Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

    
  • Золотистий, хрусткий зовні і ніжний всередині, - це найкраща форма, яку може прийняти картоплю. Будь то закуска, гарнір, або самостійний обід, запечена картопля несе в собі легкість, тепло домашнього затишку та любові, що особливо відчувається, якщо є його руками. Я опишу найпростіший метод приготування, який завжди забезпечить відмінний результат. Взявши на озброєння основу, ви зможете імпровізувати з ароматом, смаком, формою і зовнішнім виглядом стільки, скільки захочете.
    Запечена картопля
    картоплю
    часник неочищений
    вершкове масло
    рослинна олія
    сіль і мелений чорний перець
    Запечена картопля може бути насичений будь-якими ароматами на ваш розсуд. Використовуйте пряні трави і спеції, які вам подобаються. Таким чином, ви не тільки зробите страва яскравіше, але й зможете адаптувати його під будь-який кулінарне віяння, яка домінує в трапезі.
    Секрет успіху описаного нижче методу в тому, щоб спочатку обсмажити картоплю до освіти бажаної скоринки, а потім довести до готовності в духовці. Таким чином, поєднання хрускоту зовні і легкості і м'якості всередині, яке ми всі так любимо, буде досягнуто.
    Вимийте і очистіть картоплю. Розріжте навпіл, потім кожну половину на три часточки. Помийте і обсушіть.
    Розігрійте духовку до 180° C. Поставте сковороду на сильний вогонь і додайте трохи рослинної олії.
    Посоліть та приправте картопля, поки він на сковороді. Коли часточки стануть золотистими, додати вершкове масло, перемішайте і зніміть з вогню.
    Для мене не існує картоплі без вершкового масла. Я вважаю, що це ідеальна пара. Проте, вибір масла дуже важливий. Воно має бути якісним, не містити рослинних жирів, мати приємний колір і текстуру. Докладніше про те, як вибрати вершкове масло, розкажуть наші друзі з Контрольної закупівлі.
    Викладіть часточки на деко разом з неочищеними зубчиками часнику. Запікайте в духовці 10-15 хвилин. Готовність можна перевірити, проштрикнув картоплю зубочисткою, визначивши тим самим її м'якість.
    Подавайте картоплю до м'яса, риби, запеченої цілком птиці, або ж насолодіться стравою, як самостійним легким обідом.
    Фото і рецепт: Петро Голавский

  • Про цибульний мармелад писали вже багато блогери, але я все одно висловлюсь, оскільки мовчати про цієї незвичайної приправі рішуче неможливо. Карамелізовані цибулю, з вином, медом і спеціями перетворюється в ефемерною консистенції і невимовного смаку не те соус, не те приправу, що чудово поєднується зі всілякими на паштети, терринами, сирами, холодним і гарячим м'ясом, так і просто з хлібом.
    Тим, для кого саме слово з трьох літер - цибуля - звучить страшно, варто переосмислити свої цінності іншим же настійно рекомендую приготувати цибульний мармелад хоча б один раз. Цілком імовірно, що після цього баночка з цибульним мармеладом назавжди пропишеться у вашому холодильнику.
    Цибульний мармелад
    4 порції
    500 р. червоної цибулі
    30 г цукру
    35 р. меду
    1 ч.л. сушених трав
    1 ч.л. меленої паприки
    50 мл червоного вина
    1 ст.л. бальзамічного оцту
    рослинна олія
    сіль
    чорний перець
    Очистіть цибулю і наріжте його товстими півкільцями. Поставте сковороду на середній вогонь, нагрійте в ній трохи рослинного масла і обсмажте цибулю, постійно помішуючи - він повинен розслабитися, зм ’ якнути, але в жодному разі не пригоріти.
    Після цього додайте цукор, мед, трави (наприклад, суміш прованських трав, або просто сушений чебрець), паприку (вона може бути як солодкої, так і гострої - залежно від бажаного результату), вино, і оцет. Приправте сіллю і перцем і добре розмішайте.
    Зменшивши вогонь до мінімуму, трепетними рухами лопатки разравняйте вміст сковороди, і накрийте її кришкою, залишивши вихід для пари: мармелад повинен ледь помітно кипіти. Готуйте мармелад, періодично помішуючи, протягом 2-3 годин - до тих пір, поки більша частина рідини не википить, і всі разом не придбає фантастичну консистенцію: стрічки лука все ще помітні для ока, але в роті тануть. Зберігайте в холодильнику, подаючи до сирної тарілки, м'ясних закусок і просто за настроєм.
    Фото і рецепт: Олексій Онєгін

  • Дуже смачна страва, що порівняно довго готується і смачно як гарячим і холодним. Особливо актульно в сезон молодих кабачків.
    Інгредієнти:
    * Цукіні (кабачки) - 1 шт
    * Яйця - 3 шт
    * Сир (м'який або плавлений) - 100 г
    * Сіль
    * Перець мелений
    * Оливкова олія - 2-3 ст. л.
    * Часник - 1 зуб.
    Приготування:
    Для того, щоб вийшло красиво, спочатку про посуді. Знадобиться сковорода, бажано антипригарний, і форма для запікання, менше в діаметрі, ніж сковорода.
    Два яйця з сіллю збити в пишну, дуже пухку масу. На сковороді разгреть трохи оливкової олії і вилити яйця.
    Рекомендую збивати прямо до моменту виливання на сковороду.Обжарить з двох сторін, акуратно. Перекласти для охолодження.
    Ось, власне, фриттата і готова.
    Далі цукіні (кабачки, сорт знчения не має) промити і нарізати скибками товщиною приблизно 0,5 см. Для цього рецепту я віддаю перевагу півкільцями.
    Зубок часнику, очистити і розчавить ножем (покласти на зубок ніж і придавити).
    Розігріти оливкову олію і обсмажити часник, потім викласти його, а в цьому ароматному олії обсмажити цукіні з двох сторін, можна підсолити. Не пересмажувати, соковитість повинна залишитися!
    Форму застелити папером для запікання і викласти фриттату.
    Сир нарізати кубиками не більше 1*1 см. Викласти на фриттату цукіні і сир, чергуючи, щоб кожен шматочок сиру був перекритий скибочкою цукіні.
    Яйце розмішати з сіллю і перцем, не збивати а просто розмішати до однорідності, щоб білок і жовток з'єдналися.
    Залити фриттату і відправити в духовку при середній температурі до готовності, це не більше 10 хвилин, щоб яйце "схопився".
    Або скористатися мікрохвильовкою.
    Дуже смачно, вершковий смак сиру дуже гармонійно поєднується з цукіні, смачно гарячим і холодним, чудово тримає форму і ділиться на порції.
    Приємного апетиту!
    Фото і рецепт: a-lesa

  • Інгредієнти:
    яйця - 4 шт.
    помідори - 2 шт.
    часник - 2 зубчики
    вода - 1 ст. ложка
    оливкова олія - 2 ст. ложки
    базилік - 6-8 листків
    перець чорний мелений
    сіль морська
    Приготування:
    Помідори обшпарте, зніміть шкірку і насіння, м'якоть наріжте кубиками. Часник роздушіть з допомогою преса. Яйця збийте з водою, перцем і сіллю.
    Помідори розділіть на 2 рівні частини і обсмажте окремо на 2 сковородах діаметром 20 см з 1 столовою ложкою масла. Додайте часник та базилік.
    Яєчну суміш, розділивши порівну, вилийте до помідорів. Смажте омлет без кришки на середньому вогні.
    Готові омлети складіть і перекладіть на підігріті тарілки.
    Приємного апетиту!

  • В останні роки мода на все східне принесла в наше життя і страви східної кухні. Одними з найулюбленіших страв наших співвітчизників можна вважати сашимі, суші і роли. Як готувати суші і що для цього треба купити? Таке питання часто задають відвідувачі Інтернету. Сьогодні я розповім про суші і про те, як готувати суші.
    З чого складаються суші?
    Основними інгредієнтами суші вважаються: рис, сира риба, овочі, морепродукти. Імбир, авокадо і соєвий соус також є невід'ємною частиною японської кухні.
    Де купити продукти, необхідні для приготування суші?
    У великих містах є спеціалізовані магазини з продажу продуктів з Японії. Але і в звичайних супермаркетах також віднедавна з'явилися спеціалізовані відділи, де можна придбати все необхідне для приготування суші.
    залежно від того, з чим ви збираєтеся готувати суші, вам знадобляться:
    - морські водорості - норі;
    - васабі (гостра японська приправа);
    - маринований імбир;
    - соєвий соус, приготовлений спеціально для суші;
    - рис з підвищеним вмістом клейковини;
    - рисовий оцет або спеціальна суміш розведеного оцту з цукром і сіллю;
    - продукти на вибір: креветки, копчений вугор, свіжа риба, авокадо, огірки свіжі, перець солодкий, червона риба свіжа і пр.
    найважливіше в суші - вибрати «правильний рис». Для приготування суші не підходить рис довгозерний і пропарений. З досвіду я вибрала два види рису: спеціальний рис для суші і «Италика» від фірми «Містраль».
    Процес приготування:
    Рис насипаємо в каструлю. Заливаємо холодною водою і ставимо на плиту. До закипання варимо рис на сильному вогні. Далі вогонь треба зменшити рис і варити до готовності. Зверніть увагу - вода повинна выпариться повністю. Дуже зручно при готуванні рису для суші використовувати електричну рисоварки.
    Коли рис звариться, необхідно його швидко остудити. Для цих цілей можна використовувати віяло або настільний вентилятор.
    За смаком додаємо в рис оцет або спеціальну суміш оцту з сіллю і цукром. В умовах ресторанів і кафе рис залишається прісним. Так прийнято в Японії. Коли ви будете готувати суші вдома, можете додати сіль і цукор по своєму смаку. Це ще один привід для того, щоб дізнатися, як готувати суші самостійно. Перший привід - це різниця в ціні. Суші, приготовані будинку, виходять набагато дешевше, ніж ресторанні.
    З рису, змішаного з оцтом, долонькою вылепливаем довгастий клубочок. Поверхня змащуємо васабі. Зверху кладемо улюблену «начинку» - рибу, креветку, омлет… Фантазуйте. Можливо, ви придумаєте щось своє. При бажанні ви можете скріпити рис і начинку тонкої стрічкою водоростей.
    Є варіант трохи складніше - спайсі-суші, їх називають гунканы.
    Як готувати спайсі суші?
    Спайсі-суші або гострі гунканы готують таким чином:
    Спочатку готують соус з гострою пасти кімчі, соєвого майонезу і соусу для вугра. Пропорції і додаткові добавки можете використовувати за смаком. В якості начинки підійде риба, морепродукти. Перемішуємо начинку і соус.
    Лист норі ріжемо на довгі смужки шириною близько 5 см. З рису сформировываем грудочку, розміром з яйце. Обертаємо рис смужкою норі. Щоб спайсі суші не разматывались, проклеюємо край роздавленою рисинкой. Зверніть увагу, що у вас повинні вийти «кошики», на дні яких буде рис, а зверху залишиться місце для начинки.
    В отриману «кошик» накладаємо начинку, змішану з соусом.Мой порада: не відкладайте надовго вживання готових суші, ніж вони свіже, тим смачніше. Суші - не борщ, їх взапас готувати не варто.
    Автор статті Ніна Грінченка

  • Інгредієнти:
    * Булгур - 180 г;
    * Капуста білокачанна - 250-300 г;
    * Капуста квашена - 250 г;
    * Цибуля ріпчаста - 1 шт;
    * Морква - 1 шт;
    * Помідор - 2 шт;
    * Свинина (рубана) - 350 г;
    * Сіль за смаком);
    * Цукор - 1 ч.л.;
    * чорний Перець (мелений; за смаком);
    * Лавровий лист - 1-2 шт;
    * Олія;
    * Вода - 2,5 склянки;
    Квашену капусту промити, порубить.Обжарить на рослинному маслі, додати цукор, потерті на середній терці томати, тушкувати до м'якості.
    В іншому посуді, бажано товстостінної, нагріти масло, додати рублену свинину ( або дрібно порізану), обсмажити.
    Додати порізану кільцями цибулю і потерту на крупній терці (або нарізану соломкою) морква, обсмажити до золотистого кольору.
    Свіжу капусту потерти на великій тертці або нашаткувати і порубати помельче.Добавить до м'яса та моркви з цибулею, обсмажити.
    Додати булгур і воду. Доводимо до кипіння. Посолити ( з урахуванням, що будемо додавати квашену капусту). Готуємо на невеликому вогні до готовності булгура, приблизно 20-25 хвилин.
    Додаємо квашену капусту, лавровий лист, тушкуємо хвилин 5, знімаємо з огня.Даем постояти хвилин 40, накривши складеним у кілька шарів рушником, тобто ставимо "під шубу"
    Приємного апетиту!
    Фото і рецепт: Олена М.

  • Інгредієнти:
    (на 1 порцію)
    * стиглі (але не м'які!) м'ясисті помідори 2 шт. на порцію
    * зелень кінзи 1/2 пучка
    * часник 1 зубчік
    * кедрові горішки 10 г
    * оливкова олія
    * сіль, перець за смаком
    * пармезан
    томатів зрізати "кришечку", акуратно видалити м'якоть. М'якоть помідорів, зелень і часник дрібно нарізати. Перемішати нарізані овочі та зелень, посолити і поперчити за смак.
    Нафарширувати томати отриманою масою. Полити томати оливковою олією. Зверху покласти горіхи. Посипати тертим пармезаном.
    Перекласти томати фаршировані у вогнетривку форму і запікати в розігрітій до 200 градусів духовці близько 25-30 хвилин. Готові томати відрізняються неймовірним ароматом і приголомшливим смаком.
    Ідеально підійде як гарнір до запеченого м'яса.
    Приємного апетиту!

  • Інгредієнти:
    Баклажан (середній) - 1 шт
    козячий Сир м'який (можна замінити рікоттою) - 150 г
    Помідори черрі - 4-5 шт
    Маслини - 6-8 шт
    Тісто рублене - 250 р
    Молоко - 100 мл
    Яйця - 2 шт
    оливкова Олія для смаження)
    Сіль, перець, розмарин
    Приготування:
    Баклажани помити, порізати кружечками приблизно 4мм, посолити і залишити на 20 хвилин.
    Потім підсмажити їх на оливковій олії до золотистого кольору з двох сторін.
    Покласти на паперовий рушник.
    Помідори перерізати навпіл, з маслин вийняти кісточки.
    Козячий сир змішати (не збивати) з яйцями і молоком. Посолити, поперчити і додати розмарин. Якщо не любите козиний сир, можна замінити рікоттою.
    На приготуванні рубаного тесту зупинятися не буду, тому що на сайті його багато рецептів. Якщо хочете можете приготувати так (http://www.povarenok.ru/recipes/show/51817/ )
    Тісто розкачати. На дно форми покласти пекарскую папір, на неї - тісто, яке наколоти.
    Вилити на дно тесту яично-сирну суміш.
    Викласти баклажани, помідори і маслини.
    Випікати, попередньо розігрітій до 200° духовці протягом 35 хвилин.
    Фото і рецепт: Sugar

  • Наскільки цей паштет угорська, не знаю, знайшла його на грузинському кулінарному сайті під такою назвою. Але судячи з того, що Угорщина є країною-лідером у світі за споживання яєць, цілком може бути, що звідти паштет і відбувається. Точно можу сказати тільки те, що паштет дуже смачний. І готується дуже легко. А якщо хто не знає, з чого він створений, ні за що не здогадається, що не м'ясної.
    Інгредієнти:
    * Цибуля ріпчаста - 250 р
    * Яйце куряче (варені) - 4 шт
    * Горіхи волоські - 50 г
    * Часник - 2 зуб.
    * Сіль (неповна) - 1 ч. л.
    * Перець чорний (мелений)
    * Масло вершкове - 2 ст. л.
    * Олія - 1 ст. л.
    Приготування
    Цибулю ріжемо кубиками. Обсмажуємо до золотистого кольору на суміші вершкового масла і олії.
    Яйця очищаємо від шкаралупи, чистимо часник і горіхи. Обсмажену цибулю, яйця, горіхи і часник поміщаємо в блендер, туди ж додаємо сіль, перець і збиваємо до однорідного стану.
    Готовий паштет викладаємо з блендера, додаємо, якщо вважаємо за потрібне, сіль і перець і ставимо в холодильник на годину-два.
    Фото і рецепт: ЭнВэ

  • Інгредієнти:
    1 баклажан (великий),
    2 свіжих помідорів,
    200 г моцарелли,
    1 зубчік часнику,
    рослинна олія,
    1 пучок петрушки (зелень),
    сіль за смаком,
    перець за смаком.
    Приготування:
    Баклажан порізати кружальцями завтовшки в 1 см.
    Викласти на сковороду з рослинним маслом і обсмажити до готовності із двох сторін по 2 хвилини.
    Помідори розрізати і видалити насіння і серединки. Нарізати смужками.
    Скласти в миску помідори, шматочками порізану моцареллу і нашатковану зелень.
    Смажені баклажани потрібно розрізати на четвертинки й додати в миску.
    Посолити і поперчити. Заправити олією. Часник пропустити через прес і додати в кінці.
    Викласти на таріль і подавати зі свіжою хлібної коржем.
    Приємного апетиту!