Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

    
  • Інгредієнти:
    гусак - 1 шт. (3.5-4 кг);
    сіль, перець - за смаком;
    для начинки:
    чорнослив - 200-300г;
    коньяк - за смаком.
    Тушку гуся промити в холодній воді, обсушити серветкою. Зрізати надлишок жиру. Проколоти шкіру вилкою з бедрышкам, черевця і грудочки. Крила можна залишити, але краще відрізати, оскільки після смаження кістки оголюються некрасиво стирчать. Зверху натерти сіллю та перцем.
    Чорнослив попередньо промити і залити коньяком. Коли ягоди набубнявіють, викласти їх в черевце гусака.
    Зашити черевце нитками або дерев'яними зубочистками.Положить гусака у пакет для запікання, закрити і зрізати один куточок, щоб виходив пар. Запікати в прогрітій до 250 С духовці близько 20 хвилин, потім знизити нагрівання до 180 С і смажити до готовності (близько 2 годин).
    Готовність гуся перевірте, проштрикнув спицею ніжку у найтовщій частині: витікаючий сік має бути прозорим.
    Автор: Олена Покровська

  • Рецепт розрахований на 4 порції:
    • 400 гр. фаршу з яловичини
    • 400 гр. фаршу зі свинини
    • 12 перепелиних яєць
    • 500 гр. солодкого стручкового перцю
    • 1 цибулина
    • 1 зелений перець
    • 1 зубчік часнику
    • 1 куряче яйце
    • борошно
    • оливкова олія
    • сіль
    • перець
    • 1 чайна ложка каррі
    Для соусу:
    • 4 цибулини
    • 1 столова ложка борошна
    • 1 склянку білого вина
    • 1 склянку бульйону (води)
    • оливкова олія
    • сіль
    Приготування:
    Відваріть перепелині яйця в каструлі з підсоленою водою протягом 5 хвилин. Почистіть і відкладіть.
    Для соусу потрібно цибулю нарізати великими шматочками і покласти на сковороду з рослинним маслом. Додати дрібку солі і смажити 15-20 хвилин на повільному вогні.
    Коли цибуля обсмажили, потрібно додати борошно, біле вино та бульйон. Потім все це варити на слабкому вогні 8-10 хвилин. Потім перелити все це в каструлю.
    Для приготування фрикадельок:
    Дрібно нарізати зелений лук, часник і перець і помістити все це в миску. Додати м'ясний фарш (свинячий і яловичий), приправити сіллю, перцем і каррі, добре перемішати і додати яйце (сира). Перемішати, довести до однорідної консистенції.
    Далі потрібно взяти вийшов фарш невеликими порціями й очищені перепелині яйця обліпити їм так, щоб у результаті вийшло, що яйце було всередині фрикадельки. Потім готові фрикадельки «обваляти» в борошні і обсмажити. Потім варити ще 4-5 хвилин на середньому вогні.
    Стручковий перець помістити в каструлю з соусом і варити на середньому вогні протягом 10 хвилин. Потім викласти на тарілку. Подавати фрикадельки з стручковим перцем і соусом.
    Рада
    Якщо ви хочете, щоб фрикадельки були більш соковитими, додайте у фарш шматок хліба, просоченого в молоці протягом 10 хвилин.

  • Інгредієнти:
    Баранячі ребырышки - 8-10 шт (порубані на 5-6 см в довжину)
    Айва - 2-3 шт
    Гарбуз - невеликий шматок
    Баклажани - 1 шт
    Помідор - 1 шт
    Картопля - 1-2 шт
    Спеції: Зіра, коріандр, перець чорний мелений, сіль
    Соняшникову олію
    Приготування:
    Робиться все дуже просто, і виходить ну.. дуже смачно.
    Якщо ребра жирні, щоб було смачніше, їх краще замаринувати, маринад робиться як на обычый шашлик, цибуля+сіль+оцет+трохи води і спеції, можна щось краще придумати. Я обійшовся без маринада.Картошку чистимо, змащуємо маслом і натерти сіллю, так само чинимо з іншими овочами.
    Айву ріжемо навпіл, чистимо. Якщо айви немає, можна використовувати яблука, бажано кислуватий сорт.
    Перемішуємо спеції - сіль, zire, коріандр, перець чорний мелений і натираємо добре баранячі реберця. Фаршируємо.
    Ще раз можна посипати все трохи сіллю і специями.Все це я виклав у керамічну жаровню і закрив кришкою.
    Разгорел духовку до 200 C, потім помістив туди все добро і залишив спікатися на 40-60 хв, періодично перевіряючи на готовність, в кінці зняв кришку, що б м'ясо та інші інгредієнти трохи зарумянились.
    Фото і рецепт: VaioSX

  • Будемо готувати баранину з ріпою в горщиках в духовій шафі. Продукти наведені з розрахунку на 4 порції. Це приблизно 2/3 баранячої лопатки.
    Інгредієнти:
    баранина на кістці - 1 кг;
    ріпа - 200 г;
    морква - 100 г;
    цибуля ріпчаста - 100 г;
    капуста білокачанна - 200 г;
    курдюка - 50 г;
    сіль, чорний перець мелений червоний гострий перець, коріандр - за смаком;
    кінза - кілька гілочок.
    З баранячих кісток попередньо зварити бульйон, частина якого знадобиться в цьому рецепті.
    М'ясо нарізати невеликими шматочками, посолити і приправити спеціями. Залишити на дошці.
    Ріпу, моркву і цибулю обчистити, вимити і нарізати соломкою. Капусту дрібно нашаткувати.
    Курдюка розтопити на сковороді. Далі шкварки не використовувати.
    кожен горщик налити по 1-1,5 столової ложки розтопленого курдючного жиру, потім викласти частина овочів.
    На подушку з овочів покласти шматочки м'яса, потім - знову овочі. У кожен горщик додати по половнику бульйону.
    Горщики накрити кришками і поставити в попередньо розігрітий до 180 градусів духова шафа на 2-2,5 години.
    Готову тушковану баранину з ріпою краще подати прямо в горщиках, посипавши дрібно нарізаною кінзою або петрушкою.
    Фото і рецепт: Господиня

  • У тажині можна приготувати не тільки м'ясо шматочками. На цей раз я обсмажила у тажині фрикадельки, змішала їх з нутом в томатному соусі. Вийшло готове друге блюдо - смачне і корисне.
    для фрикадельок:
    м'ясний фарш (яловичий або змішаний) - 300г;
    сіль, петрушка - за смаком;
    манка - за смаком;
    нут (нахут, турецький горошок) - 300г;
    для соусу: помідор - 2-3 шт.;
    ріпчаста цибуля - 1 шт.;
    кумін (мелений) - 1 ч.л.;
    паприка (гостра) - 1 ч.л.;
    кориця (мелена) - 1 ч.л.;
    імбир (свіжий, кореневище) - 1-2 см;
    куркума - 1 ч.л.;
    чорний перець (мелений) - 1/2 ч.л.;
    сіль - 1.5-2 ч.л.;
    олія для смаження.
    Нут замочити в холодній воді на добу. Потім промити, залити водою, довести до кипіння, зняти шумівкою пінку, після зменшити вогонь і варити під кришкою до готовності. На це піде не менше години.
    У фарш для фрикадельок додати дрібно нарізану петрушку, манку і трохи води. Добре вимісити і сформувати кульки розміром з волоський горіх.
    У сковороді (нижньої частини) тажіна розігріти олію і вроздріб обсмажити фрикадельки. Перекласти їх на окрему тарілку і накрити кришкою, щоб не охолонули.
    На маслі, на якому смажили фрикадельки, додати нарізану кільцями цибулю і обсмажити до рум ’ яного кольору. Посипати спеціями і перемішати.
    Додати нут і перемішати.
    Поки смажена цибуля, помідори ошпарити, зняти з них шкірку, розрізати на кілька частин і пюрировать в блендері.
    Додати помідори в сковороду з цибулею, розмішати, зменшити вогонь і варити під кришкою кілька хвилин, час від часу помішуючи. Приправити за смаком сіллю.
    Перекласти в соус фрикадельки, акуратно перемішати і залишити нудитися в соусі пару хвилин. Фрикадельки з нутом готові.
    Автор: Олена Покровська

  • Гостра страва з курки. Приготоване за рецептом із "Книга про смачну і здорову їжу".
    Інгредієнти:
    червоне напівсухе Вино - 1 ст. л.
    Оцет - 1/2 ст. л.
    Томатна паста - 1 ст. л.
    Цибуля ріпчаста - 1 шт
    Курка - 1/2 шт
    Помідор - 1 шт
    Приготування:
    Підготовлену тушку курки промити, розрубати на невеликі шматки і обсмажити в неглибокій каструлі з розігрітим маслом. Після цього в каструлю покласти дрібно нарізану цибулю, томат-пюре, додати оцет, вино, 1/2 чашки м'ясного бульйону, сіль, перець; закрити каструлю кришкою і тушкувати 1,5 години на слабкому вогні.
    Перед закінченням гасіння покласти нарізані скибками томати.
    При подачі на стіл на кожен шматок курки покласти шматочок лимона і посипати зеленню.
    Таким же способом можна приготувати чахохбілі з баранини, яку треба нарубати по 3-4 шматочки на порцію.
    На одну курку (або 500 г баранини) - 2 головки цибулі, 2 ст. ложки томата-пюре, 1 ст. ложку оцту, 2 ст. ложки вина (портвейн, мадера) і 2-3 ст. ложки олії.
    Фото і рецепт: Пантагрюель

  • Готуйте бургери будинку. Це весело, це незвично, це крутіше котлет і веселіше шашлику. Плюс, це зручно. Не будь-який вечеря лягає між двох булок.
    філе індички
    білий хліб
    молоко
    часник
    зелений лук
    спеції
    сіль
    Не зайвим буде нагадати, що вибір спецій за вами, як і складові бургера. Нехай будуть булки, нехай корж. Нехай помідори, обсмажені баклажани або солодкі перці. Листя салату, кетчуп, ткемалі, майонез на худий кінець. Ви вільні.
    Бажано, щоб була м'ясорубка. Якщо її немає, купіть фарш, але на свій страх і ризик.
    Замочіть м'якуш білого хліба в молоці на 20 хвилин. У порівнянні з фаршем, його не повинно бути багато, слухайте серце.
    Змішайте перекручене м'ясо індички з улюбленими приправами, дрібно нарубаними зеленою цибулею і часником. Відіжміть хліб і також додайте в фарш. Посоліть.
    Дуже добре і з душею перемішайте фарш, мнучи його між пальцями і шльопаючи їм про дно посуду.
    Намочіть руки і наліпіть бургери розміру, який вам до душі. Головне пам'ятати, що індичку легко пересушити.
    У домашніх умовах я рекомендую готувати бургери в два етапи. Швидко обсмажити на розпеченій сковороді і довести до досконалості в духовці, при середній температурі.
    Якщо ви готуєте на вугіллі, то нехай вони будуть не дуже гарячими. Нам потрібно, щоб котлета рівномірно приготувалася, а не обвуглилася по краях і залишилася сирої всередині.
    Коли ми працюємо з фаршем, ми його любимо. Від самого початку процесу приготування, до проковтування останнього шматочка. Зберігайте цей стан і творіть.
    Фото і рецепт: Петро Голавский

  • З гречаної крупи можна приготувати відмінні блюда, наприклад, приготувати її з грибами і свининою у горщику в духовці. Приготоване таким чином страва нагадує гречку, яку готували, а точніше сказати маринували, наші бабусі в російській печі. Гречка виходить м'якою і розсипчатою, та ще і смачною!
    Інгредієнти на 4 порції:
    крупа гречана - 300 г;
    свинина (грудинка) - 400 г;
    гриби печериці - 200 г;
    морква - 1 шт;
    цибуля ріпчаста - 1 шт;
    олія рослинна - 3 столові ложки;
    сіль - за смаком;
    чорний перець - за смаком;
    а також:
    керамічні або глиняні порційні горщики
    Рецепт приготування гречки в горщиках:
    1. Свинину вимити, нарізати шматочками середнього розміру. Моркву очистити, вимити і натерти соломкою. Ріпчасту цибулю очистити від лушпиння, промити холодною водою, дрібно порізати. Гриби печериці почистити, якщо це необхідно, вимити і порізати середніми шматочками.
    2. Обсмажити На сковороді шматочки свинини близько 5 хвилин. Потім додати натертий соломкою моркву, порізані шматочками гриби печериці й ріпчасту цибулю, додати рослинну олію, приправити чорним перцем, і обсмажувати на середньому вогні, постійно помішуючи, близько 10 хвилин. Не солити.
    3. Крупу гречану перебрати, насипати в глибоку чашку і промити холодною водою до прозорості води, щоб позбутися від пилу.
    4. На дно порційних керамічних або глиняних горщиків спочатку викласти шар свинини з морквою, цибулею і печерицями.
    5. Потім викласти промиту гречану крупу. Залити гарячою водою, яку треба попередньо посолити за смаком. Рівень води має бути вище рівня гречаної крупи на 2 сантиметри. Горщики закрити кришками і поставити на деку в духовці. Готувати при 200 градусів близько 1 години.
    6. Розсипчаста гречка з грибами і свининою, приготовлена в горщику, готова.
    Кілька рад:
    горщики рекомендується замочити перед використанням в холодній воді;
    для зручності, вміст горщика можна викласти на тарілку.
    Фото і рецепт: Lorchen

  • Що, на вашу думку, можна назвати справжнім чоловічим стравою? Карпаччо, стейк із кров'ю, тартар?.. Залиште їх дівчаткам, сьогодні мова про інше. Кістковий мозок - ось по-справжньому первісна їжа для справжніх чоловіків, без компромісів! Це ласощі любив наш далекий предок, людина ще не розумний, але вже вмілий, так і зараз любителів кісткового мозку вистачає.
    Наприклад, Ентоні Бурден, нью-йоркський шеф-кухар, телеведучий і автор кулінарних бестселерів: він назвав запечений кістковий мозок з салатом з петрушки блюдом, що хотів би з'їсти за останнім вечерею у своєму житті.
    Запечений кістковий мозок з салатом з петрушки
    4 порції
    1 кг. яловичих або телячих мозкових кісток
    кілька скибочок хліба
    пучок петрушки
    1 цибуля-шалот
    1 ст.л. каперсів
    1/2 ч.л. гірчиці
    1 ст.л. лимонного соку
    2 ст.л. маслинові масла
    велика морська сіль
    чорний перець
    Мозкові кістки (вони продаються вже розпиляними, а якщо ні - попросіть це зробити) покладіть на деко, застелене фольгою, широкою стороною донизу і запікайте 15-20 хвилин при температурі 220 градусів: кістковий мозок повинен зм ’ якнути, але не розплавитися.
    Поки мозок готується, зробіть салат - всього-то й потрібно, що дрібно нарізати зелень петрушки, цибулю і каперси, а для заправки збити вилкою до емульсії гірчицю з соком лимона, потроху додаючи масло.
    Як слід перемішайте салат і зробіть грінки - багет або житній хліб підійдуть однаково добре.
    Подавайте кістковий мозок гарячим, але далі не поспішайте. Витягнувши кістковий мозок ложечкою, викладіть його на грінки, приправте великою морською сіллю, приправте зверху ложкою салату з петрушки - і їжте.
    У плані напоїв кістковий мозок досить універсальний - він однаково добре поєднується з білим вином, і з легким червоним, і зі світлим пивом.
    Фото і рецепт: Олексій Онєгін

  • Інгредієнти:
    Свинячий фарш - 300 г
    Цибуля - 1/2 шт
    Хліб білий - 40 г
    Томат-паста - 2 ч. л.
    Часник - 1/2 зуб.
    Лавровий лист - 1/2 шт
    Запашний перець - 1 шт
    Борошно - 2 ст. л.
    Сіль - 1/2 ч. л.
    Цукор - 1/2 ч. л.
    Олія для смаження
    Рецепт:
    Рецепт приготований за «Книзі про смачну і здорову їжу» 1952 г.изд.
    Приготувати фарш, додати дрібно нарізану зелену цибулю (попередньо перебрані і промитий) або голівку натертого ріпчастої цибулі і все це добре перемішати.
    Потім обробити з фаршу кульки вагою 20-30 г кожен, обваляти їх в борошні і з усіх боків обсмажити в маслі на розігрітій сковороді.
    Обсмажені тефтелі скласти у неглибоку каструлю, додати томат-пюре, стакан м'ясного бульйону, 1-2 лаврові листки, 5-6 горошин перцю (або десяту частину стручкового), 2-3 часточки розтертого з сіллю часнику, накрити каструлю кришкою і тушкувати тефтелі на слабкому вогні 10-20 хвилин.
    Потім заправити сіллю, ложечкою гострого томатного соусу і при подачі до столу посипати дрібно нарізаною зеленню петрушки.
    На гарнір дати відварений рис, гречану кашу, смажена картопля або картопляне пюре.
    На 500 г м'яса (м'якоті) - 100 г зеленої цибулі або голівку ріпчастої, 1/2 склянки томату-пюре, 100 г білого хліба, 2 ст. ложки борошна, 2 ст. ложки олії.»
    Автор: Пантагрюель