Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
-
Джем з гострих перчиків - штука настільки універсальна, що зараз я і сам дивуюся, як раніше без неї жив. Цей джем можна подати до будь-яких холодних закусок, від буженини і відвареного м'яса до сирів і копченостей, можна додавати в супи, локшину і до тушкованого м'яса, можна використовувати замість звичайного гострого перцю, так і просто з хлібом або крекерами такий джем теж досить гарний.
Зараз як раз той самий час року, коли має сенс його готувати: баночка з цим гострим джемом простоїть у холодильнику кілька місяців, і буде дуже до речі, коли почнуться справжні морози.
Джем з гострого перцю
250 мл. джему
2-3 м'ясистих помідори
8-12 гострих перчиків
1 зелене яблуко
сік 1 лимона
1 невелика червона цибулина
1/2 ст. червоного винного оцту
1/2 ст. цукру
Розріжте перці уздовж на дві половини, видалити насіння і мембрану, викладіть на деко і поставте під гриль до тих пір, поки на шкірці перців не з'являться чорні підпалини. Тим часом очистіть помідори від шкірки, цибулю дрібно наріжте, а яблуко очистити, натерти на дрібній терці і змішати з лимонним соком.
Обпалені перці приберіть в миску, накрити рушником і на кілька хвилин відставте в сторону, після чого відокремте шкірку від м'якоті. Найпростіше зробити це ножем: укладіть перець на дошку шкіркою вниз і акуратно відскребіть м'якоть, намагаючись не порвати шкірку.
Коли розпрощайтеся з цією процедурою - наріжте гостру м'якоть як можна дрібніше.
З'єднаєте в блендері м'якоть помідорів і перців, терте яблуко з соком, і пробийте все до максимально можливої однорідності. Додайте цибулю, оцет і цукор, як слід розмішайте і поставте на вогонь.
Коли джем закипить, зменшіть вогонь і залиште кипіти хвилин на сорок - це часу повинно бути достатньо для того, щоб джем загусло, а всі аромати з'єдналися і посилилися багаторазово. Перекладіть джем в стерилізовану банку і зберігати в холодильнику.
Фото і рецепт: Олексій Онєгін -
Досить часто готую такі котлетки, тому роблю багато, так сказати про запас і зберігаю в якості заморожених напівфабрикатів.
Інгредієнти
Філе рибне (білої риби) - 300 г
Картопля (середні) - 3 шт
Яйце - 3 шт
Цибуля ріпчаста - 1 шт
оливкова Олія - 1 ст. л.
Сіль - 1 ч. л.
Перець чорний - 1 ч. л.
Сухарі панірувальні
Прянощі (будь-які за смаком)
Приготування
Для цих котлет підійде будь-яка риба білих сортів. Наприклад: хек, тріска, минтай, камбала, палтус, гренадер і т.д. Я вибрала хек. Рибу вважаю за краще купувати тушками, а вже потім робити з неї філе. Отже, розбираємо рибу на филешки.
Картопля очищаємо й ставимо варити, солити не потрібно. Коли вода закипить, додамо рибу. Через 15 хвилин рибу вже можна дістати, а картоплю зварити до готовності.
Потім подрібнюємо рибу, цибулю і картоплю (я скористалася м'ясорубкою, щоб пюре було більш однорідним). У отриману масу додаємо яйця, оливкова олія, сіль, перець і прянощі. Все перемішуємо.
Формуємо котлетки. З отриманого фаршу виходить близько 12 - 14 котлеток. А далі, хто як любить. Ці котлетки можна приготувати у пароварці, можна обсмажити на сковороді або у фритюрі, а можна запекти в духовці.
В оригіналі котлетки обсмажують у фритюрі, але цей варіант я не дуже люблю. Найчастіше я готую їх дітям у пароварці, а сьогодні пропоную Вам їх просто обсмажити.
Напівфабрикати котлеток зберігаю в спеціальні пакети для заморожування. Зберігати такі напівфабрикати(паніровані в сухарях) можна в холодильнику, але не більше 24 годин при 6°. У морозильнику зберігаю такий напівфабрикат не більше 1 місяця
Обвалюємо наші котлетки в сухарях і обсмажуємо з усіх боків до рум'яної скоринки.
Наші котлетки готові!
Фото і рецепт: olia999 -
Інгредієнти:
кабачки середні - 5 шт;
морква - 2 шт;
болгарський перець - 3 шт;
помідори - 5 шт;
цибуля - 1 шт;
часник - 5 зубчиків;
лимон - 1/2 шт;
рослинна олія - 4 ст.л.;
кінза - пучок (за бажанням);
сіль, мелений чорний перець.
Моєму всі овочі.
Помідори заливаємо на хвилину окропом з чайника.
Потім зливаємо гарячу воду, промиваємо помідори холодної і знімаємо з них шкірку.
Очищену моркву нарізати кубиком.
Також нарізаємо болгарський перець (очищений від плодоніжки і насіння).
Цибулю ріжемо смужками, часник дрібно.
У великій каструлі з товстим дном (у мене 4,5 літра - вистачило твк-в-твк) на розігрітій олії обсмажуємо лук і часник до м'якості (пару хвилин).
Додаємо туди морквину. Тушкуємо на невеликому вогні 5 хвилин, помішуючи.
Поки тушкуються овочі, ріжемо кубиками кабачки, очищені від шкірки.
Тим часом до цибулі з морквою додаємо перець і тушкуємо ще 3 хвилини.
Помідори нарізати також, кубиком.
Додаємо помідори в каструлю, тушкуємо 3 хвилини.
Слідом відправляємо кабачки, накриваємо кришкою й тушкуємо 10 хвилин, 1 раз перешкодимо.
Через 10 хвилин, солимо й перчимо. Знову закриваємо кришкою й тушкуємо ще 10 хвилин.
наприкінці додаємо порізану кінзу (опціонально), перемішуємо, прогріваємо хвилину і вимикаємо.
Перемелюють тушковані овочі блендером до однорідного пюре. Обов'язково пробуємо на сіль, якщо треба - досаливаем.
Розкладаємо по банках. Можна за стерилізованим, а можна за звичайними і зберігати в холодильнику.
Я дуже її люблю з житнім хлібом!
Приємного апетиту!
Фото і рецепт: Ольга -
Інгредієнти:
2 шт. картоплі,
20 г сиру,
2 веточ. петрушки (зелень),
100 мл молока 3.2%-ной жирності.,
2 ст. л. борошна пшеничного вищого сорту,
олії для смаження,
сіль за смаком.
Картоплю очистити і швидко натерти на терці.
Скласти в миску і залити молоком, зверху на крити харчовою плівкою.
У мисці змішати яйце, тертий сир і дрібно нарубану зелень. Додати борошно.
Тертий картопля добре віджати і покласти в миску. Перемішати.
Ложкою викласти на сковороду з розпеченим маслом, невеликими порціями і притиснути у вигляді коржів. Обсмажити з обох боків до золотавого кольору. Викласти на паперові рушники.
Подавати деруни зі сметаною.
Приємного апетиту! -
Ґратеном називають блюдо, запечене в духовці до рум'яної золотистої скориночки. Гратен можна подати як окрему страву або як гарнір до м'яса і птиці.
Інгредієнти:
цвітна капуста - 400 г;
панірувальні сухарі - 25 г;
пармезан або інший сир твердих сортів - 50 г;
вершкове масло - 10 г;
для соусу:
борошно пшеничне - 25г;
вершкове масло - 25 г;
молоко - 1,5 склянки;
сіль, мускатний горіх за смаком.
Цвітну капусту вимити, розібрати на суцвіття. Відварити капусту в підсоленій воді до напівготовності протягом 7-8 хвилин.
сир Натерти на дрібній терці.
Приготувати соус. Для чого на сковороді розпустити вершкове масло, додати борошно і швидко розмішати. Вийде грудочку тесту. У сковороду влити в декілька прийомів тепле молоко, перемішуючи віночком до однорідності. В кінці додати сіль, мускатний горіх і половину натертого сиру.
Цвітну капусту перекласти в змащену маслом форму, залити соусом, посипати панірувальними сухарями і сиром, що залишився.
Запікати в попередньо нагрітій до 190 градусів духовці 20 хвилин.
Аналогічним чином гратен можна приготувати з брокколі. Або взяти брокколі і цвітну капусту в рівних пропорціях.
Фото і рецепт: Господиня -
Спочатку хотіла приготувати салат із грибів, але потім вирішила залишити його на вечерю, і на обід зробити щось більш ситна. Це повноцінна страва, що легко готується і не "влітає в копієчку". При бажанні можна доповнити домашнім майонезом.
Інгредієнти (на 4 порції):
150 г кускуса
18 шт. печериць
1 червоний солодкий перець
1 зелений солодкий перець
1 помідор
1 цибулина
2 зубчики часнику
500 мл води
оливкова олія
сіль
перець
1 чайна ложка паприки
шафран
петрушка
Для майонезу:
1 яйце
1 зубчік часнику
свіжі листи коріандру
оливкова олія
сіль
1 чайна ложка паприки
Рецепт смажених шапиньонов з кускусом:
Дрібно січемо зубчики часнику й обсмажуємо в оливковій олії. Нарізати цибулю, додаємо його на сковороду, тушкуємо. Дрібно ріжемо зелений і червоний перець, додаємо на сковороду. Тушкуємо.
Додаємо кілька ниточок шафрану, паприку і тертий помідор. Посоліть і варіть протягом 2-3 хвилин. Трохи овочів відкладіть, щоб потім викласти зверху на блюдо. Овочі, що залишилися залийте водою, закрити кришкою і тушкуйте 10-15 хвилин.
Викладіть кускус на блюдо і полийте отриманим соусом з овочів (використовуйте таку ж кількість соусу, скільки і кускуса або трохи більше). Добре перемішайте і накрийте прозорою пластиковою плівкою. Залиште на 5-10 хвилин, щоб кускус ввібрав в себе рідина. Видаліть плівку.
Печериці почистити і покласти їх у посуд, підходящу для духовки. Посоліть і поперчіть, збризніть невеликою кількістю олії і запікайте в духовці при температурі 180 º С протягом 15 хвилин. Викладіть гриби на кускус.
Готуємо домашній майонез. Розбийте в стакан для блендера яйце, додайте зубчік часнику, порізані листи коріандру, перець і трохи оливкової олії. Посоліть, збийте блендером до отримання однорідної маси.
Посипте блюдо з грибами і кускусом дрібно нарізаною петрушкою і подавайте з майонезом. -
Багато господинь заморожують перець на зиму свіжим. Я ж багато років заготовлюю перець, як навчила мене тітка з України. Він займає менше місця, ніж свежемороженный, на ньому вже немає тонкої верхній плівочки, так і виходить він такий ароматний! Цей перчик Ви з великим успіхом можете використовувати при приготуванні супів, борщів, піци, овочевих і м'ясних пирогів, других страв, салатів і т. д.
Приготування:
Перці моєму, видаляємо плодоніжку і насіння.
Деко застилаємо листом пергаменту, на нього укладаємо перчик.
Запікаємо перчики в духовці, розігрітій до 220 градусів протягом 30-40 хвилин (час запікання залежить від сорту та розміру перців). Можна запекти перчики в режимі «гриль» до невеликого почорніння шкірки.
Потім духовку вимикаємо, даємо в ній охолонути перчикам близько 30-40 хвилин. Можна скласти в перчики пакет до охолодження. Знімаємо з овочів тонку верхню плівка.
Укладаємо перчик на лоточки (якщо перчик повністю охолов, лоточки укладаємо в пакет і щільно зав'язуємо) або тонким шаром в целофановий пакет. Зараз можна придбати одноразові контейнери, у них теж зручно заморожувати такий перчик на зиму, тільки вибирайте невеликі за обсягом і висоті, а перчик укладайте тонким шаром.
У цьому випадку заморожений перчик легко буде відламувати. Сік, що утворився я розподіляю за лоточкам. Поміщаємо перець в морозильну камеру. Такий перчик можна вживати при приготуванні страв як в размороженном, так і в замороженому вигляді, наприклад, при приготуванні супів, борщів.
Сподіваюся, Вам сподобається перчик, заморожений по цьому рецепту!
Фото і рецепт: diana1616 -
Інгредієнти:
картопля - 1 кг.
борошно пшеничне - 100 гр.
сода харчова - за смаком.
олія соняшникова - 50 гр.
сіль - за смаком.
Для соусу:
гриби сушені - 50 гр.
борошно пшеничне - 1 ст. ложка.
цибуля ріпчаста - 20 гр.
сіль - за смаком.
Приготування:
Картопля натріть на тертці. Додайте борошно, соду, сіль і перемішайте. Смажте деруни на соняшниковій олії, викладаючи суміш столовою ложкою, з обох боків до утворення золотистої скоринки.
Для соусу замочіть гриби в холодній воді на чотири години. Настій злийте, процідіть і відваріть гриби в цьому ж настої.
Готові гриби і цибулю наріжте. Обсмажте цибулю разом з грибами на маслі. Борошно підсушіть на сухій сковороді, охолодіть і розведіть 2 склянками грибного відвару.
Варіть, помішуючи, 5 хвилин. Влийте до смажених грибів та цибулі, посоліть, перемішайте і варіть 10 хвилин.
Подавайте деруни з грибним соусом.
Приємного апетиту! -
Пікантна закуска, з родзинкою. Поєднання паприки та кориці з баклажанами дуже незвично,але гармонійно! Спробуйте!
Інгредієнти:
Баклажани - 500 г;
Помідор - 400 г;
очищений Часник - 2 зуб.;
Вода (або овочевий бульйон) - 200 мл;
Кориця - 0.5 ч.л.;
Паприка (порошок) - 0.25 ч.л.;
Сіль за смаком) ;
оливкова Олія (за смаком) ;
Рецепт приготування:
Баклажани нарізати кружками 1 см,посолити і залишити на підлогу часа.Затем обсмажити на оливковій олії,викласти на серветку і прибрати зайвий жир.
Для соусу розчавити часник лезом ножа,з помідор зняти шкіру,роблячи надрізи і опустивши в окріп,дрібно нарізати.
У сковороді розігріти оливкову олію,підрум'янити часник,додати помідори і налити воду.
Можна використовувати овочевий бульйон,що я і зробив.
Тушкуємо 15 хвилин,додаємо паприку з корицею і ще залишаємо на 5 хвилин.
У форму викладаємо рядочками баклажани,змащуємо соусом,потім наступний ряд,теж змащуємо соусом і так поки не заповнимо форму.
Ставимо в розігріту духовку на 210 градусів на 15 хвилин.
Приємного апетиту!
Фото і рецепт: lakshmi -
Осінь – пора овочів, гарбуз - дуже корисний і красивий інгредієнт для багатьох страв. Пропоную Вам побалувати себе ось таким тыквенно-картопляним стравою!
Інгредієнти:
Картопля (середні) - 4 шт
Морква - 1 шт
Цибуля ріпчаста - 1 шт
Гарбуз - 150 г
Сіль за смаком)
Спеції (за смаком)
Кефір - 4-5 ст. л.
Борошно - 4-5 ст. л.
Олія для смаження)
Сир твердий - 50 г
Яйце - 1 шт
Приготування:
Натерти на дрібній терці картопля, морква, гарбуз і цибулю. Додаємо яйце, сіль, спеції.
Додаємо кефір. Все перемішуємо.
Додаємо просіяне борошно, перемішуємо.
Додаємо натертого сиру, все добре перемішуємо. Розігріваємо сковороду з рослинне масло (масла не дуже багато, щоб деруни в ньому не плавали) і викладаємо столовою ложкою наші деруни.
Смажимо до рум'яної скоринки з обох сторін. Зверху можна полити сметаною або розтопленим вершковим маслом (за бажанням).
Фото і рецепт: лелечка23