Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Я гадаю, всім з дитинства знайомий блюдо. І смішно називається воно тому, що рис, развариваясь, стирчить, як колючки у їжачка. Виходить смачно, ситно і не шкідливо, можна навіть дітям. Тому що ми нічого не смажимо, а тільки варимо і тушкуємо. А також убити двох зайців - не потрібен гарнір.
    Інгредієнти:
    * фарш - 500 гр;
    * рис - 1 склянка;
    * яйце - 1 шт;
    * цибуля - 1 шт;
    * петрушка - пучок;
    * сметана - 250 гр;
    * аджика - 1 ч.л.;
    * сіль, перець.
    Добре промиваємо рис. Я кладу друшляк з рисом в миску і ставлю під холодну воду. Коли миска заповнюється водою, рукою добре перемішую рис і зливаю воду (вона буде біла). І так кілька разів. Коли вода стане прозорою, можна закінчити водні процедури.
    Дуже дрібно нарізати цибулю. Перемішуємо фарш з рисом, солимо й перчимо.
    Додаємо яйце. Дуже добре перемішуємо, зручніше всього руками.
    Ставимо на вогонь каструлю з водою. Я беру трилітрову каструлю і заповнюю її водою трохи більше, ніж наполовину.
    З фаршу формуємо кульки розміром трохи менше тенісного м'яча. Складуємо на дошку, поки вода закипає.
    Трохи підсолимо воду і кладемо акуратно наші їжачки. Варимо, злегка обережно помішуючи. Коли вони спливуть, варити зупиняємо.
    Перекладаємо їжачки в іншу каструлю, бажано товстостінну. Додаємо 3-4 ополоника бульйону, в якому вони варилися, таким чином, щоб вода повністю їх не покривала (на фото).
    Дрібно ріжемо стеблинки петрушки і кладемо в каструлю до ежикам. Закриваємо кришкою і тушкуємо на маленькому вогні 15 хвилин.
    Поки ріжемо листочки петрушки.
    Додаємо в каструлю сметану і петрушку, акуратно перемішуємо, щоб не розвалити їжачки. Виходить, що заважаємо тільки верхній шар, щоб сметана і петрушка перемішалися з бульйоном, інше зробить гасіння. Знову закриємо кришкою і тушкуємо 5 хвилин.
    Потім додамо аджику, також "зверху" перемішаємо й тушкуємо ще три хвилини. Звичайно, якщо їсти будуть дітки, аджику додавати не варто.
    Готово! Смачно!
    Приємного апетиту!
    Фото і рецепт: Ольга Злобіна