Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • В останні роки мода на все східне принесла в наше життя і страви східної кухні. Одними з найулюбленіших страв наших співвітчизників можна вважати сашимі, суші і роли. Як готувати суші і що для цього треба купити? Таке питання часто задають відвідувачі Інтернету. Сьогодні я розповім про суші і про те, як готувати суші.
    З чого складаються суші?
    Основними інгредієнтами суші вважаються: рис, сира риба, овочі, морепродукти. Імбир, авокадо і соєвий соус також є невід'ємною частиною японської кухні.
    Де купити продукти, необхідні для приготування суші?
    У великих містах є спеціалізовані магазини з продажу продуктів з Японії. Але і в звичайних супермаркетах також віднедавна з'явилися спеціалізовані відділи, де можна придбати все необхідне для приготування суші.
    залежно від того, з чим ви збираєтеся готувати суші, вам знадобляться:
    - морські водорості - норі;
    - васабі (гостра японська приправа);
    - маринований імбир;
    - соєвий соус, приготовлений спеціально для суші;
    - рис з підвищеним вмістом клейковини;
    - рисовий оцет або спеціальна суміш розведеного оцту з цукром і сіллю;
    - продукти на вибір: креветки, копчений вугор, свіжа риба, авокадо, огірки свіжі, перець солодкий, червона риба свіжа і пр.
    найважливіше в суші - вибрати «правильний рис». Для приготування суші не підходить рис довгозерний і пропарений. З досвіду я вибрала два види рису: спеціальний рис для суші і «Италика» від фірми «Містраль».
    Процес приготування:
    Рис насипаємо в каструлю. Заливаємо холодною водою і ставимо на плиту. До закипання варимо рис на сильному вогні. Далі вогонь треба зменшити рис і варити до готовності. Зверніть увагу - вода повинна выпариться повністю. Дуже зручно при готуванні рису для суші використовувати електричну рисоварки.
    Коли рис звариться, необхідно його швидко остудити. Для цих цілей можна використовувати віяло або настільний вентилятор.
    За смаком додаємо в рис оцет або спеціальну суміш оцту з сіллю і цукром. В умовах ресторанів і кафе рис залишається прісним. Так прийнято в Японії. Коли ви будете готувати суші вдома, можете додати сіль і цукор по своєму смаку. Це ще один привід для того, щоб дізнатися, як готувати суші самостійно. Перший привід - це різниця в ціні. Суші, приготовані будинку, виходять набагато дешевше, ніж ресторанні.
    З рису, змішаного з оцтом, долонькою вылепливаем довгастий клубочок. Поверхня змащуємо васабі. Зверху кладемо улюблену «начинку» - рибу, креветку, омлет… Фантазуйте. Можливо, ви придумаєте щось своє. При бажанні ви можете скріпити рис і начинку тонкої стрічкою водоростей.
    Є варіант трохи складніше - спайсі-суші, їх називають гунканы.
    Як готувати спайсі суші?
    Спайсі-суші або гострі гунканы готують таким чином:
    Спочатку готують соус з гострою пасти кімчі, соєвого майонезу і соусу для вугра. Пропорції і додаткові добавки можете використовувати за смаком. В якості начинки підійде риба, морепродукти. Перемішуємо начинку і соус.
    Лист норі ріжемо на довгі смужки шириною близько 5 см. З рису сформировываем грудочку, розміром з яйце. Обертаємо рис смужкою норі. Щоб спайсі суші не разматывались, проклеюємо край роздавленою рисинкой. Зверніть увагу, що у вас повинні вийти «кошики», на дні яких буде рис, а зверху залишиться місце для начинки.
    В отриману «кошик» накладаємо начинку, змішану з соусом.Мой порада: не відкладайте надовго вживання готових суші, ніж вони свіже, тим смачніше. Суші - не борщ, їх взапас готувати не варто.
    Автор статті Ніна Грінченка