Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

    
  • Інгредієнти:
    кабачки - 2 шт.
    картопля - 1 шт.
    цибуля ріпчаста - 1 головка
    сир сулугуні - 150 гр.
    зелень часнику і кінза - по 1\\2 пучку
    яйця - 2 шт.
    борошно пшеничне - 4 ст. ложки
    часник - 1 зубчик
    олія рослинна - 4 ст. ложки
    перець червоний мелений
    сіль
    Приготування:
    Цибулю і картоплю натріть на крупній тертці і відіжміть з них сік. Кабачки і сулугуні також натріть на крупній тертці. Зелень часник дрібно порубайте.
    Змішайте терті овочі з сиром, часником та зеленню, додайте яйця і борошно, посоліть і поперчіть.
    На розігріту з маслом сковороду викладайте столовою ложкою масу у вигляді котлет та смажте їх з обох боків до утворення золотистої скориночки.
    Подавайте котлети з мацоні або сметаною.
    Приємного апетиту!

  • Капоната - це італійський варіант овочевий ікри, яка може бути і основним блюдом, і закускою, якщо покласти її на підсмажений хліб (в цьому випадку вийде брускетта з капонатой).
    Інгредієнти:
    баклажан - 2 шт.;
    ріпчаста цибуля - 1 шт.;
    селера (стебла) - 3 шт.;
    перець солодкий - 2шт.;
    помідори - близько 500г;
    каперси (солоні) - 3 ст.л.;
    оливки - 1/2 банки;
    цукор - 2 ст.л.;
    винний оцет (білий) - 3 ст.л.;
    кедрові горіхи (очищені) - за смаком;
    олія для смаження.
    Приготування:
    Спочатку всі овочі вимити, обсушити на рушник. У баклажанів зрізати плодоніжки і фіолетову шкірочку, нарізати кубиками 1х1 см, скласти в миску, пересипати сіллю, зверху поставити вантаж (іншу миску з водою).
    Селера нарізати на невеликі шматочки. З перців видалити насіння і нарізати шашками.
    На помідорах зробити хрестоподібний надріз, ошпарити окропом і залишити у воді приблизно на 5 хвилин. Перекласти помідори в холодну воду, дати охолонути і зняти з них шкірку. Кожен помідор розрізати на четвертинки, видалити насіння і крупно нарізати.
    Розігріти глибоку сковороду, залити 3 ст.л. рослинного масла, додати дрібно нарізану цибулю і обсмажити до прозорості. Потім покласти в сковороду селера, каперси і оливки. Готувати, помішуючи, близько 5 хвилин.
    Додати перець, готувати ще близько 5 хвилин. Через 5 хвилин перекласти в сковороду помідори. Готувати, помішуючи до м'якості перців.
    Баклажани промити під проточною водою, віджати і обсмажити до готовності в іншій сковороді. Готові баклажани перекласти в сковороду до інших овочів. При необхідності додати олію. Перемішати і тушкувати кілька хвилин.
    Посипати овочі цукром, влити винний оцет і ще раз все добре перемішати. Посипати кедровими горіхами. Через 2-3 хвилини капоната готова.
    Скибочки хліба підсушити під грилем (або на сухій сковороді, або в тостері). На кожну скибочку викласти трохи (або багато овочів), прикрасити листочками базиліка. Все, можна їсти.
    Автор: Олена Покровська

  • Калду верде (порт. Caldo verde) - відоме страва португальської кухні, густий суп з капусти і картоплі з цибулею, часником і ковбасою чорісо. При приготуванні овочі відварюють у воді з додаванням солі та оливкової олії, причому картопля розминається пюреобразного стану, а капуста дрібно шинкується.
    Інгредієнти:
    - зелені листя білокачанної капусти (близько 300 м)
    - 3-4 картоплини, очищені і нарізані круглими часточками
    - 1 цибулина, дрібно нарізана
    - 100-120 г копченої свинячої ковбаси з часником
    - 1/2 склянки оливкової олії
    - 1,5 л води - свіжозмелений чорний перець, сіль
    Спосіб приготування:
    Вимиті і обсушені листя капусти з вирізаною товстої частиною скласти стопкою, прокатати качалкою.
    Нарізати дуже вузькими смужками.
    Копчену свинячу ковбаску проколоти в декількох місцях.
    Покласти у невеличку каструлю, залити гарячою водою так, щоб вона її тільки покрила, довести до кипіння і при слабкому нагріванні поварити 15 хв.
    Вийняти ковбасу з води, обсушити на серветці, нарізати кружечками, відкласти.
    Закип'ятити в 5-літрової каструлі 1,5 л води, посолити, всипати в неї картоплю.
    Додати цибулю і при помірному нагріванні зварити картоплю до розм'якшення.
    Шумівкою викласти його в глибоку тарілку і розім'яти в пюре.
    Перекласти назад в каструлю.
    Додати оливкова олія.
    Поперчити свіжомеленим перцем і довести до кипіння.
    Всипати в суп нарізану капусту, варити близько 5 хв при тому ж нагріванні.
    Додати кружечки ковбаси і варити ще 2 хв.
    Розлити гарячий суп в тарілки та подати з хлібом.

  • Якщо ви любитель гострого, то ця аджика вам дуже сподобається. Заготовлюється сама основа для аджики, а коли потрібно, розлучається томатним пюре або пастою.
    Інгредієнти:
    Перець гострий (свіжий) - 0,5 кг;
    Часник - 125 г;
    Кінза (середній пучок) - 1 пуч.;
    Хміль-сунелі - 1 ч.л.;
    Сіль (абхазька або звичайна) - 75 г;
    Рецепт:
    Увага! Обов'язково одягніть гумові рукавички!
    Почистити гострий перець і часник. Кінзу промити, обсушити рушником.
    Часник, перець і кінзу пропустити через м'ясорубку.
    Додати хміль-сунелі, соль.Я використовую абхазьку сіль, вона дуже ароматний, надає аджиці своєрідний, я б сказала кавказький аромат!
    Добре перемішуємо. Розкладаємо в маленькі простерилізованих баночки, наприклад від дитячого харчування.
    З даної кількості виходить 4 стограмових баночки. Зберігаємо в холодильнику.
    У міру потреби змішуємо напівфабрикат аджики з томатним пюре або пастою, у співвідношенні 1 до 1 або 1 до 2, дивлячись який гостроти бажаєте отримати аджику.
    Аджику подаємо до м'яса, шашлику, пельменів. Напівфабрикат аджики, можна використовувати для запікання м'яса.
    Приємного апетиту!
    Фото і рецепт: Олена М.

  • Інгредієнти:
    картопля 2 шт.
    сіль, перець за смаком
    горгонзола 60 г
    оливкова олія 1 ст. л.
    вершки 1 ст. л.
    яйце 1 шт.
    подрібнена зелень петрушки
    сиру грюйєр 20 г
    Картопля добре промити під водою, витерти насухо. Кожну картоплину загорнути у фольгу. Покласти картоплю на деко і запікати в духовці близько години при 180 градусах.
    Картопля вийняти з духовки, розрізати навпіл. Акуратно, за допомогою ложки видалити частину м'якоті. В картопляну м'якоть покласти яйце. Влити вершки. Влити оливкова олія.
    Додати горгонзолу, перемішати. Масу посолити. Масу поперчити. Покласти подрібнену зелень, перемішати. Отриманою масою наповнити картопляні човники.
    Перекласти картоплю в вогнетривку форму. Посипати картопля тертим грюйером. Злегка змочити картопля оливковою олією.
    Поставити форму в духовку і запікати 10-12 хвилин до тих пір, поки сир не розплавиться і не з'явиться апетитна сирна скоринка. Духмяна картопля подати до столу.
    Приємного апетиту!

  • Смачне, соковите літній блюдо, з приготуванням якого доведеться трохи попрацювати, але результат того варта!
    Інгредієнти:
    Кабачок (середній) - 3 шт;
    м'ясний Фарш - 500 ;
    Цибуля ріпчаста - 2 шт;
    Морква (молоді) - 3 шт;
    Яйце куряче - 4 шт;
    Сметана - 150 г;
    Сир - 120 г;
    Сіль ;
    чорний Перець (мелений; за смаком) ;
    Мускатний горіх (мелений; за смаком) ;
    Часник - 4 зуб.;
    Бульйон (м'ясний або курячий) - 100 мл;
    Олія ;
    Зелень (за смаком і бажанням) ;
    Приготування:
    Кабачки, якщо молоді, від шкірки можна не очищати, а просто добре промити. Порізати кабачки уздовж тонкими скибочками і пробланшировать в киплячій воді 2 хвилини.
    Одну цибулину, кілька зубчиків часнику і моркву порізати, спасерувати на олії.
    Сир потерти на середній тертці. Другу цибулю та часник потерти на середній тертці, добавиить фарш, сіль, перець, одне яйце, половину сиру,нарізану зелень. Добре перемішати.
    На кожну смужку кабачка викласти столову ложку фаршу,згорнути рулетиком.
    Скласти рулетики (начинкою вгору) у форму для запекания.Сверху викласти пасеровані овочі, залити заливкою.
    Для приготування заливки, змішати сметану, збиті яйця,сир, що залишився, бульйон, сіль, перець, мускатний горіх.
    Розігріти духовку до 180 градусів. Запікати 45-55 хвилин, до красивої скоринки.
    Приємного апетиту!
    Фото і рецепт: Олена М.

  • Інгредієнти (на 6 порцій:
    картопля - 7 середніх шт;
    корінь селери - 1/2 шт;
    цибуля - 1 великий;
    печериці (гливи або інші гриби) - 500 гр;
    протерті томати - 450 мл;
    часник - 3 зубчіка;
    оливкова олія - 1/3 склянки;
    чебрець - 7 гілочок;
    лимон - 1/2 шт;
    сіль, перець.
    Картоплю чистимо, ріжемо великими шматками і ставимо варитися до готовності хвилин на 30 (він повинен добре розваритися). В процесі варіння посолимо (після закипання).
    Половинку кореня селери кладемо зрізом на дошку і очистити від шкірки.
    Ріжемо його дрібними кубиками, складуємо в миску. Дрібно нарізати цибулю і відправляємо до сельдерею.Грибы ріжемо шматочками.
    Вам може здатися, що їх багато... Але вони добре зменшаться в обсязі після теплової обробки.
    Часник дуже дрібно нарізаємо.
    На розігріту з оливковою олією (2 ст.л.) сковорідку відправляємо цибулю підсмажити до прозорості кілька хвилин додаємо селеру. Через дві хвилини висипаємо до овочів гриби. Періодично помішуючи, тушкуємо хвилин 10. Потім додаємо томати і часник.
    Перемішуємо й тушкуємо всі разом 3-4 хвилини, солимо, перчимо, вимикаємо.
    Коли звариться картопля, зливаємо воду. Розминаємо картоплю товкачем, додаємо оливкова олія, листики шавлії, лимонний сік, перчимо. Добре перемішуємо. Пробуємо на сіль, якщо необхідно - досаливаем.
    Викладаємо овочі з грибами в вогнетривку форму, розрівнюємо.
    Слідом викладаємо картоплю, розрівнюємо і збризкуємо оливковою олією. Ставимо в розігріту до 200 градусів духовку хвилин на 25.
    Подаємо з пилу, з жару.
    На наступний день можна розігрівати в мікрохвильовій печі, а можна на сковорідці, добре перемішавши - теж смачно!
    Приємного апетиту!
    Фото і рецепт: Ольга Злобіна

  • Дуже смачна кисло-солодка, гостра приправа індійської кухні, яка чудово доповнить негострі страви. Чатні подається в маленьких розетках до м'яса або рісу. Так можна і просто намазати на підсмажений хліб.
    Інгредієнти:
    Помідори свіжі - 0,5 кг;
    Цибулю червоний - 1-2 шт;
    Часник - 3 зуб.;
    Перець чилі - 0,5-1 шт;
    Олія рослинна - 3 ст.л.;
    Цукор - 3,5 ст.л.;
    винний Оцет - 20 мл;
    Сіль, чорний перець (за смаком) ;
    Приготування:
    Помідори порізати скибочками, червоний лук півкільцями, часник і перець чилі дрібно порізати.
    Все скласти в каструлю, додати цукор, рослинна олія, перець, сіль, оцет, поперчити чорним меленим перцем.
    Тушкувати на невеликому вогні 45 хвилин. У холодильнику томатне чатні можна зберігати близько місяця, якщо банку обдати окропом, просушити і викласти приправу.
    Приємного апетиту!
    Фото і рецепт: Олена Калініна

  • Інгредієнти:
    1 великий кабачок,
    250 г м'ясного фаршу,
    1 цибулина,
    2-3 моркви маленьких,
    2 свіжих помідорів,
    1 болгарський перець,
    2 ст. л. рослинного масла,
    кріп (зелень),
    петрушка (зелень),
    перець за смаком,
    сіль за смаком.
    Приготування:
    Кабачок очистити від шкірки.
    Нарізати кружечками і видалити насіння.
    У фарш додати дрібно нашинковану цибулю, сіль і перець. Добре перемішати.
    Начинити колечка кабачків м'ясом. У сковороду налити масло і викласти кабачки з м'ясом.
    Морква, помідори і перець порізати скибочками і перемішати в мисці, трохи посолити.
    Викласти зверху в сковороду з кабачками. Додати 1/2 склянки води і поставити гаситися під кришкою на середньому вогні 30-35 хвилин.
    Поспати дрібно посіченої зеленню.
    Перекласти в глибоке блюдо і подавати до столу.
    Приємного апетиту!

  • Нам знадобиться:
    рис - 1 склянка;
    морква - 2шт,
    цибуля - 2 шт;
    банка консервованої кукурудзи;
    сіль, перець.
    Приготування:
    Відварюємо рис до готовності. Поки рис буде варитися - займемося овочами.
    На розігрітій сковороді обсмажуємо до м'якості дрібно порізану цибулю та моркву, потерту на крупній тертці.
    Коли овочі будуть готові - додамо до них консервовану кукурудзу, слив перед цим воду. Тримаємо на вогні до тих пір, поки кукурудза не просочиться аромат овочів (5-7 хвилин).
    В самому кінці приготування висипаємо зварений рис до овочів і знову таки обсмажуємо 5 хвилин, щоб рис злився з овочами.
    Фото і рецепт: horo6aya