Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

    
  • Рецепт був подсмотрен мною кілька років тому в програмі "Звана вечеря". З тих пір час від часу його готую, так як це одне з небагатьох страв, де яловичина мені не здається сухий. Та й на святковому столі вони добре виглядають.
    Інгредієнти:
    Яловичина ( вирізки) - 250 г
    Горіхи волоські - 50 г
    Часник - 1-2 зуб.
    Салат ( листовий) - 1 пуч.
    Лаваш ( тонкий) - 2 шт
    Майонез (або йогурт натуральний) - 100 г
    Цибуля зелена - 5-6 шт
    Сіль за смаком)
    Кріп (свіжий, за смаком)
    Перець чорний
    Приготування:
    Яловичину моєму відварюємо до готовності. Чим краще буде яловичина, тим простіше Вам буде готувати страву. В ідеалі, звичайно, найкраще знайти телятину. Але для мене це виявилося з області фантастики.
    Ось тепер приступаємо до самого трудомісткої етапу приготування. Нашу яловичину треба "розпушити" або "куйовдити". Для цього великий шматок яловичини разрєжєм на кілька менших поперек волокон і починаємо "куйовдити" їх ножем.
    Процес нагадує чистку молодої картоплі або морква. Ми як би соскабливаем тоненькі волокна шар за шаром. Справа це досить тоскна, і вимагає деякої частки терпіння. Саме через нього я готую цю страву рідше, ніж хотілося б, але результат того вартий. На фото спробувала показати як виглядає процес.
    Звичайно, можна просто м'ясо пропустити через м ’ ясорубку, але фактура фаршу тоді буде більше схожа на паштет, а нам треба щоб вона була повітряної і м'ясної. В результаті наших зусиль отримуємо якусь подобу м'ясної клоччя.
    Волоські горіхи очистити і подрібнити, дрібно, але не на борошно. Я беру їх в одноразовий пакет і подрібнюю за допомогою гойдалки або тильною стороною кухонного молотка.
    Зелену цибулю і кріп промити, обсушити і дрібно порізати.
    Готуємо начинку наших рулетиків. Я зазвичай використовую для цього, так само як і автор рецепта, майонез. Але в цей раз частина начинки заправляла домашнім йогуртом. Обидва варіанти мені сподобалися за смаком, хоча і трохи відрізняються один від одного, так що завзяті супротивники майонезу спокійно можуть замінити його на йогурт.
    Отже, з'єднуємо разом м'ясо, горіхи, додаємо пропущений через прес часник, порізану цибулю і кріп, солимо, перчимо, заправляємо майонезом (йогуртом) і добре перемішуємо.
    Для формування рулетиків нам потрібен тонкий лаваш. У цьому випадку у мене був тонкий вірменський лаваш.
    Кожен лист лаваша розрізаємо на такі смужки-заготовки, розміром приблизно 20х10 см.
    На смужку лаваша розкладаємо лист салату
    З одного боку на край укладаємо начинку, у мене вийшло приблизно по 1 чайній ложці.
    Звертаємо рулетик і закріплюємо його шпажкою.
    Укладаємо готові рулетики на страву подаємо на стіл і насолоджуємося.
    Начинка, заправлена майонезом, виходить більш насиченого смаку, зате приготована з додаванням йогурту, більш легка і свіжа.
    Фото і рецепт: panna1979

  • Печінковий торт - прекрасна святкова закуска. Прикраса вашого столу, так сказати. Він гарний і цікавий собою. А той варіант, який я пропоную вам, ще і смачний!
    Інгредієнти:
    куряча печінка - 800 гр;
    яйця - 2 шт;
    борошно - 2/3 склянки;
    крохмаль (у мене кукурудзяний) - 1 ст.л.;
    сіль - 1 ч.л.;
    чорний мелений перець - 1 ч.л.;
    морква - 2 великих;
    цибулина - 1 велика;
    сир - 150 гр;
    відварені яйця - 3 шт;
    кріп - невеликий пучок;
    сметана жирна - 400 гр;
    майонез (у мене домашній) - 150 гр;
    часник - 2 зубчики;
    оливкова олія - 4 ст.л.
    Моєму печінку і складуємо її в блендер. Перемелюють до однорідного стану.
    Вбиваємо туди яйця і знову перемішати.
    Потім додамо 2 ст.л. з гіркою сметани, перемішаємо. Потім борошно.
    Потім крохмаль, сіль і перець. Поясню про крохмаль. Куряча печінка дуже ніжна і рідке тісто виходить. Щоб млинці не руйнувалися, ми страхуймося крохмалем.
    Знову перемішуємо до однорідного стану і залишаємо постояти, щоб борошно розбухла. Як раз займемося начинками.
    Трьох морквину на дрібній тертці.
    На розігрітій з оливковою олією сковорідці починаємо тушкувати нашу моркву на середньому вогні.
    Поки поріжемо цибулю дрібними смужками.
    Відправляємо цибулю в сковорідку до моркви і тушкуємо всі разом до м'якості, 10 хвилин.
    Тим часом натремо на дрібній тертці сир і варені яйця.
    Дрібно-дрібно поріжемо кріп (без стебел). Відправляємо його до сиру з яйцями.
    соус Змішаємо. Решту сметану перемішуємо з майонезом, видавимо туди часник і посолимо-поперчити за смаком.
    Половину соусу перемішуємо з яично-сирною начинкою.
    Другу половину з подостывшей морквиною.
    Починаємо випікати млинці. Розігріту пательню змащуємо з допомогою пензлика оливковою олією і наливаємо ополоник тесту. Як тільки краю млинці стануть браунінг, перевертаємо. Це буквально хвилина-півтори.
    На іншій стороні смажимо також. Нам не можна їх перетримувати, млинці повинні бути ніжними, а не сухими.
    Готовий млинець кладемо на блюдо. Я вирізаю з пекарської папери 4 смужки і підкидаю під краю млинці, щоб начинками не забруднити блюдо. Намазуємо перший млинець морквяної начинкою. Щедро так, не скупимся.
    Далі складуємо другий млинець і намазуємо його сирною начинкою. Я мажу через хвилинку, щоб він трохи охолов.
    І так до кінця торта. У мене вийшло 10 або 11 коржів. Верхній я завжди мажу сирною начинкою. Виймаємо паперові смужки і ставимо торт у прохолодне місце просочуватися. Ідеально - на ніч. Бо, як, він дуже смачний.
    Скажу вам чесно - поки торт остигає і починає просочуватися, він найчастіше починає "їхати", як Пізанська вежа. Я руками радісно поправляю його на місце. Так що послеживайте перший час-два за ним.
    При подачі нарізаємо наш торт, відповідно як торт, і акуратно по тарілках. У той же день його звичайно ж теж можна їсти, але підкреслю, що ідеальний він після ночі з холодильником.
    Приємного апетиту!
    Фото і рецепт: Ольга

  • Інгредієнти
    фарш курячий - 300 г;
    картопля - 400 г;
    гарбуз - 200 г;
    морква - 100 г;
    гриби (опеньки заморожені) - 80 г;
    цибуля ріпчаста - 150 г;
    курячий бульйон - 0,6 л;
    зубчик часнику;
    сіль, перець, перець за смаком.
    Влітку ми збирали опеньки. Частина грибів я трохи відварила і заморозила, щоб взимку використовувати в різних стравах. Такі гриби потрібно лише попередньо розморозити.
    Гарбуз, морква, картоплю очистити, крупно нарізати. Цибулю обчистити і дрібно нарізати.
    курячий фарш додати половину дрібно нарізаної цибулі, подрібнений зубчик часнику, сіль, перець за смак. Ретельно перемішати фарш, зліпити фрикадельки завбільшки з волоський горіх.
    На дно горщика викласти гриби, цибуля, морква, картопля, гарбуз. Посолити і приправити спеціями.
    Потім викласти фрикадельки з курячого фаршу і залити курячим бульйоном так, щоб він покривав овочі.
    Поставити нудитися горщики в попередньо розігрітий до 180 градусів духова шафа на 45-50 хвилин.
    Готові фрикадельки з овочами дорослим я рекомендую подавати в горщиках. А ось для дітей краще викласти на тарілки. Подавати з нарізаної зеленню і сметаною.
    Фото і рецепт: Господиня

  • Чим порадувати своїх домочадців на обід? А Ви приготуйте ось таке просте, але незвичайне блюдо - “Макаронне гніздечко”. Цікаве поєднання м'ясного фаршу і сиру фета, красива паста лазаньетте плюс томатний соус… хіба це вже не смачно і ситно?! Але, піднісши цілком звичайне страва в трохи іншому вигляді - у вигляді симпатичного» гніздечка, Ви вже точно здивуйте своїх близьких, підніміть їм настрій. Готується Лазаньетте з тюфтельками швидко і просто.
    Лазаньетте (lasagnette) - широка довга локшина з гофрованими краями.
    Інгредієнти на 3 порції:
    лазаньетте - 150 г;
    сіль - за смаком;
    для тефтелькою:
    м'ясний фарш - 600 г;
    цибуля ріпчаста - 1 шт;
    сир фета - 100 г;
    сіль - за смаком;
    чорний перець - за смаком;
    для соусу:
    рослинна олія - 2 столові ложки;
    цибуля ріпчаста - 1 шт;
    свіжий помідор - 2-3 штуки;
    часник - 2 зубчики;
    сіль - за смаком;
    а також:
    вершкове масло - 1 чайна ложка.
    Рецепт приготування:
    1. У м'ясний фарш додати дрібно порізану цибулю, посолити, поперчити. Добре вимішати фарш для фрикадельок руками. Чим довше вимішувати фарш, тим краще. Це зробить його еластичним і язким.
    2. Сир фета порізати невеликими кубиками.
    3. Відщипнути невелику кількість фаршу (близько 65 грамів), сформувати коржик, в середину якої покласти кубики сиру фета. Скачайте з фаршу кулька - тефтельку, щоб сир опинився всередині. Сформувати таким же чином решта тефтелі.
    4. Сформовані тефтелі покласти у форму для випічки, поставити спікатися в духовку, розігріту до 200 градусів на 30 хвилин.
    5. Поки тефтелі запікаються, зварити лазаньетте. У каструлю налити холодної води на 3/4 об'єму і довести до кипіння. Як тільки вода буде закипати, додати сіль. У бурхливо киплячу воду в самий центр каструлі опустити лазаньетте, не ламаючи. По мірі розм'якшення, вони поринуть у воду повністю самі. Варити 10 хвилин на середньому вогні (або згідно інструкції на упаковці ваших макаронних виробів).
    6. Відварені лазаньетте відкинути на друшляк і облити холодною водою.
    7. Змазати форму для запікання вершковим маслом, викласти лазаньетте.
    8. Приготувати соус: на рослинній олії обсмажити дрібно порізану цибулю до м'якості. Додати дрібно порізані свіжі помідори, посолити і тушкувати, періодично помішуючи, 5-8 хвилин. У готовий соус додати дрібно порізаний часник, перемішати.
    9. Приготований томатний соус викласти поверх лазаньетте в середину.
    10. Вийняти з духовки готові тюфтельки.
    11. Покласти готові фрикадельки на соус. Поставити отримане макаронне «гніздечко» в духовку, розігріту до 200 градусів на 10 хвилин. Вийняти з духовки і прикрасити зеленню кропу.
    Кілька рад:
    замість лазаньетте Ви можете взяти будь-які інші довгі макаронні вироби: спагетті, лінгвіні, паппарделле і т.д.
    Фото і рецепт: Lorchen

  • Приготовлена за цим рецептом курка виходить м'якою і соковитою. Додайте до цього смачний грибний соус, в якому розплавлені шматочки сир брі. Результат варто витраченого часу.
    Інгредієнти:
    курка - 1 шт. (близько 1.5 кг); борошно - 3 ст.л.; сіль - 1/2 ч.л.; чорний перець - за смаком; ріпчаста цибуля - 1 шт.; селера (стеблової) - 2-3 стебла; печериці - 300г; для соусу: вершки (15% жирність) - 250 мл; брі - 90г; сіль - за смаком; олія для смаження.
    Курку нарізати на порційні шматки, посолити, поперчити.
    Скласти шматочки курки в миску з борошном і добре перемішати, щоб кожен шматочок був покритий борошном.
    Розігріти сковороду, додати трохи рослинної олії. Викласти на сковороду м'ясо і обсмажити з обох боків до утворення золотистої скориночки. Перекласти курку в жароміцну форму і накрити кришкою (або фольгою), щоб м'ясо залишалося теплим.
    Вимити сковороду (або взяти іншу), розігріти, додати рослинну олію. Обсмажити на олії дрібно нарізаний лук до прозорості. Додати до цибулі нарізаний стебло селери і готувати всі вместе2-3 хвилини, постійно помішуючи, щоб овочі не пригоріли.
    Гриби нарізати тонкими пластинами. Перекласти селера з цибулею у форму з шматочками курки.
    Для соусу обсмажити на маслі гриби, посипати їх 1 ч.л. борошна і струснути сковороду, щоб борошно змішалася з борошном. Влити вершки, перемішати і готувати на маленькому вогні пару хвилин.
    Додати в соус сир брі і готувати, помішуючи, поки сир не розплавиться.
    Залити соусом курку і готувати при 180С близько півгодини. Курка готова.
    Автор: Олена Покровська

  • Інгредієнти:
    300 г курячого філе,
    5 ст. л. панірувальних сухарів,
    1 яйце,
    30 г вершкового масла,
    1 ч. л. сушеного часнику,
    сіль за смаком.
    Приготування:
    Куряче філе нарізати невеликими скибочками.
    Викласти в миску, додати збите яйце і добре перемішати.
    сухарі додати часник і сіль.
    Висипати в сухарі миску з куркою і перемішати.
    Викласти на деко з фольгою в один шар. І запекти в духовці 20 хвилин при температурі 200 градусів С.
    Вийняти з духовки і додати вершкове масло.
    Поставити ще на 3-5 хвилин в духовку.
    Викласти готові шматочки на блюдо і подавати до столу з соусом.
    Приємного апетиту!

  • Інгредієнти:
    куряча грудка (філе) - 2 шт.
    зелений горошок - 200 г.
    сіль - за смаком
    перець - за смаком
    часник - 1 зубчик
    оливкова олія - кілька крапель
    Розігріти в сотейнику невелику кількість вершкового масла, додати горошок і обсмажити. Додати трохи води і тушкувати. Розім'яти горох в пюре. Масу посолити і поперчити за смаком.
    Курячу грудинку розрізати навпіл, не прорізаючи одного боку і розгорнути. Злегка відбити. Посипати курку перцем і сіллю. Нанести горохове пюре. Часник дрібно нарізати і посипати їм начинку.
    Збризнути все оливковою олією. Загорнути рулетом. Перекласти рулети в вогнетривке блюдо, змащений маслом. Поставити в розігріту до 200 градусів духовку і запікати близько 40 хвилин.
    Готові рулетики перекласти на тарілку і подати до столу.
    Приємного апетиту

  • Склад:
    лисички - 400-500 г,
    1 куряча грудка ~250 г,
    сметана - 200-300 г,
    цибуля ріпчаста - 1 шт,
    зелень кропу,
    вершкове + олія для смаження,
    сіль,
    свіжозмелений перець
    Приготування:
    У велику миску налити воду і покласти лисички.
    Промити лисички в декількох водах і почистити від бруду за допомогою кулінарного пензлика або щіткою.
    Ще раз промити, відкинути на друшляк і дати стекти зайвої жидкости.Нарезать гриби середніми шматочками (не дрібно).
    Курячу грудинку вимити і добре обсушити.
    грудинку Нарізати скибками, а потім тонкими смужками як на бефстроганов (за бажанням, можна грудинку нарізати великими кубиками).
    Цибулину обчистити і нарізати чвертькільцями.
    У сковороді розтопити трохи вершкового масла і додати рослинну.
    нагріти Масло викласти курячу грудинку і обсмажити ~1 хвилину на сильному вогні, постійно помішуючи.
    Грудку трохи посолити, поперчити і перекласти на тарілку.
    В сковороду, де смажилася курка, викласти лисички і трохи посолити.
    Довести до кипіння на середньому вогні, при цьому з грибів має виділитися багато рідини.
    Готувати лисички, зрідка помішуючи, до повного випаровування жидкости.Затем додати трохи масла і обсмажити ~1-3 хвилини.
    Викласти лисички в миску до курки.
    Додати в сковороду олію, викласти цибулю, злегка посолити і обсмажувати ~20 хвилин на середньому або слабкому вогні до м ’ якості.
    В сковороду до смаженій цибулі додати лисички з куркою і перемішати.
    Покласти сметану (за бажанням можна влити трохи курячого бульйону, вершків або води) і все перемішати.
    Тушкувати під кришкою на мінімальному вогні ~5 хвилин.
    Додати рублену зелень кропу, сіль, перець за смаком, і перемішати.
    Накрити кришкою і дати настоятися ~ 5 хвилин.
    Подавати з картопляним пюре.
    Фото і рецепт: Олеся

  • Інгредієнти:
    3 шт. курячого філе (500 г),
    100 г сиру,
    4 шт. консервованих ананасів,
    петрушка (зелень),
    сіль за смаком,
    перець за смаком.
    Приготування:
    Філе промити і висушити.
    Добре відбити. Посолити і поперчити.
    Викласти рівним шаром на фольгу. На філе викласти порізані кубиками ананаси і половину натертого сиру.
    Згорнути рулетом і загорнути у фольгу.
    Викласти на деко і запікати в духовці 30 хвилин при температурі 200 градусів. Акуратно зняти з вершині фольгу і посипати сиром, що залишився.
    Запекти до рум ’ яного кольору 3-5 хвилин. Залишити охолоджуватися у фользі на 15-20 хвилин.
    Викласти на обробну дошку і нарізати скибочками. Викласти на тарілку і прикрасити зеленню петрушки і декількома шматочками ананаса.
    Приємного апетиту і щасливого Нового року!

  • Інгредієнти:
    філе індички 500 г
    м'якоть гарбуза 200 г
    ріпчасту цибулю 1 шт.
    часник 1 зубчік
    яйце 1 шт.
    щіпка мускатного горіха
    каррі за смаком
    майонез 1 ст. л.
    подрібнені горіхи 2 ст. л.
    М'якоть індички дрібно посікти гострим ножем, перекласти в миску. Гарбуз натерти на дрібній терці і покласти до м'яса. Ріпчасту цибулю дрібно нарізати і додати до інших інгредієнтів.
    Часник подрібнити і покласти в миску. Вбити яйце. Додати мускатний горіх. Посипати каррі. Покласти майонез, посолити і поперчити за смаком. Всипати подрібнені горіхи (волоський або фісташки). Сформувати котлети.
    У сковороді розігріти олію, викласти котлети і обсмажити з обох боків до золотистої скориночки. Готові котлети покласти на блюдо і подати до столу.
    Приємного апетиту!