Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Скумбрія - вкрай жирна риба, але на відміну від м'яса, жир в рибі дуже корисний: кислоти омега-3 і все таке. Крім того, будучи жирної рибою, скумбрія дуже виграє при приготуванні на грилі, і якщо ціла скумбрія на грилі нам вже добре знайома, то філе скумбрії на грилі буде кроком вперед в плані витонченості подачі.
    Це особливо важливо, якщо хтось з ваших домашніх гребує їсти рибу з-за кісток. Лікарі радять включити в свій раціон хоча б дві порції жирної риби в тиждень для того, щоб ваш організм отримав відчутний заряд бадьорості і здоров'я, а цей нескладний рецепт допоможе вам зробити своє меню не тільки корисним, але і смачним.
    Філе скумбрії на грилі з сальсою із зелені
    2 порції
    1 скумбрія вагою 500 г.
    сіль
    білий перець
    цедра 1 лимона
    для соусу:
    4 ст.л. маслинові масла
    1 ст.л. лимонного соку
    2 зубчики часнику
    кілька гілочок кінзи та зеленої цибулі
    при бажанні - гострий перчик
    сіль
    Укладіть скумбрію на обробну дошку спиною догори та зробіть два поздовжніх надрізу з боку спини по обидві сторони від хребта від голови до хвоста. Після цього, уклавши скумбрію спочатку на один бік, а потім на інший, зробіть два глибоких косих надрізу під бічній плавник, щоб відрізати голову.
    Відріжте хвіст, і тепер, обережно потягнувши за хребет, ви можете легко видалити його, при необхідності трохи допомагаючи собі ножем. Видаливши нутрощі і що вистилає черево чорну плівку, розкрийте скумбрію, немов книгу, і, озброївшись пінцетом, вийміть залишилися кістки.
    Для чого це потрібно? Велика частина жиру у таких риб відкладається саме в череві, і якщо ми його разрєжєм, жир витече під час приготування, і риба вийде пересушена; розділити великий пласт на два порційних філе можна і пізніше. Знатний рыбовед НикБор радить обробляти скумбрію, поки вона не до кінця розморозилася, але у мене і з повністю розмороженої проблем не виникло.
    Збризніть рибу олією, приправте сіллю, перцем і дрібно натертої цедрою, масажними рухами розітріть приправи і приберіть філе в холодильник хвилин на тридцять. За цей час має сенс не розсиджуватися в інтернеті, а приготувати соус-сальсу - адже коли станете смажити рибу на грилі, часу не буде.
    Втім, сальса готується елементарно: з'єднаєте в мисці масло, сік лимона, натертий або подрібнений часник і дрібно нарізану зелень, посоліть і розмішайте. Замість солі, до речі, можна додати ложку подрібнених каперсів, а якщо ви з тих, хто любить гарячіше, додайте трохи дрібно нарізаного гострого перчика.
    Дістаньте рибу з холодильника, і прогрійте гриль до середнього жара (в цьому плані Weber дуже зручний, але можна готувати і на мангалі, і навіть на плиті, використовуючи сковороду-гриль). Змастивши ґрати гриля рослинним маслом, покладіть на нього рибу - спочатку шкірою вниз хвилин на 5, потім переверніть і готуйте ще в районі 3 хвилин.
    Готове філе розділити на дві порції, розкладіть по тарілках і щедро полийте соусом.
    Фото і рецепт: Олексій Онєгін