Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Як капусту тушкувати? Рецептів безліч. Від простих, до складу яких входить тільки капуста морква, до складних - з додаванням інших продуктів.
    Сьогодні я хотіла б поділитися своїм кулінарним досвідом і розповісти, як капусту тушкувати з курячими шлунками. Цей рецепт я дізналася в далекі 80-е роки. Жила я тоді в студентському гуртожитку, харчувалися ми із сусідками одними макаронами. І коли моя подруга привозила з дому тушковану капусту, це було справжнє свято живота. Ми смажили картоплю, закривали двері, щоб не нагрянули раптові гості насолоджувалися красою смаку.
    Я поїхала в іншу країну, і як-то стерся рецепт з моєї пам'яті. Через десять років я випадково зустріла свою подругу на вулиці, ми згадали інститутські роки і ту тушковану капусту, яку завжди чекали з нетерпінням...
    Як капусту тушкувати з шлунками? Для приготування вам знадобляться:
    - шлунки курячі - 1 кг;
    - капуста свіжа - 1 кг;
    - цибуля ріпчаста - 2 шт.;
    - перець солодкий (не обов'язково) - 0.5 шт.;
    - олія для обсмажування;
    - лавровий лист - 1 шт.;
    - сіль, чорний перець за смаком.
    Незважаючи на те, що в магазини поставляються очищені шлунки, їх треба уважно оглянути. Якщо на шлунках залишилася жовта плівка, її необхідно видалити. Добре промийте шлунки. Покладіть їх у каструлю і залийте водою. Поставте на вогонь; після того як вода закипить, зніміть піну. Через 20 хвилин посоліть бульйон за смаком.
    Відваріть шлунки до готовності. Я відварюю їх від 45 до 60 хвилин, в залежності від того, як багато у мене вільного часу. Мені подобається капуста і з дуже м'якими шлунками, і з тими, які більш пружні. Вийміть з води шумівкою, трохи остудіть.
    Наріжте шлунки на тонкі смужки шириною приблизно 3-4 мм. Якщо час не дозволяє займатися таким кропіткою роботою, поріжте так, як зможете. Дрібно наріжте цибулю. Капусту поріжте, як зазвичай ріжете для приготування тушкованої капусти. Перець - тонкими смужками. В принципі, перець тут продукт не обов'язковий. Якщо ви не любите, то можна і не використовувати.
    Викладіть нарізані шлунки в гусятницю (або іншу потрібну для гасіння каструлю), попередньо розігрів в ній рослинна олія. Додайте цибулю, перець і капусту. Періодично помішуйте продукти, не допускаючи їх пригорання. Необхідно обсмажувати вміст до тих пір, поки капуста не придбає гарний коричневий відтінок. Посоліть, поперчіть страву до смаку, додати лавровий лист і 100 мл окропу. Закрийте казан гусятницю або кришкою, зменшіть вогонь і залиште нудитися на плиті хвилин на 15.
    Капуста тушкована з курячими шлунками, є прекрасним самостійною стравою. У такому вигляді її можна вживати і тим, хто перебуває на дієті. Якщо вас не торкнулася проблема, пов'язана із зайвою вагою, то таку капусту можна їсти з рисом, картопляним пюре або гречкою. Дуже смачна тушкована капуста і з макаронами.
    З тих пір, як я згадала, як капусту тушкувати з шлунками, за іншими рецептами я її не готую. У кого-то раз на тиждень обов'язково буває рибний день, а в нашій родині є ще і капустяний. Якщо з якоїсь причини я довго не готую капусту з шлуночками, хтось із рідних мені обов'язково нагадає, що вже пора б згасити капустку.
    Раджу вам спробувати приготувати по цьому рецепту. Це дуже смачно!
    Автор статті Ніна Грінченка