Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Скумбрія не дуже популярна риба у господинь. А може, просто не всі знають, що з неї можна приготувати?
    Можна запекти скумбрію з селерою. Вичищену рибу наріжте на шматки. Половину викладіть в змащену маслом форму. Зверху покладіть скибочки очищених яблук і нарізану брусками корінь селери. Посоліть, поперчіть, злегка збризніть рослинним маслом. На перший шар викладіть другу порцію риби, посоліть, поперчіть, посипте панірувальними сухарями. Поставте в розігріту духовку на 10 хв. Потім посипте тертим сиром і знову поставте в духовку. Всього запікайте 25 хв. на середньому вогні.
    Смачна і скумбрія, запечена з картоплею, чешський. Підготовлену рибу наріжте на порції. У сковороді спасеруйте цибулю з шматочками бекону, потім викладіть туди ж рибу, залийте чашкою кип ’ ятку, тушкуйте під кришкою. Почистіть зварену картоплю, наріжте на тонкі пластини.
    У форму, змащену маслом, укладіть половину скибочок картоплі, посоліть, посипте рубаною петрушкою. Потім викладіть смажену рибу, зверху -- підсмажену цибулю з беконом, на нього -- другу половину скибочок картоплі. Посипте тертим сиром, відправте в духовку на 20 хв. Це страва добре подати з овочевим салатом.
    Таке блюдо теж чеське -- скумбрія з хріном. Закип ’ ятіть воду, киньте туди лавровий лист, перець горошком, колечка лука й шматки скумбрії. Варіть 7 хв. Викладіть рибу на підігріту тарілку. Полийте лимонним соком і розтопленим маслом. Натріть яблука і корінь хріну, змішайте і посипте рибу. Обкладіть по краях гарячої вареною картоплею і всі густо посипте зеленню петрушки.
    Спробуйте приготувати скумбрію з цибулею-пореєм. Шматки риби полийте лимонним соком і дайте постояти. Наріжте цибулю-порей кільцями. Рибу обваляйте в борошні з сіллю і перцем. Підсмажте з двох сторін на рослинній олії. Через 3 хв всипте колечка лука-порею, перемішайте, тушкуйте під кришкою 5 хв. Потім залийте сметаною, в яку додайте ложку гірчиці. Тушкуйте на помірному вогні 10 хв, не заважаючи.
    Скумбрія по-моравски. Підсмажте бекон, викладіть шматки обваленої в борошні риби, посоліть, поперчіть, збризніть лимонним соком. Підсмажте з двох сторін. Зніміть рибу зі сковороди, потримайте в теплому місці. У сковорідку покладіть нарізану цибулю і довгі смужки болгарського перцю. Підсмажте. Додайте скибочки помідорів, рубаний часник дрібно, всі потушкуйте під кришкою. Викладіть на тарілку з рибою. Подавайте з вареною картоплею.
    Та ж риба, приготована вже по-по-італійськи. Скумбрію приправте сіллю, перцем і лимонним соком. Через 10-15 хв тушкуйте в сковороді під кришкою протягом 15 хв. Потім рибу на час перекласти на тарілку, а в сковороді в решті соку потушкуйте нарізану цибулю, зелень та скибочки помідорів. Покладіть в соус ложку вершкового масла, трохи кетчупу і склянку вареної квасолі. Покладіть туди ж рибу і потримайте на вогні 5 хв. Подавайте з вареним рисом, посипаною зеленою цибулею.
    А по-шведски скумбрію готують так. Наріжте бекон на кубики і підсмажте. Рибу посоліть, поперчіть, подкислите. Покладіть на підсмажений бекон і запікайте в духовці 15 хв. Один раз шматки риби переверніть. Потім рибу вийміть на блюдо, а в утворився в сковороді соус укладіть колечка лука, часточки очищених яблук, різаний зелений лук -- всі разом підсмажте, а потім вилийте на блюдо з рибою.
    Автор - О. Марголіна
    Джерело - Сільська новь, selnov.ru