Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Ідею засолити палтуса з сушеними водоростями я запозичив в останній книзі Хестона Блюменталя - вони надають рибі такий “японський” аромат, що не залишить байдужими любителів суші (і взагалі всіх, хто любить смачну і здорову їжу).
    Як відомо, ніж жирніше риба, тим краще вона виходить в солоному вигляді - і наш мурманський палтус підходить для цих цілей найкращим чином: він цілком здатний скласти конкуренцію солоної сьомги, а враховуючи, що сьомга (насправді лосось) у нас головним чином норвезька, це ще і дуже патріотичний рецепт.
    4-6 порцій
    500 г свіжого філе палтуса без шкіри
    1-2 листа сушених водоростей (норі або комбу)
    1 ст.л. цукру
    3 ст.л. великої морської солі
    Помістіть цукор і сушені водорості (їх можна купити у корейців на ринку, або в будь-якому супермаркеті, де є відділ товарів для суші) в блендер і як слід подрібніть, отримавши на виході порошок тонкого помелу.
    Зі всіх сторін натріть цією сумішшю рибу, а потім перекладіть у форму, прослаивая великою морською сіллю. Засаливайте від 30 хвилин (варіант Блюменталя) до 12 годин - в залежності від результату, який ви хочете отримати. Акуратно зчистіть сіль серветкою (або змийте водою), і подавайте як холодної закуски, з бутербродами або млинцями.
    PS: Де можна купити свіжу рибу у вашому місті, я не в курсі, але жителям Санкт-Петербург дуже рекомендую мережа магазинів “Океан” - дійсно гарна (свіже, ніж в “Окее”, не кажучи вже про інших гіпермаркетах) риба за адекватними цінами.
    Також, якщо ви живете в спальному районі, гарні результати може принести обстеження навколишніх магазинів - там теж інколи можна знайти свіжу рибу, річкову і морську.
    Фото і рецепт: Олексій Онєгін