Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
-
Я вже два тижні стойко сиджу на дієті і раз на чотири дні мені дозволено балувати себе картоплею. Відварна вже набридла - захотілося смаженої. Нахабно, скажете ви? На дієті і смажену картоплю? А ось і так! Хочете побалувати себе смаженою картоплею за всіма канонами роздільного харчування - тоді настійно рекомендую цей рецепт.
Нам знадобиться:
картопля - 3 великі штуки, морква - 1 шт., цибуля - 1шт, помідори - 3шт, часник - 1 головка, улюблені спеції, рослинна олія.
Приготування:
Чистимо картоплю, ріжемо її на великі шматочки і ставимо варитися до повної готовності в підсоленій воді.
Поки вариться картопля, приготуємо овочеву соус. Цибулю ріжемо півкільцями, морква колечками й обсмажуємо їх на невеликій кількості рослинного масла до повної готовності.
Готові овочі відкладаємо на тарілку, а в тій же сковороді обсмажуємо до м'якості часник (масло не додаємо).
Помідори припускаємо окропом, знімаємо шкірку й ріжемо на великі шматочки. Заново розігріваємо сковороду і на розпеченій сковороді тушкуємо хвилин 5 всі овочі разом (помідори з соком, часник і цибулю з морквою) до випаровування рідини з томатів. Готові овочі!
Відварена картопля викладаємо на розпечену сковороду з 1ст.л олії, посипаємо улюбленими спеціями і постійно помішуючи, обсмажуємо 7 хвилин.
Дуже смачний, поживний і корисний гарнір.
Фото і рецепт: horo6aya -
Інгредієнти:
спагетті 250 г
сіль
для соусу:
ріпчасту цибулю 1 шт.
печериці 150 г
печінка 300 г
сіль, перець за смаком
кетчуп або томатна паста 2 ст. л.
вершки 200 мл
пармезан
базилік
рослинна олія
Ріпчасту цибулю дрібно нарізати і обсмажити в рослинній олії до прозорості. Гриби нарізати скибочками і покласти в сковороду.
Печінка промити, обсушити і нарізати дрібними шматочками. Викласти печінка в сковороду, перемішати. Додати кетчуп, перемішати.
Влити вершки, посолити, поперчити і тушкувати до готовності - 10-15 хвилин.
Відварити спагетті аль денте. Воду злити. Перекласти спагетті в ківш, вилити соус, перемішати і дати трохи постояти.
Розкласти пасту по тарілках, посипати тертим пармезаном і подрібненим базиліком.
Подати до столу, приємного апетиту! -
Інгредієнти (на 4 порції):
700 г стручкової квасолі
1 червоний болгарський перець
2 столові ложки оливкової олії
1 скибочка вчорашнього хліба
2 зубчики часнику
сіль
мелений перець
Рецепт приготування:
Зваріть квасоля в підсоленій воді. Злийте воду і відставте.
Солодкий перець промити, нарізати шматочками і покладіть у ступку.
На сковороді з оливковою маслом обсмажте часник, приберіть часник і додайте хліб. Підсмажений хліб і часник покладіть у ступку до перцю.
Додайте трохи води і меленого перцю. Все це добре растолчите в ступці до утворення однорідної соусу.
У тій же самій сковорідці і на тім же маслі обсмажте відварену стручкову квасолю.
Квасоля викладіть на тарілку, додайте соус, перемішайте. Готово! -
Я терпіти не можу, коли мені в ресторані подають макарони з шинкою, на яких плаває ціле сире яйце... поки офіціант несе мені цю горду "карбонару", вона встигає радісно охолонути і чудові емоції від пережовування сирого яєчного білка з макаронами вам не передати!
Яку карбонару подають в Римі! Мммм! Знову ж таки, про кількість рецептів карбонары в Італії писати зайве. Просто розповім вам те, що я знаю. Деякі важливі нюанси. Зате результат стовідсотково оглушаючий! По-перше, слід зауважити, що в ці тонкощі мене присвятив італієць. А по-друге, воно схоже на те, що я їм в Італії, а це головне!
Інгредієнти:
спагетті - 200 гр;
сиро в ’ ялена шинка або бекон - 150 гр;
цибуля - 1 шт;
яйця - 2 шт;
пармезан - 50 гр;
оливкова олія - 2 ст.л.;
свіжозмелений чорний перець, сіль.
Бекон або шинку краще брати нарізки, так як вона слушно тоненька. Я в даному випадку використовувала навпіл парми і хамон для більш дієтичного ефекту. За класикою бекон.
В киплячій підсоленій воді відварюємо спагетті, не ламаючи, до готовності (час завжди зазначено на упаковці).
Поки займемося соусом. Ріжемо тонкими сегментами цибулю.
На розігрітій з оливковою олією сковороді обсмажуємо цибулю на середньому вогні 2 хвилини.
Поки нарізати смужками шинку, шириною в сантиметр і відправляємо до цибулі. Смажимо всі разом ще пару хвилин.
Коли макарони зваряться, зачерпніть чашку води прямо з каструлі і тільки тоді зливаємо макарони. Тут же відправляємо їх назад в каструлю, щоб вони не охолонули.
Далі все робимо швидко! Відправляємо вміст сковорідки в каструлю, перемішуємо. Потім вбиваємо обидва яйця і знову добре і інтенсивно перемішуємо. Яйця в гарячих макаронах сирими перестануть бути, так що не хвилюйтеся.
Потім вливаємо приблизно 1/2 чашки води з-під макаронів й перчимо свіжомеленим перцем (приблизно 1 ч.л. без гірки). Вода робить чудеса.
Вона крохмалиста, оскільки в ній варилися макарони. Тому в поєднанні з яйцями і сиром вона створює цей соус.
Потім трьох швиденько туди ж пармезан на дрібній тертці. У мене терка на ручці, я тру прямо в каструлю. Якщо у вас такої немає, або ви не впевнені у своїй швидкості, сир натріть заздалегідь.
Останній раз добре перемішуємо. Паста виходить дивно кремовою, навіть вершковою. Це притому, що ніяких вершків ми туди з вами не додавали!
Зайве говорити, що з'їдати потрібно відразу!
Приємного апетиту!
Фото і рецепт: Ольга -
Готуємо картопля печена з цибулею і куркумой. Попередньо картоплини чистимо, відварюємо, після чого ріжемо на четвертинки й щедро змащуємо сумішшю з лука і куркуми. За бажанням можна додати чорний мелений перець і сіль.
Для приготування страви Вам знадобиться:
картопля - 5-6 шт.;
ріпчаста цибуля - 2 шт. (середнього розміру);
куркума (мелена) - 2-3 ч.л.;
сіль - 1-2 ч.л.;
рослинна олія
У великій каструлі довести воду до кипіння, додати сіль. Картопля промити, очистити і опустити в окріп. Варити 10-15 хвилин (час залежить від сорту картоплі).
Злити воду, картоплини перекласти на тарілку, охолодити. Кожну картоплину нарізати на четвертинки.
Для маринаду цибулю натерти на дрібній терці, змішати з меленої куркумой і сіллю.
Перекласти четвертинки картоплі в цибульний маринад, перемішати і залишити на 10-15 хвилин.
Духовку розігріти до 200С. Деко змастити олією. Розкласти картоплю, запікати до готовності (10-15 хвилин).
Автор: Олена Покровська -
Це чарівне блюдо. Потужний, запашний аромат лисичок збуджує своєї солодкістю, в той час, як ніжний, теплий вершковий смак обволікає вас зсередини і своєю вагою повністю насичує. Це страва може вирубати.
Паста з лисичками
довга паста (лінгуіні, спагеті і т.д.)
лисички
цибулю
часник
морква
вершки 30%
келих білого вина
оливкова олія
вершкове масло
сіль і мелений чорний перець
Я переконаний в тому, що часом нам просто необхідно влаштовувати собі і близьким ось такі кулінарні події.
Так, одна страва може бути подією. Це залежить від того, як ви ставитеся до процесу. Заразити ентузіазмом оточуючих - не проблема.
Підготуйте все заздалегідь, тоді не дочекаєтеся стресу.
Цибулю, часник і моркву необхідно добре подрібнити. Виключити можна будь-який з інгредієнтів, але цибулю та часник повинні бути обов'язково.
Лисички дуже швидко та акуратно промийте. Ще краще очистити їх від пилу за допомогою пензлика, але на кухні вона є не у всіх. Важливо не дати грибів ввібрати багато вологи.
Поставте закипати велику каструлю з водою. Розігрійте сковороду на сильному вогні. Додайте маслинове масло й лисички. Злегка посоліть.
Додайте цибулю, моркву і часник. Перемішайте.
Гриби дуже швидко дадуть вологу. Багато. Коли це відбудеться, додайте трохи білого вина. Не готуйте з вином, яке ви не стали б пити. І не лийте в сковороду вино, яке стоїть як ціла кухня. Знайдіть золоту середину для себе.
Вода вже має закипіти. Додавайте пасту. У середньому, вона готується від 7 до 10 хвилин.
Дочекайтеся, доки випарується дві третини вологи із сковороди. Додайте трохи вершкового масла. Влийте вершки і добре перемішайте.
Доведіть вершки до кипіння, потім зменшіть вогонь до мінімуму. Остаточно посоліть і поперчіть соус.
Паста має бути вже готова і прекрасна в своєму стані аль денте. Додайте пасту в соус, не забувши крапнути кілька столових ложок води, в якій варилися макаронні вироби. Дуже добре перемішайте.
Приготуйтеся до нестримному бажанням прилягти після їжі. Паста з лисичками має настільки насичений і повноцінний смак, що стане останнім цеглою у фундаменті вашого комфорту.
При подачі можна покришити зверху трохи зелені, щоб створити певну ілюзію свіжості і легкості.
Фото і рецепт: Петро Голавский -
Інгредієнти:
пшонка 1 склянку
молоко 2 склянки
вершки 1 склянку
стручок ванілі 1 шт.
цукровий пісок за смаком
сіль щіпка
яйця 1-2 шт.
сир 300 г
вершкове масло 150 г
ізюм 1 щіпка
В каструлю, влити вершки. Додати молоко. Покласти ванільний стручок. Всипати цукровий пісок. Додати сіль. Довести вміст каструлі до кипіння.
Пшоно промити. Викласти пшоно в каструлю, температуру зменшити і варити кашу до готовності. Прибрати стручок ванілі.
Готову кашу трохи остудити, розбити яйця. Додати сир. Покласти 120 г масла. Покласти родзинки і все розмішати.
Вогнетривкі горщики наповнити кашею з сиром. Поверх розкласти масло, що залишилося, присипати цукровим піском.
Запікати в духовці при 200 градусах 20-25 хвилин.
Готову кашу подати до столу зі сметаною, медом або варенням. -
Склад
рис довгозерний) - 250 г,
королівські креветки в панцирі з головою - 400 г,
болгарський перець (великий) - 1 шт,
зелений горошок (заморожений) - 150-200 г
цибуля ріпчаста - 1 шт,
морква - 1 шт,
часник - 3-4 зубчики,
зелень петрушки,
вода (або овочевий бульйон) - 500-550 мл,
оливкова/соняшникова олія для смаження,
сіль,
свіжозмелений чорний перець або суміш 5-ти перців
Приготування:
Креветки сполоснути чистою водою, очистити від панцирів і видалити голови.
На спинці зробити надріз і видалити "чорну відень".
У сковороді розігріти олію і обсмажити голови і панцирі креветок, 1-2 хвилини, притискаючи лопаткою, щоб виділявся сік.
Обсмажені панцирі перекласти в сито із дрібними гніздами і віджати як можна більше олії, натискаючи на них лопаткою.
Перелити "креветкове масло" назад в сковороду, додати посічену зубчик часнику і обсмажити 30-40 секунд.
В сковороду викласти рис і обсмажити на середньому вогні, помішуючи, 1-2 хвилини.
Влити воду або овочевий бульйон, довести до кипіння і посолити.
Накрити кришкою і готувати, не перемішуючи, близько 25 хвилин на мінімальному вогні до готовності.
Цибулю обчистити і дрібно нарізати.
Морква вимити, очистити і нарізати кубиками.
Болгарський перець вимити, розрізати навпіл, видалити насіннєву коробку, нарізати соломкою.
В каструлі з киплячою підсоленою водою відварити горошок 5 хвилин і відкинути на друшляк.
чистої сковороді розігріти олію, покласти цибулю, посолити, поперчити і обсмажити 1-2 хвилини.
Додати моркву, перемішати і обсмажити до м'якості.
Покласти болгарський перець і готувати 4-5 минут.Всыпать зелений горошок і обсмажити 1-2 хвилини.
Овочі зрушити лопаткою в бік, додати 2-3 зубчики рубаного часнику, обсмажити 1 хвилину і перемішати.
Додати креветки, все перемішати.
З'єднати рис із смаженими овочами, посолити, поперчити за смаком, перемішати і дати настоятися під кришкою 5 хвилин.
При подачі посипати рубаною зеленню.
Приємного Вам апетиту! -
Інгредієнти:
Рис (на порцію грам 40-50)
Мідії (грам 200-250)
Цибулю і моркву (2 головки і одна велика)
Сіль, перець та спеції за смаком
Часник (пара зубчиків)
Олія оливкова або гірчичне (3-4 столові ложки, можна більше)
Зелень і лимон для подачі
Приготування:
По консистенції страва нагадує різотто (таке ж тягуче, якщо приготувати з круглозерного рису), але за технологією щось нагадує приготування плову (звичайно ж не традиційного, узбецького, а плову на швидку руку, точніше навіть просто рису в казанку).
1. Дрібно нарізаємо часник, кидаємо в казан з розігрітим маслом.
2. Нарізати цибулю і моркву (бажано відразу нарізати разом з часником), відправляємо в казан, солимо небагато.
3. Готуємо рис ( я не моє, якщо моєму, то робимо це заздалегідь, а не під час підсмажування овочів, щоб овочі не підгоріли), відмірюємо, висипаємо, перемішуємо, гріємо хвилину в казані, заливаємо водою як на плов, можна крапельку більше і готувати будемо як плов.
Не забуваємо посолити, поперчити, посипати чого-небудь смачного. Я люблю куркуму, орегано, мускатний горіх, базилік. Висипаємо розморожені мідії, перемішуємо.
Можна мідії злегка з овочами згасити (хвилинку). Зазвичай готую на маленькому "вогні" (у нас електрична плита) після закипання, кришку трошки сдвигаю (трохи),а ближче до закінчення приготування закриваю казан щільно. Готую 25-30 хвилин.
4. Даємо постояти, перемішуємо, подаємо. Посипаємо зеленню.
Примітка:
Можна додати зеленого горошку і стручкової квасолі, перцю. Мідії можна брати свіжі і навіть не очищати, готувати прямо в мушлях.
Фото і рецепт: Олена Бєлашова -
Все почалося з того, що мені терміново захотілося тушкованих баклажанів - але не якихось там класичних тушкованих баклажанів, а навіжених, незвичайних баклажанів з напівпрозорим цибулею та прянощами, які будуть нагадувати одночасно про кухні Магрібу і південно-східної Азії, з її круговертю смаків і ароматів.
У процесі імпровізації рецепт піддався доопрацювання, зокрема, томати у будь-якому вигляді спочатку не планувалися, але і з ними вийшло непогано. Те, що треба, якщо ви хочете отримати ще трохи літа.
Тушковані баклажани з прянощами
4 порції
1 баклажан
1 цибулина
2 зубчики часнику
шматочок кореня імбиру довжиною 2 см.
2 зірочки анісу
3 плоду кардамону
1 паличка кориці
1 ч.л. цукру
сік 1/2 лимона
100 мл. протертих помідорів
оливкова олія
сіль
Очистіть баклажан від шкірки, наріжте кубиками, присипте сіллю і залиште в ситі хвилин на 20. Після закінчення цього часу промийте баклажани під проточною водою і обсушіть. Наріжте цибулю тонкими півкільцями, часник подрібніть, а імбир натріть на дрібній тертці.
Говорять, нинішні баклажани гірчать набагато менше, ніж попередні, але трюк з сіллю залишається корисним і понині - після нього баклажани вбирають набагато менше масла.
Розігрійте пару ложок оливкової олії на середньому вогні, додайте в сковороду часник і імбир і обсмажте протягом кількох хвилин. Додайте цибулю, аніс, кардамон і корицю, і обсмажуйте, помішуючи, десять хвилин, доки цибуля не стане м'яким і напівпрозорим.
При необхідності налийте на сковороду ще трохи масла, дайте йому нагрітися, після чого додайте баклажани. Обсмаживши баклажани з усіх боків, приправте їх сіллю і цукром, збризніть соком лимона, а коли він випариться - влийте протерті томати (або томатну пасту), перемішайте і тушкуйте на маленькому вогні, періодично помішуючи.
Страва буде готове хвилин через двадцять, коли досягне правильної густої консистенції.
Подавайте баклажани холодними або гарячими, з обсмаженої на грилі питой або з грінками, при бажанні прикрасивши дрібно нарізаною петрушкою і чилі.
Фото і рецепт: Олексій Онєгін