Додайте цибулю, аніс, кардамон і корицю, і обсмажуйте, помішуючи, десять хвилин, доки цибуля не стане м'яким і напівпрозорим.
При необхідності налийте на сковороду ще трохи масла, дайте йому нагрітися, після чого додайте баклажани. Обсмаживши баклажани з усіх боків, приправте їх сіллю і цукром, збризніть соком лимона, а коли він випариться - влийте протерті томати (або томатну пасту), перемішайте і тушкуйте на маленькому вогні, періодично помішуючи.
Страва буде готове хвилин через двадцять, коли досягне правильної густої консистенції.
Подавайте баклажани холодними або гарячими, з обсмаженої на грилі питой або з грінками, при бажанні прикрасивши дрібно нарізаною петрушкою і чилі.
Фото і рецепт: Олексій Онєгін