Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Це не просто блюдо - це спосіб життя. Я багато разів бував в Португалії, і в мене склалося враження, що місцеві жителі їдять тріску якщо не щодня, то вже через день то точно. Загадкова любов португальців до цієї риби стає ще загадковіше, коли дізнаєшся, що тріска не водиться біля берегів Іберійського півострова, а привозиться в Португалії в основному з Росії або Норвегії.
    Раніше це була виключно в'ялена тріска, яку попередньо вимочували у воді або молоці, а потім вже готували з неї знамените bacalhau gratinado. Тепер все частіше в меню ресторанів Лісабона і Порту з'являються страви зі свіжої тріски.
    Оскільки в Москві купити в'ялену бакалао неможливо - один з парадоксів нашого часу - ми теж будемо готувати «бакалао гратинаду» зі свіжої риби. Домогтися того самого цього «португальської» смаку не вийде, але це не важливо. Головне, що страва користується у споживачів незмінним успіхом і з'їдається за лічені хвилини.
    Знадобиться:
    500 г філе тріски
    1 цибулина
    4 картоплини
    250 мл вершків
    1 яйце
    40 мл оливкової олії
    сіль
    суміш сушених провансальський трав
    Дно і борта форми для запікання змащуємо оливковою олією.
    Цибулину нарізати тонкими кільцями. Рівномірно посипаємо ними дно форми.
    Ріжемо філе тріски шматками по 50 г. Посипаємо кожен шматок сумішшю солі і сухих трав. Кладемо рибу в форму на цибулю.
    Картопля чистимо і нарізати тонкими кружечками. Викладаємо їх у вигляді луски на рибу.
    Яйце збиваємо вилкою, додаємо сіль і вливаємо вершки. Продовжуємо збивати до отримання однорідної суміші.
    Виливаємо отриману суміш у форму, рівномірно заповнюючи весь обсяг. Ставимо форму в розігріту духовку.
    Запікаємо до тих пір, поки верхній шар картоплі не зарум'яняться.
    Добре б подати до цієї страви vinho verde - португальське «зелене» вино, на відміну від в'яленої тріски його можна знайти у наших гастрономах.
    Тільки не забудьте його попередньо сильно охолодити.
    Автор: Влад Піскунов